Gisteren werd de zesde verjaardag van een dodelijk incident in Lhasa, de historische hoofdstad van Tibet, herdacht waarbij achttien onschuldige mensen om het leven kwamen. Slachtoffers van wat door velen wordt gezien als uitvloeisel  van een daad van verzet. Het Chinese staatspersbureau Xinhua legt in een bericht van gisteren de schuld van dit conflict bij de Dalai Lama en zijn volgelingen.

De  westerse landen krijgen volgens het persbureau steeds meer inzicht in de echte agenda van de Dalai Lama en zijn negatieve politieke rol. De heersende mythe in het westen over de Dalai Lama als een vredelievende monnik en spirituele leider is volgens het persbureau aan het afbrokkelen.

China heeft er in de praktijk veel moeite mee als regeringsleiders en politici de Tibetaanse spiritueel leider ontmoeten. Ze doen er alles aan om dat te voorkomen. Niet alle landen trekken zich daar iets van aan. In Spanje is een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de toenmalige Chinese top die verantwoordelijk wordt gehouden voor het vermoorden van naar schatting een miljoen Tibetanen. De ontmoeting vorige maand tussen de Dalai Lama en de Amerikaanse president Obama was China een doorn in hjet oog. China waarschuwde Amerika dat de ontmoeting de belangen tussen de twee landen zijn schaden. Het leek erop dat China zich uiteindelijk bij het bezoek zou neerleggen tot Xinhua dit bericht de wereld instuurde.

Xinhua meldt dat ‘hij (de Dalai Lama)  en zijn volgelingen verantwoordelijk zijn voor meer dan honderd pogingen tot zelfverbranding van  Tibetanen in China, van wie de meesten zijn gestorven. Ondanks dat de Dalai Lama vrede, verdraagzaamheid en welwillendheid predikt (en in tegenstelling van wat hij zelf beweert) is zijn belangrijkste politieke doel altijd geweest om in te zetten op de onafhankelijkheid van Tibet.

Zelfs met de zogenaamde middenweg-benadering is de Dalai Lama is nog steeds wie hij een halve eeuw geleden was, een politieke opportunist die een beeld creëert van een groots Tibet dat nooit heeft bestaan. In de koude oorlog zou het westen proberen om de Dalai Lama inzetten om de macht van China te beperken. Maar in het nieuwe mondiale landschap is die tactiek irrelevant, meldt het Chinese persbureau.

Xinhua: ‘Een poging tot een van China onafhankelijk Tibet zou een ramp zijn voor iedereen. De separatisten kunnen niet begrijpen dat het opzetten van duurzame vrede en welvaart van de wereld een onmisbaar onderdeel is (in de politiek) van een stabiel, sterk en robuust China, maar het Westen begrijpt dat wel.’

Dat is waarom de Amerikaanse president Barack Obama volgens Xinhua positief reageerde op het voorstel van de  Chinese president Xi Jinping om te bouwen aan een relatie tussen deze landen en waarin de twee naties elkaars belangen eerbiedigen en zorgen delen, met inbegrip van de kwestie Tibet.

Xinhua noemt het in dat opzicht slecht dat Obama de Dalai Lama afgelopen maand in het Witte Huis ontmoette. Het staatspersbureau: ‘Verstandige politici in het Westen moeten de kwestie Tibet niet gebruiken om China te irriteren. Noch moeten zij banden nastreven met de Dalai Lama ten koste van hun betrekkingen met China.  Een ware religieuze hoogwaardigheidsbekleder zal zich niet mengen in de politiek. Maar de Dalai Lama is bezig een politieke campagne uit te stippelen.’

Bron Chinees staatspersbureau Xinhua.

 

 

 

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Politiek
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

6 reacties op ‘Mythe van Dalai Lama als vredelievende monnik brokkelt af’

 1. Gonda schreef:

  Inderdaad, laat deze door de Chinese regering verdraaide versies van de werkelijke gebeurtenissen maar liever achterwege. Ik vind het trouwens erg moeilijk om het geduld te bewaren wanneer ik dergelijke onzin lees, mijn bloed gaat koken, moet toch nog meer werken aan mijn gelijkmoedigheid van geest…

 2. Wobbe schreef:

  Nee hoor, dit soort groteske miskleunen lees ik met groot plezier!

  Eerst verklaarde de voorzitter van het Permanente Comité van het Volkscongres van de Autonome Regio Tibet op 8 maart j.l. tijdens de openingszitting van het Nationale Volkscongres in Beijing: “Laat u niets wijsmaken door al die buitenlandse nieuwsberichten en beelden van brandende Tibetaanse monniken. Niet één van de 46.000 monniken en nonnen die zich ophouden in de meer dan 1700 kloosters in Tibet, noch één enkele Tibetaanse burger, heeft zichzelf van het leven beroofd door zelfverbranding.”

  En vervolgens geeft Xinhua de Dalai Lama de schuld van de “meer dan honderd pogingen tot zelfverbranding van Tibetanen in China.”

  Lol! De berichten van het Chinese ministerie van propaganda werden al door bijna niemand serieus genomen, maar dankzij dit soort uitglijders moeten zelfs bij de allergrootste naïevelingen de ogen toch opengaan.

 3. Ben schreef:

  Ondanks het vriendelijk voorkomen van de Dalai Lama verstevigd China de militaire greep op de Tibetanen. Wordt dat niet gezien? Of wordt het ontkend? Kritiek op het bezoek van de Dalai Lama, dat is onbelangrijk, de kritiek is een politieke afleiding manouvre om meer militairen te sturen naar Tibet