In Bangladesh is een groeiende ongerustheid voelbaar nu de burgeroorlog in het naburige Birma (Myanmar) dichter bij de grens komt. Dinsdag vielen er twee doden toen verdwaalde granaten uit Birma neerkwamen in een dorp in het heuvelachtige Bandarban-district.
Bangladesh is zich bewust van de toenemende dreiging en heeft de veiligheidstroepen in hoogste staat van paraatheid gebracht langs de 270 mijl lange grens met de qua geweld onrustige staat Rakhine in Birma.
De Birmese deelstaat Rakhine, van oudsher bekend als Arakan, was in 2017 het toneel van een meedogenloos militair optreden van militairen in het overwegend boeddhistische Birma, waardoor meer dan 1 miljoen etnische Rohingya’s hun toevlucht zochten in Bangladesh. Dorpen werden door de boeddhisten platgebrand, vrouwen verkracht en kinderen vermoord. Bangladesh verwelkomde de vluchtelingen aanvankelijk met open armen, maar is sindsdien onrustig geworden over hun langdurige aanwezigheid.
Hoewel de militaire junta van Birma ermee heeft ingestemd om de ontheemde Rohingya’s terug te nemen, heeft ze er niet mee ingestemd om hen het staatsburgerschap toe te kennen, terwijl veel Rohingya’s zelf weigeren om terug te keren naar het leven onder een militaire junta die ze wantrouwen.
Offensief
Het Arakanleger, een overwegend niet-Rohingya rebellengroep die vecht voor een autonome staat Rakhine, lanceerde afgelopen oktober een aanzienlijk offensief en coördineerde met andere gewapende etnische groepen om enorme druk uit te oefenen op het regerende leger van Birma, bekend als de Tatmadaw. Volgens berichten heeft de Tatmadaw vergeldingsbombardementen uitgevoerd met artilleriebeschietingen, waarbij burgerslachtoffers zijn gevallen, waaronder Rohingya’s in Rakhine.
De omvang en duur van de recente crisis overtreft echter eerdere scenario’s. In 1979 en 1992 werden ongeveer een kwart miljoen Rohingya-vluchtelingen binnen een jaar na aankomst gerepatrieerd. Sinds 2017 zijn de diplomatieke inspanningen van Dhaka vastgelopen door het ontbreken van veiligheidsgaranties en het weigeren van staatsburgerschap, terwijl de brede internationale veroordeling van het leger van Birma als plegers van genocide de houding van de junta niet heeft kunnen verzachten.