De Reclame Code Commissie (RCC) stelt Wakker Dier in het gelijk: Farmers Defence Force (FDF) misleidt in een reclamespot die in het voorjaar op tv was. “FDF heeft miljoenen mensen voorgelogen. Het is goed dat boeren laten zien waar vlees en melk vandaan komen, maar dan moeten ze wel het eerlijke verhaal vertellen,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

In de tv-spot vertelt FDF dat boeren “puur natuur” en “met alleen het beste voor plant en dier” produceren. Wakker Dier heeft met verscheidene voorbeelden aangetoond dat dit pure onzin is. Volgens de RCC zijn de claims “misleidend” en “oneerlijk” en geeft FDF een “te rooskleurig en daardoor onjuist beeld” van de wijze waarop dieren in de Nederlandse vee-industrie worden behandeld. FDF heeft niet officieel op de klacht gereageerd.

Natuur vs. industrie

In de Nederlandse vee-industrie gebeuren allerlei zaken die niets te maken hebben met ‘natuur’. Wakker Dier legde voor de RCC uit dat dieren systematisch worden aangepast om in een wereld van staal en beton te leven. Zo worden de krulstaarten van biggetjes en de hoornaanzet bij kalfjes weggebrand. “Veel dieren zouden zich in de natuur niet eens kunnen voortplanten, zoals kalkoenen die te zwaar zijn om seks te kunnen hebben,” zegt Hilhorst.

Productie en efficiëntie

In tegenstelling tot het romantische beeld dat in de reclamespot wordt gecreëerd, staat het leven van een boerderijdier in het teken van productie en efficiëntie: zo veel mogelijk vlees en melk, met zo min mogelijk tijd, voer en ruimte. De dieren trekken daarbij aan het kortste eind. Zo ‘produceert’ Nederland bijvoorbeeld jaarlijks 250 miljoen plofkippen, die zijn doorgefokt op een snelle groei. “Plofkippen groeien zo snel dat hun poten hen niet meer kunnen dragen, ze voornamelijk op de grond liggen en er veel antibiotica nodig is,” zegt Hilhorst.

Biologische boeren

Wakker Dier startte de RCC-zaak mede omdat de tv-spot oneerlijk is tegenover biologische boeren. Zij doen namelijk wél meer voor het welzijn van dieren en het behoud van natuur. Zo mogen varkens hun staarten houden en is van plofkippen geen sprake. Hilhorst: “Als consumenten het eerlijke verhaal krijgen, zullen ze ook eerder voor biologisch kiezen.”’

Bron Wakker Dier.

 

Categorieën: Nieuws, Rechtspraak, Dierenwelzijn, Voedsel, Politiek, Gezondheid, Geluk
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

4 reacties op RCC: ‘Farmers Defence Force misleidt met tv-spot’

 1. Henk van Kalken schreef:

  Bioboeren werken mèt de natuur, de gangbare boeren werken tégen de natuur.

 2. Joost schreef:

  Prima,prima Helemaal mee eens!!!

 3. Wulf schreef:

  Farmers Defence Force en hun tractor (tank)acties doen mij een beetje denken aan facisme. Zo zie je maar dat door de jaren heen politiek jo-jo beleid vwb aantal koeien, melkproductie en quotum, mest uitrijden, stallen, niet het allerbeste in mensen naar boven brengt.

 4. Henk van Kalken schreef:

  Nou… ik vind dat er wel wat gauw naar facsistoide elementen wordt verwezen. Er zit aan deze boze boeren natuurlijk een hele geschiedenis vast die begon toen Mansholt en de zijnen in de jaren zestig opriepen tot schaalvergroting. Investeren, groot worden, dat was goed voor de economie en de portemonnee van de boeren. In die tijd kon een beetje aardappelboer in de gemeente Het Bildt met twee oogsten – rijkelijk bespoten met vergif – miljonair zijn. Hij een mercedes, de vrouw een audi en een sproeivliegtuig in de hangar. De tijden zijn veranderd en dat valt ze zwaar. Dus een door het CDA gesteunde opstand. De overeenkomsten met een fascistische ideologie zie ik niet zo gauw. Het zijn meer jengelende kinderen op een echte speelgoedtrekker. Ze beseffen het nog niet, maar ze strijden een verloren strijd.