Made in China, met Airco Caravan.

Made in China, met Airco Caravan.

Het door de Amsterdamse beeldend kunstenaar Airco Caravan vervaardigde schilderij ‘Made in China’ is gisteren op weg gegaan naar de residentie van de dalai lama  in Dharamsala, India. Het schilderij is een compositie van zestien kleine schilderijen, in opdracht van Airco via Nederlandse bedrijven vervaardigd door zestien kunstenaars in China, zonder dat deze op de hoogte waren van het uiteindelijk resultaat, een portret van de dalai lama, door China als een gevaarlijke separatist beschouwd.

Naar verwachting volgende week donderdag arriveert het pakket met de zestien doeken in McLeod Ganj, ook bekend als Boven Dharamsala, een voorstad van Dharamsala, de woonplaats van de veertiende dalai lama en zal het opnieuw worden samengesteld. Airco zegt ontzettend benieuwd te zijn naar de plek waar het werk komt te hangen, in de privévertrekken of op een voor bezoekers toegankelijke plaats.

Vorig jaar mei bood Airco tijdens diens bezoek aan Nederland in Rotterdam  de dalai lama een kleine reproductie van het schilderij aan als voorproef van het grote werk dat hij zou ontvangen voor zijn verjaardag op 6 juli.  Er was toen sprake van dat het originele 16-delige schilderij, dat 120×160 cm groot is, de dalai lama zou worden aangeboden door International Campaign for Tibet, de Tibet Support Group en het internationale United Nations for a Free Tibet. Of deze drie organisaties ook de uiteindelijke koper van het werk zijn, is op dit moment niet bekend.

Voor Airco was de ontmoeting met de dalai lama heel bijzonder. ‘Tsering Jampa, directeur van de ICT, de International Campaign for Tibet, had de ontmoeting geregeld. Ik stond dus met een beetje slappe knieën en klamme handen in de lobby van het hotel. Op een gegeven moment gingen de beveiligingsmensen druk doen, mensen wegsturen en in hun oortjes praten, en toen wisten we dat His Holiness naar beneden zou komen! En daar was hij! Wat een speciaal moment. Hij zag me meteen staan, hij zei lachend “Ah, all red!”, terwijl hij naar mijn haar, kleding en voeten wees. Tsering vertelde in het Tibetaans kort even aan de Dalai Lama hoe het schilderij tot stand is gekomen. Hij vond het mooi, legde zijn hand op mijn arm en zei “Thank you”.

Chinese ambassade

Airco Caravan, fietstocht door Den Haag, Chinese ambassade.

Airco Caravan, fietstocht door Den Haag, Chinese ambassade.

‘Made in China’ kwam in 2013 in de bekendheid toen Airco het werk op de verjaardag van de dalai lama op een bakfiets bij de Chinese ambassade in Den Haag parkeerde. waar in aanwezigheid van onder andere Tsering Jampa het personeel van de Chinese ambassade in Den Haag een verjaardagstaart zou worden aangeboden. De taart werd geweigerd.

Een nog groter ‘Made in China’ –drie bij vier meter- hing vorig jaar mei als onderdeel van Boeddha in de Linie- een project van Agnes Sommer, Elisabeth ter Borg en Joop Hoek, in Kunstfort Asperen. Airco overwoog vorig jaar om het schilderij zelf naar Dharamsala te gaan brengen. ‘Ik heb dat uiteindelijk niet gedaan omdat het toch een hele onderneming was, qua tijd en vooral ook qua kosten. Daarbij wil men de dalai lama zoveel mogelijk vrij houden als hij thuis is; er was jammer genoeg geen kans dat ik het schilderij persoonlijk zou kunnen overhandigen, ik heb daarover vooraf contact gehad met zijn secretaris. Alles bij elkaar deed me besluiten het niet zelf te brengen. Het zou wel een mooie missie zijn geweest, dat wel. Nu hoop ik dat het schilderij ergens op een openbare plek komt te hangen, zodat ik misschien later nog eens kan gaan kijken. Dat zou erg leuk zijn!’

Fort Asperen Made in China

Fort Asperen Made in China

Boeddha in de Linie. In de maanden maart en april 2014 verbleven vier boeddhistische kunstenaars op Fort Werk aan het Spoel. Ze werkten in het atelier en sliepen in één van de bomvrije ruimten van het fort. Twee weken lang gingen ze het isolement aan met de natuur, de kunst en de boeddhistische beoefening. Geen vervoer, geen mobiele telefoon, geen wifi… De boeddhistische omroep en het Boeddhistisch Dagblad volgden dit experiment op de voet. Op 14 september 2014 zond de omroep een documentaire uit over dit unieke project.

Op 10 mei opende de expositie Boeddha in de Linie in Kunstfort Asperen.. In woord, beeld en film wordt duidelijk wat het verblijf tussen de bunkers en de rivier met de vier kunstenaars heeft gedaan. Grote thema’s als vergankelijkheid en leegte zijn duidelijk herkenbaar in het werk van Leen Kaldenberg en Raoul Deleo. Het kwaad, de woede en de agressie zijn in dit experiment naar boven gekomen in het werk van Airco Caravan. Op de dag dat Wilders om minder Marokkanen scandeerde liep Airco Caravan gehuld in een felblauwe boerka over de Lekdijk in Culemborg. De vierde kunstenaar, Mark Schalken stortte zich op de bron van het leven. In de installatie met Walnootbomen en Wilgen lijken de walnoten aan een infuus te groeien.

 

 

Categorieën: Nieuws, Beeldende kunst
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Schilderij ‘Made in China’ onderweg naar dalai lama

  1. Gonda schreef:

    een prachtig initiatief, geweldig !

Menu