Voedselwaakhond foodwatch bekritiseert de invulling van het grootschalige jaarlijks terugkerende Nationaal Schoolontbijt. De inhoud van de ontbijtpakketten voor scholen wordt namelijk bepaald door de sponsorende voedselbedrijven als Venz, ERU en Appelsientje. Het resultaat is dat de ontbijttafels van 2.000 basisscholen volgens foodwatch vol staan met te zoete, te zoute en te vette producten. Groente of fruit wordt niet aangeboden, terwijl kinderen juist daar te weinig van eten. Volgens foodwatch conflicteren de belangen van de voedselindustrie en educatie met elkaar. foodwatch wil dan ook een wet die reclame van de voedselindustrie – ook onder het mom van educatie – op scholen weert.
Het Nationaal Schoolontbijt gaat volgende week weer van start. In totaal ontbijten 400.000 kinderen, tweehonderd burgemeesters en tientallen Kamerleden mee. “Het initiatief om kinderen te leren goed te ontbijten is fantastisch. Maar we moeten niet willen dat voedselbedrijven zoals Venz en ERU zich bezighouden met educatie van onze kinderen. Zeker niet op plekken waar ouders geen toezicht hebben. De voedselbedrijven hebben totaal andere belangen dan kinderen écht gezond te laten eten”, zegt Meike Rijksen, campagneleider bij foodwatch. “Het Nationaal Schoolontbijt illustreert dit heel duidelijk. Als het Nationaal Schoolontbijt écht het goede voorbeeld wil geven, dan staat er óók groente en fruit op tafel, en géén hagelslag of te zoute smeerkaas.”
De voedselwaakhond roept mensen op om via een e-mailactie het ministerie van Onderwijs te vragen om voedselbedrijven en hun reclame uit scholen te weren. Meedoen kan via www.foodwatch.nl
Voedingscentrum
Hoewel het Voedingscentrum het evenement ondersteunt, voldoet de inhoud van de ontbijtpakketten niet aan hun eigen voorwaarden voor een ‘goed ontbijt’. Het ontbijt staat tevens haaks op de ‘gezonde schoolkantine’-campagne van het adviesorgaan. Toch maakt het Voedingscentrum met haar ondersteuning het ontbijtevenement mogelijk. Volgens de Reclamecode voor Voedingsmiddelen mogen voedselbedrijven alleen reclame (inclusief product-sampling) maken op basisscholen als het een voorlichtende reclamecampagne betreft, ondersteund door bijvoorbeeld het Voedingscentrum. “Het Voedingscentrum speelt een doorslaggevende rol in de opzet van dit evenement en heeft daarmee een verantwoordelijkheid. Waarom stelt het centrum niet als voorwaarde dat er groente en fruit op de ontbijttafels wordt aangeboden? Dit ondermijnt hun geloofwaardigheid,” stelt Rijksen.
Scholen commercie-vrij
De rol van scholen is om kinderen tot kritische burger te onderwijzen. Reclame van voedselbedrijven – die duidelijk een ander belang hebben, namelijk klantenbinding – conflicteert met deze rol. En buiten de schoolmuren worden kinderen al genoeg blootgesteld aan reclame, vindt foodwatch. Overgewicht bij kinderen is een groeiend probleem. Inmiddels is één op de zeven kinderen te dik. Om die redenen zet foodwatch zich in voor wetgeving die het onmogelijk maakt voor voedselbedrijven om reclame te maken op scholen.
De consumentenorganisatie publiceerde eerder dit jaar een rapport over kindermarketing. Maar liefst 85% van het voedselaanbod voor kinderen bleek te zoet, te zout en/of te vet: https://www.foodwatch.nl/onze_campagnes/kindermarketing/index_nl.html
Bron foodwatch.
Paula Kuitenbrouwer zegt
Voor kinderen die zonder eten naar school gestuurd worden, is een schoolontbijt een goed idee.
Maar waarom zouden hele klassen zo’n ontbijt moeten nuttigen? Waarom nemen scholen steeds meer het gezinsleven over? Uiteraard kennen we het antwoord; ouders moeten in de gelegenheid gesteld worden om allebei van 8 tot 6 te kunnen werken. Ouders zijn economisch niet interessant; werknemers wel.
Toch is het zeer de vraag of kinderen door scholen opgevoed en gevoed moeten worden.
Dat de voedselindustrie binnen de school invloed krijgt, is een probleem. Niet alleen omdat er sprake is van marketing, ook omdat de grondgedachte is dat ouders geen kennis kunnen overbrengen over gezond eten. Dat is toch op z’n minst denigrerend. Dat ouders ge-sidelined worden is zeer bedenkelijk.
