De Amerikaanse president Barack Obama maakt zich hard voor de mensenrechtensituatie in Tibet. Dat heeft hij de Dalai Lama vandaag in een ontmoeting op het Witte Huis persoonlijk toegezegd. In een verklaring van het Witte Huis staat dat de president op een krachtige wijze het behoud van Tibet’s unieke religieuze, culturele, taalkundige tradities en de bescherming van de mensenrechten voor de Tibetanen in de Volksrepubliek China zal steunen.

Foto Pixabay

De gesprekken tussen Obama en de Dalai Lama vonden plaats ondanks China’s oproep aan de  VS om de ontmoeting af te gelasten, omdat het de relatie tussen beide landen ernstig zou schaden. Het Witte Huis stelt dat Obama de Dalai Lama op zijn weg van vreedzame dialoog steunt en moedigt China aan de vastgelopen gesprekken tussen China en de Dalai Lama of diens vertegenwoordigers weer te hervatten. Peking zegt dat de Dalai Lama een separatistische agenda heeft en dat de ontmoeting tussen Obama en de Dalai Lama deel uit van een complot om Tibet van China af te splitsen. De Dalai Lama wijst er op dat hij niet uit is op de onafhankelijkheid van Tibet, maar slechts hoopt dat de gesprekken tussen de partijen zullen worden hervat. Ook Obama pleit niet voor een afsplitsing van Tibet.

De ferme boodschap van Obama na de ontmoeting met de Dalai Lama is een krachtig signaal voor het naleven van de mensenrechten in Tibet, zei de Dalai Lama na afloop van het gesprek. ‘Het respect van Obama voor de Dalai Lama betekent veel voor Tibetanen over de hele wereld, met name in Tibet,’ zegt Lobsang Sangay, premier van de Tibetaanse regering in ballingschap. China vindt dat Obama zich mengt in de interne aangelegenheden van dat land.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk