Minister Kamp is door de rechter op de vingers getikt en moet een maximale dwangsom van € 1260 betalen aan Wakker Dier. De minister heeft ten onrechte een half jaar lang geen besluit genomen op het verzoek van Wakker Dier om het verhongeren van kuikens in kuikenbroederijen te stoppen. Pas nadat de organisatie beroep aantekende nam de minister een besluit.

Kamp besloot om niet in te grijpen. De minister wilde dat pas doen als kuikens langer 72 uur zonder water en voer zitten. De minister gaf Wakker Dier volgens deze organisatie geen mogelijkheid om hiertegen bezwaar te maken. Ook dit is in strijd met de wet.

De minister moet nu een maximale dwangsom betalen aan Wakker Dier. De organisatie gaat nu alsnog bezwaar maken en bij onbevredigend antwoord in beroep. In Nederland gaan jaarlijks naar schatting vijf  miljoen van de vijfhonderd miljoen eendagskuikens dood omdat broederijen de kuikens dagenlang zonder voer en water laten zitten nadat ze uit het ei zijn gekomen. 

Kuikenleven een kwartje waard

Het verstrekken van voer en water wordt door kuikenbroederijen als inefficiënt en onnodig ervaren. Zij krijgen pas na het vervoer van de broederij naar de stal water en voer. Dit kan  een tot drie dagen (72 uur) duren nadat het kuiken uit het ei is gekomen. Ongeveer vijf  miljoen van de vijfhonderd miljoen kuikens die jaarlijks worden uitgebroed raken hierdoor zo verzwakt dat ze in hun eerste levensweek dood gaan door aangetaste weerstand, verstoorde temperatuurhuishouding of gemankeerde darmontwikkeling. Dit wordt door de sector beschouwd als ingecalculeerd verlies; de marktwaarde van een kuiken is slechts een kwartje.

Handhavingsverzoek

Eendagskuikens, foto Wakker Dier.

Eendagskuikens, foto Wakker Dier.

De minister is veroordeeld tot het betalen van de maximale dwangsom van €1.260 voor de trage reactie op het handhavingsverzoek van Wakker Dier. Wakker Dier vroeg de minister in maart al om op te treden tegen het uithongeren en uitdrogen van eendagskuikens in broederijen. Lang weigerde de minister hierop in te gaan. Hij beriep zich op een formele gronden als zou het handhavingsverzoek van Wakker Dier niet concreet genoeg zijn.

De rechter van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) in Den Haag verwerpt deze redenatie. Pas na het aanspannen van een rechtszaak in augustus, gaf de minister zijn eerste korte inhoudelijke reactie: met een verwijzing naar de richtlijnen over veetransporten, acht hij het niet verstrekken van voer en water gedurende de eerste 72 uren van het leven van eendagskuikens, niet onwettig. Hiertegen kon volgens de minister geen bezwaar worden gemaakt maar de rechter is het daar niet mee eens. Zij biedt Wakker Dier nu de gelegenheid om in een bezwaarschrift nogmaals aan de minister te motiveren waarom ingrijpen bij kuikenbroederijen noodzakelijk is. Daarna moet de minister hierop een definitief besluit nemen. Bij een weigering is Wakker Dier van plan beroep aan te tekenen.

Kuikenbroederijen

In Nederlandse broederijen worden dagelijks meer dan een miljoen kuikens uitgebroed. Tussen de negentien en 22 dagen nadat de eier-trays in de broedkast van de broederijen zijn gereden, komen de kuikens één voor één uit het ei. Om redenen van efficiëntie wordt de broedkast maar  een  keer, na zo’n 21.5 dag, leeggehaald. Kuikens die pas later uit het ei komen, worden levend vermalen tussen de eierschalen. Kuikens die juist vroeg uit het ei zijn gekomen, zitten dan al meerdere dagen zonder voer en water in een donkere broedkast. Zij worden gesorteerd, gevaccineerd, verpakt en vervolgens op transport gezet naar de kippenstallen. Pas in die stallen krijgen ze voor het eerst voer en water.

Wetenschappers van de Europese Commissie zeggen over het transport van de eendagskuikens naar de stallen: “Major causes of in-transport and post-transport mortality and morbidity are dehydration and under-nutrition.” Voor ongeveer 1% van de kuikens is dit fataal; dat zijn er 5 miljoen per jaar. Een veelvoud hiervan overleeft het wel, maar lijdt door honger en dorst en aangetaste gezondheid. Dit is een belangrijke reden waarom plofkippen onverantwoord veel antibiotica nodig hebben om de slachtleeftijd te halen: gemiddeld moet een boer 20 keer per jaar de stal in om de kippen antibiotica te geven. Wageningen UR concludeerde al in 2011 in een onderzoek in opdracht van het Ministerie EL&I: “Voor een gezond kuiken is het essentieel om direct uit het ei over vers water en voer te beschikken. In de gangbare broederij gebeurt dat niet, omdat niet alle kuikens tegelijk uitkomen in de broedstoof. Hier bestaan al verschillende oplossingen voor.” De wet schrijft echter voor (o.a. Besluit Welzijn Productiedieren in artikel 4 lid 4 en 5 lid 8) dat dieren altijd over een toereikende hoeveelheid voer en water dienen te beschikken.

plofkip, foto Wakker Dier.

plofkip, foto Wakker Dier.

