Tibetanen in China mogen de 78e verjaardag van de Dalai Lama op 6 juli dit jaar niet vieren. Ook is er door de Chinese autoriteiten een verbod ingesteld op afbeeldingen van de Dalai Lama. Daarom exposeert Airco Caravan’s Cycling Art Gallery op vijf en zes juli een schilderij dat in delen door Chinese kunstenaars is gemaakt.

Dalai Lama illegaal portretZonder daarvan op de hoogte te zijn hebben zestien kunstenaars in China een deel van het uiterlijk van de Dalai Lama geschilderd. Ze kregen de opdracht om een ‘abstract’ impressionistisch schilderij te maken dat was gebaseerd op foto’s die op hun websites werden geüploaded. Alle foto’s waren onderdeel van het portret, maar werden geroteerd en hadden namen als: ‘Gordijnen’, ‘Mango’, en ‘Opa’. Samen hebben de Chinese schilders een illegaal portret gecreëerd, dat op vele niveaus vrede en eenheid symboliseert.

De Amsterdamse kunstenaar Airco’s Caravan legt uit. ‘Drie jaar geleden was ik in Tibet en in de historische stad Lhasa. Ik werd getroffen door de sfeer, de hartelijkheid van de bevolking en de prachtige natuur. Maar ik beleefde ook de tegenstelling. Op vrijwel elke hoek van de straat stond wel een soldaat en militaire colonnes marcheerden door de straten. Het was afschuwelijk omdat ik boeddhisten in Tibet juist als vredelievend ervoer die niemand kwaad doen. Eenmaal thuis ontstond het idee om door Chinese kunstenaars in gezamenlijkheid een schilderij van de Dalai Lama te laten maken. In China heb je ateliers die op bestelling schilderijen maken. Aan zestien Nederlandse bedrijven heb ik gevraagd een order bij zo’n atelier te plaatsen. Het ene bedrijf een oor, het andere weer wat anders van de Dalai Lama. De bedrijven waren niet op de hoogte van de achtergrond van de bestelling, maar enkele stelden daar toch vragen over. Over bijvoorbeeld het oor. Dan zei ik dat mijn vriend gek is op dat soort paintings. Voor mij speelde wel dat de kunstenaars in China geen gevaar mochten lopen. Het project is zo anoniem geworden dat ik voor hun veiligheid wel kan instaan. Het duurde ongeveer vier maanden voordat ik de zestien doeken binnen had en ik het doek kon samenstellen.’

Dalai Lama airco_caravan_portret dalai lama door chinese kunstenaarsAirco Caravan’s Cycling Art Gallery fietst op vrijdagochtend 5 juli 2013 naar de Chinese ambassade in Den Haag en op zaterdag 6 juli 2013 door Amsterdam. De kunstenaar: ‘Bij de ambassade ga ik een verjaardagstaart aanbieden, met in het Chinees ‘hartelijk gefeliciteerd’ en op de taart een portret van de Dalai Lama. Daarmee wil ik op een vriendelijke wijze demonstreren tegen wat de Chinezen de Tibetanen aandoen. Op zondag rijd ik door Amsterdam en zal daar twee Tibetanen ontmoeten die momenteel op de fiets door Nederland rijden om aandacht te vragen voor Tibet.’

Voorafgaand aan deze toer wordt het schilderij (zestien doeken, olie op linnen, 120 x 160 centimeter) door Dolly Bellefleur  op 21 juni onthuld, tijdens de Kunstsalon bij CNCPT13 Gallery  en zal daar van  21 juni t/m 21 juli 2013 te zien zijn.

Voor meer informatie en de route die het schilderij aflegt in Amsterdam en Den Haag, bel 06 28 225 227 of mail@aircocaravan.com.

Bron Airco Caravan’s Cycling Art Gallery

 

Categorieën: Nieuws, Beeldende kunst, Dalai Lama
Tags: , , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op De Dalai Lama: Made in China

  1. Sjoerd schreef:

    Ik wens alle Tibetanen en Chinezen vrede, met of naast elkaar.