Mag ik aanraden?
http://www.amazon.com/Hold-On-Your-Kids-Parents/dp/0375760288
Nic zegt
Paula,
Het Nationaal Schoolontbijt duurt maar een week. Het is bedoeld om het belang van een ontbijt voor schoolkinderen onder de aandacht te brengen. Op die manier is het, zo je wilt, een hint aan de ouders om kinderen een ontbijt te geven voor ze naar school gaan.
Je zou kunnen zeggen dat het bedoeld is om ouders die hun kinderen niet laten ontbijten op te voeden of aan te sporen dat wèl te doen.
Dat lijkt met OK.
Kijk ook op de site;
http://www.schoolontbijt.nl/het-nationaal-schoolontbijt/het-nationaal-schoolontbijt/
Daarop lees je oa:
“Veel kinderen slaan ’s ochtends nog steeds hun ontbijt over, blijkt uit verschillende onderzoeken. Terwijl juist voor schoolkinderen een goed ontbijt de beste start is.”
;)
Alle goeds,
Nic
Paula Kuitenbrouwer zegt
Nic, indien het uitsluitend te doen is om hongerige magen te vullen, dan geef de ontbijtloze kinderen een brief mee voor de ouders met het verzoek kinderen te laten ontbijten.
Het zou mijn niets verbazen als de ‘schoolontbijt’ week een pilot project is om ouders te verlossen van het ontbijten met hun kinderen. Scholen zijn immers ook al verplicht naschoolse opvang aan te bieden. Zo wordt er van het gezinsleven in de middag en avond gesnoept.
Ik zie het gebeuren dat deze week zo geweldig wordt ervaren dat over niet al te lange tijd alle kinderen op school terecht kunnen voor een ontbijt. Niet lang daarna wordt het een verplichting voor scholen om een ontbijt aan te bieden.
Vanaf hier kunnen we nog een paar stapjes verder. Al die arme ouders, die wanneer ze uit hun werk komen, ook nog langs het kinderdagverblijf moeten en dan ook nog moeten koken! Er is geen tijd voor verse groenten noch vers fruit…weet je wat, laten we een pilot ‘avond-eten’ opzetten met behulp van de voedselindustrie. Zo kunnen we ouders goed onderwijzen wat een gezonde avondmaal is, en bijkans is het fantastisch dat we kinderen al zo jong merkbewust kunnen maken.
En zo gaat het steeds verder; ouders worden betutteld, gewantrouwd en steeds verder gemarginaliseerd.
Nic zegt
Paula,
Dat van die brief is inderdaad minder omslachtig.
Die zorgplicht voor scholen is volgens mij ingegeven door werkende ouders die de kinderen niet in de middag kunnen ophalen. De middag pauze stamt nog uit de tijd dat er in de middag thuis warm werd gegeten, dat doen heel veel mensen volgens mij niet meer.
Gelukkig voor de ouders die hun kinderen nog wel zelf willen opvoeden is het nog niet zover zoals je de situatie doortrekt!
Jammer dat je al die overheidszorg als betutteling en wantrouwen ziet en je er niet het gemak van kunt pakken.
Aan de andere kant heb ik er alle begrip voor dat je kind op je eigen manier wilt opvoeden.
Alle goeds,
Nic
Paula Kuitenbrouwer zegt
Nic,
Ik heb nog wat meer nagedacht over onze discussie.
Ik vind dat onze overheid vaak te ver gaat in het overhevelen van wat het privé- of gezinsdomein is naar het staatsdomein. Seksuele opvoeding (niet het vak Biologie, thema reproductie), anti-pestprogramma’s, inentingen, en nu de keuze voor voeding, zijn bij uitstek morele en culturele, soms zelfs religieuze onderwerpen.
Deze onderwerpen behoren wat mij betreft tot de essentie van de morele en ethische reproductie die binnen gezinnen plaatsvindt. Daar behoort de staat zich niet op te dringen, ook niet via goed doordachte spins in samenwerking met de (machtige) voedingsindustrie.
Dank voor de discussie.
Beste wensen en hartelijke groet,
van Paula
Nic zegt
Paula,
Ik ben al blij dat je nadenkt over de opvoeding van je kind.
Ook hier is er weer het andere uiterste. Misschien beter sexuele voorlichting,anti-pestprogramma’s en inentingen en ontbijten op school dan helemaal niet.
Ik heb een zwager die docent is waar de ouders hèm dingen kwalijk nemen als er wat is met het kind.
Jammer dat het bestaat maar wat doe je eraan
Jij ook bedankt
Alle goeds,
Nic