Meer dan 500 miljoen vleeskuikens (vnl. ‘plofkippen’) en legkuikens worden jaarlijks in Nederland uitgebroed in broederijen. Daarvan wordt circa 1% als ‘tweede kwaliteit’ kuiken meteen op de broederij gedood en sterft ongeveer 1,5% de eerste week in de stal door allerhande gezondheidsproblemen. 2,5% van de kuikens, ongeveer 12 miljoen kuikens per jaar, overleeft de eerste levensweek dus niet. In alternatieve systemen worden de eieren vaak een aantal dagen voor uitkomst al naar de stal vervoerd. Daar worden ze uitgebroed en kunnen ze meteen eten en drinken. Uit onderzoek kwam naar voren dat de sterfte in de eerste week daar vrijwel is gehalveerd, rond de 1 á 1,5%, inclusief ‘tweede kwaliteit’ kuikens; ofwel circa 1% minder kuikensterfte de eerste week. Dit komt overeen met jaarlijks ruwweg 5 miljoen kuikens minder die sterven.

Uitspraak rechter: http://www.wakkerdier.nl/uploads/media_items/uitspraak-cbb.original.pdf

Bron Wakker Dier.

 

 

Categorieën: Dierenwelzijn, Nieuws
Tags: , , , , , , , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

16 reacties op Wakker Dier: ‘Rechter veroordeelt minister Kamp tot maximale dwangsom’

 1. Michael Hoek schreef:

  Als de Boeddha gelijk heeft krijgen deze mensen uiteraard voor meerdere kalpas de ervaring van de meest gruwelijke hellewerelden.

  Gesteund door de handlangers van Mara in onze regering.

  […]
  (Reactie aangepast, PvB)

  • Nic schreef:

   Beste Michael,
   Hoeveel lijden voorkom je, hoeveel geluk creëer je, hoeveel compassie toon je met deze reaktie?
   Alle goeds,
   Nic.

   • Michael Hoek schreef:

    Hallo Nic,

    ‘Hoeveel lijden voorkom je’

    Ik weet het niet. Misschien gaan mensen iets meer nadenken over hun (gruwelijke) daden als ze horen dat het boeddhisme vele hellen kent die zelfs al in verband worden gebracht met het vertellen van een leugen!

    Maar ik denk inderdaad niet dat het invloed heeft. Het boeddhisme is in het westen vaak niets anders dan een simpele exotische vorm van psychotherapie.

    Handlangers van Mara? Ttja, de symbolische koning van geboorte en dood leeft op begeerte en hebzucht. Net zoals de partij van Henk Kamp. Wie gaat er beweren dat de VVD niet de partij is van de hebzucht? Het is een partij die de rechten van dieren vooral over wil laten aan de markt (zie het partijprogramma). Kan het nog verwerpelijker?

    ‘hoeveel geluk creëer je’

    Ik denk dat het streng afwijzen van zulke gruwelijke daden (met woorden die misschien niet iedereen wil horen) uiteindelijk meer invloed zal hebben op het geluk van deze dieren dan netjes je mond houden en maar accepteren dat het zo gaat in de wereld.

    Je mag als boeddhist best dingen aan de kaak stellen en je kan ook door middel van de suttas en sutras concluderen dat in het othodoxe boeddhisme deze verschrikkelijke zaken de boeddhistische hellewerelden vol laten stromen.

    Waarom zou ik mij als boeddhist niet mogen baseren op de woorden van Boeddha?

    ‘hoeveel compassie toon je met deze reaktie?’

    De compassie daarin was inderdaad gebrekkig. Als mahayana boeddhist hoor ik ook mededogen te hebben voor iemand als Kamp. Ook Kamp bezit (of volgens Dogen is) boeddha-natuur.

    Toch moet ik concluderen dat sommige mensen de zaden die naar het boeddhaschap leiden vrijwel nooit water geven of laten groeien.

    de beste wensen,

    Michael

  • M.R.Biesheuvel schreef:

   Als de allerslechtse moordenaar of wie dan ook zijn toevlucht niet zou kunnen nemen tot de boeddha, dharma en de sangha vanwege zijn of haar daden dan ontbreekt het aan genade. En zonder genade lijkt mij ieder stelsel van overtuigingen op religieus en spiritueel vlak leeg….

   • Michael Hoek schreef:

    ‘Als de allerslechtse moordenaar of wie dan ook zijn toevlucht niet zou kunnen nemen tot de boeddha, dharma en de sangha vanwege zijn of haar daden dan ontbreekt het aan genade. En zonder genade lijkt mij ieder stelsel van overtuigingen op religieus en spiritueel vlak leeg….’

    Daar ben ik het zeker mee eens.

 2. Paul van Buuren schreef:

  Ondanks het boeddhistenjargon is dit een verwensig op het niveautje van een Geenstijl-reaguurder, Michael. Hou je het even netjes?

