De Amerikaanse president Barack Obama- op bezoek in Birma, heeft zijn bezorgdheid uitgesproken over hoe Birma (Myanmar) omgaat met de belangen van de Rohingya-minderheid in dat land. Deze moslims worden geterroriseerd door de overwegende boeddhistische meerderheid in Birma en meer dan honderdduizend van de Rohingya’s zijn van huis en haard verdreven en leven in smerige kampen. Tientallen zijn vermoord door boeddhistische bendes.
Het onderwerp ligt politiek gevoelig bij boeddhistische meerderheid. Voormalig opposant en actievoerder Aung San Suu Kyi heeft veel kritiek gekregen, omdat zij geen standpunt in wil nemen of aan de Rohingya’s het Birmese staats burgerschap moet worden verleend. Vandaag benadrukte ze het belang van de rechtsstaat in deze kwestie: “Als je mij vraagt hoe we ons voorstellen om al deze gewelddadige problemen tussen gemeenschappen, tussen verschillende etnische groepen, op te lossen, beginnen we met (het vormen van) de rechtsstaat. Mensen moeten zich veilig voelen voordat ze een begin kunnen maken om met elkaar te praten. Harmonie zonder veiligheid kunnen we niet verwezenlijken. Mensen die zich bedreigd voelen willen niet elkaars problemen bepraten. ”
President Obama zei ervoor te zorgen dat de stemmen van iedereen in Birma worden gehoord in het politieke proces dat cruciaal is voor het land in een overgang naar een volledige democratie. Hij zei dat de Verenigde Staten aandachtig zullen volgen hoe religieuze minderheden worden behandeld in Birma. “Ik geloof erin dat elke legitieme regering in een rechtsstaat moet erkennen dat voor de wet alle mensen gelijk zijn en discriminatie van de Rohingya of een andere religieuze minderheid niet thuishoort in een land dat Birma op langere termijn wil worden.’
Dit is Obama’s tweede bezoek aan Birma. Zijn eerste was in 2012, twee jaar na de Birmese verkiezingen die een eind maakten aan een militaire dictatuur in dat land, die een halve eeuw duurde.