Autoritaire staten in Oost en Zuidoost-Azië scoren nog steeds laag op het gebied van mensenrechten, politiek, democratie en burgerlijke vrijheden. Zo blijkt uit de jaarlijkse enquête van Freedom House, een organisatie voor mensenrechten en democratie. Over het afgelopen jaar worden de rechten van burgers in Noord-Korea en het door China bezette Tibet gerangschikt in de categorie ‘ergste van het ergste’. China en Laos scoren iets beter.
In het verslag ‘Vrijheid in de wereld in 2015’ van deze Amerikaanse NGO-organisatie scoren de overwegend boeddhistische landen Vietnam, Cambodja en Birma slecht, ze worden onvrij genoemd. Freedom House stelt vast dat Birma een voorzichtige stap heeft gezet op weg naar democratie, maar rechten van minderheden daar nog steeds met voeten getreden worden.
De verslechtering in Azië—na onder meer een militaire staatsgreep in het boeddhistische Thailand, voedt de verontrustend daling van wereldwijde vrijheid in 2014, het negende achtereenvolgende jaar waarin vrijheid wereldwijd is afgenomen. Freedom House zegt dat Noord-Korea en Tibet zijn opgenomen in de groep van de slechts scorende twaalf landen of gebieden in de wereld, op het gebied van politieke- en burgerlijke vrijheden.
China en Laos komen er in het overzicht ook slecht vanaf. In China werden eerder toegestane maatschappelijke organisaties geïntimideerd door de overheid en werd vakbondsleiders, academici en niet door de staat-gesanctioneerde kerken de voet dwars gezet. Ook werd in China de controle door de overheid op het internet opgevoerd.
Freedom House stelt dat Vietnam aantrekkelijk is voor investeerders maar dat dat land ook een één-partij staat is en zware straffen worden opgelegd aan demonstranten die ijveren voor meer democratie. Mensenrechtenorganisaties zijn er verboden. Birma daalde in de score van Freedom House, na een reeks van dramatische hervormingen in de twee voorgaande jaren, door de beperkingen op een vrije pers en vrijheid van demonstratie. Journalisten en demonstranten werden geconfronteerd met meer beperkingen, de Rohingya-moslimminderheid heeft nog steeds te lijden onder geweld en officiële discriminatie. Ook de voorgenomen wetgeving die huwelijken tussen mensen met een verschillende religieuze achtergrond verbiedt, zorgde voor een daling van de score.
Freedom House onderzocht de situatie op het gebied van politieke rechten en burgerlijke vrijheden in 195 landen over de hele wereld. Daarvan kregen er 89 (46%) een voldoende en werd in 55 (28%) landen de situatie als deels onvrij en 51 (26%) als onvrij aangemerkt.
Freedom House is een Amerikaanse NGO die onderzoek doet naar en ondersteuning biedt op ,het gebied van democratie, politieke vrijheid en mensenrechten. De beweging werd opgericht in 1941. Elk jaar geeft ze een rapport uit over de vrijheid in de wereld, waaronder meer bepaald de vrijheid van de pers en de vrijheid van het internet.
Bron RFA.