 3. Tom schreef:

  Hoe lang laat het BD zichzelf nog bevuilen? Zo is er geen plezier meer te beleven bij het lezen!

 4. Anne schreef:

  Ik begin het een beetje zat te worden om hier de agressieve hatende opmerkingen van de fundamentalistische dierenlobby te lezen. Met boeddhisme heeft het weinig van doen. Wel wordt het boeddhisme misbruikt om onfatsoen recht te praten en door middel van boeddhistische termen te voorzien van een religieus/spiritueel cachet.

  • Michael Hoek schreef:

   ‘Ik begin het een beetje zat te worden om hier de agressieve hatende opmerkingen van de fundamentalistische dierenlobby te lezen. Met boeddhisme heeft het weinig van doen. Wel wordt het boeddhisme misbruikt om onfatsoen recht te praten en door middel van boeddhistische termen te voorzien van een religieus/spiritueel cachet.’

   Er was geen agressie of haat te bespeuren in mijn reactie. Ik vraag me wel af of je ook zo afkeurend op mijn reactie zou reageren als het in het artikel over het bewust verhongeren van mensen zou gaan. Ik betwijfel het ten zeerste.

   In het boeddhisme hebben we het over het lijden van alle bewuste levende wezens, niet alleen over mensen. De banale speciesistische houding die wij hier in het westen als vanzelfsprekend zien past niet in het boeddhisme.

   Voor meer informatie zij mijn artikel:

   https://boeddhistischdagblad.nl/de-boeddhistische-aap/

   de beste wensen,

   Michael

 5. Michael hoek schreef:

  Heeft alles met het boeddhisme te maken.

  Een boeddhistisch duwtje in de rug voor de dierenlobby (ook de ALF):

  Brahmajala Sutra

  20. Failure to Liberate Sentient Beings

  excerpt: If a Bodhisattva sees an animal on the verge of being killed, he must devise a way to rescue and protect it, helping it to escape suffering and death.

  Voor diegenen, die wat meer willen weten over de wreedheden die mensen dieren aandoen kunt u zoeken naar de documentaire EARTHLINGS op youtube.

  Even een toevoeging; Earthlings is ZEER schokkend dus je moet er wel tegen kunnen. Ik wil mensen uiteraard geen trauma bezorgen daarom even deze waarschuwing. Ik persoonlijk kan het niet aanzien.

  de beste wensen,

  Michael

  • Anne schreef:

   fijn het ALF .. bommeldingen, vandalisme, bedreigingen, geweld, losgelaten dieren die sterven doordat ze niet in het wild kunnen overleven, brandstichting
   een heerlijke terroristische organisatie en dus weinig boeddhistisch

   • Michael Hoek schreef:

    ‘een heerlijke terroristische organisatie’

    Wat een hip woord is dat toch he terroristisch? Even kijken waar het ook alweer vandaan komt:

    terreur, schrikbewind, tirannie

    Waar deze dieren heel de onder lijden dus, niet echt een label voor een groep die meer gelijkheid wil voor levende wezens.

    De vleesindustrie een terroristisch organisatie, ALF het verzet?

    Zolang ze niemand doden of lichamelijk beschadigen mogen ze van mij vooral lekker door gaan en zijn ze boeddhistisch genoeg.

    Vinden ze waarschijnlijk zelf ook want er staat een mooie quote van Thich Nhat Hanh op de hoofdpagina van hun website:

    “Every day forty thousand children die in the world for lack of food. We who overeat in the West, who are feeding grains to animals to make meat, are eating the flesh of these children.”

    – Thich Nhat Hanh

 6. Henk Molenaar schreef:

  Beste Anne en Tom. In Nederland gaan jaarlijks naar schatting vijf miljoen van de vijfhonderd miljoen eendagskuikens dood. Welkom in Samsara, men heeft het zelfs over 1 dag kuiken! Probeer je dat even voor te stellen, of probeer eens tot 500.000.000 te tellen…..
  Boeddhisme gaat over lijden/dukha en niet over je ogen sluiten om jezelf lekker te voelen. Zolang we het lijden niet onder ogen willen zien en zolang we ongevoelig blijven voor dit lijden zullen we altijd vastblijven zitten. De weerzin dit in te zien en weg te zetten als fundamentalisme heeft juist niets met boeddhisme te maken. Ook het fatsoenlijk vinden van onnodig kwelling, marteling en slachten van levende wezens heeft niets met boeddhisme te maken! Het boeddhisme is niet gericht op een vorm van emotioneel narcisme die al snel verward wordt met verlichting, het is gericht op het durven te ontwaken. Inzicht en groei levert weerstand op, zoveel maken jullie reacties wel duidelijk.

  • Nic schreef:

   Beste Henk,
   WORDT WAKKER!
   Anne en Tom reageren niet op het nieuwsbericht maar op de weinig verheffende reactie Michael.
   Dat heeft niets te maken met lijden dat ze niet willen zien.
   Alle goeds
   Nic

 7. Guus schreef:

  ‘Sluit maar af. Dat vermindert ons aller lijden..;)’

 8. Tom schreef:

  Ik houd het hier voor gezien.

Menu