Medio september zullen enkele deelnemers aan de door de in juni opgerichte Zen Peacemakers Lage Landen georganiseerde straatretraite in Brussel, in een ceremonie op straat, de zen peacemakers geloften ontvangen. Het is de eerste straatretraite van ZPS LL.

De Zen Peacemakers willen de drie volgende leefintenties (tenets) belichamen, zoals die door de Amerikaanse zenmeester Bernie Glassman geformuleerd zijn:

  • niet-weten: de bereidheid tot openheid naar de eigen ervaring (niet meteen invullingen en verklaringen zoeken). Het opgeven van vaste ideeën over het zelf en het universum (not-knowing);
  • erkennen wat is: getuigenis afleggen van het leed en de schoonheid van het leven. De ogen openen, de ogen niet sluiten (bearing witness);
  • liefdevolle actie: vanuit een open houding van niet-weten de moed hebben om te erkennen wat is en van daaruit liefdevolle handelingen te laten bloeien (loving action).
Frank De Waele

Frank De Waele

Deze drie principes worden toegepast in leven, werk en beoefening. Zen Peacemakers LL is geïnitieerd door de Vlaamse zenleraar Frank De Waele,  dharma-opvolger van Bernie Glassman en leraar van Zen Sangha, een zenboeddhistische gemeenschap in België, die geaffilieerd is met de Zen Peacemakers Sangha (ZPS). Frank De Waele is een erkende Soto Zenleraar en een Peacemaker Circle Development Trainer. Hij ontving dharmatransmissie van Bernie Glassman Roshi op een straatretraite in New York in 2011 en organiseerde en begeleidde reeds eerder straatretraites in Parijs en Brussel.

De ZPS is in 1994 ontstaan uit een sociaal geëngageerde boeddhistische gemeenschap die sinds de jaren tachtig groeide rond de Amerikaanse zenmeester Bernie Glassman. De laatste jaren is de ZPS een virtuele organisatie geworden met een uitgebreid netwerk van meer dan tachtig geaffilieerde groepen of cirkels, die de visie en inspiratie van een sociaal geëngageerd boeddhisme mee willen vormgeven. De Zen Peacemakers zijn vertegenwoordigd in vijf werelddelen en veertien landen. De afgelopen jaren hebben duizenden mensen deelgenomen aan de Auschwitz Bearing Witness Retreats en aan de verschillende straatretraites die over de hele wereld plaatsvinden.

Deelnemers aan de straatretraite in Brussel – van dinsdag 10 tot zaterdag 14 september- leven een aantal dagen dag en nacht op straat. Zonder geld, plan of vaste huisvesting leeft de groep ‘thuislozen’ als zwervers aan de rand van de samenleving. Volgens de organisatoren is een straatretraite een intens groepsgebeuren en een diepgaande ervaring van grondeloosheid en loslaten.  ‘Door uit onze dagelijkse routine te stappen en de sprong in het onbekende te wagen, zijn we bereid in een situatie te gaan die een diepe transformerende oefening kan zijn.  We gaan in niet-weten staan waar we onze vooropgestelde ideeën over wat zou moeten, en wat niet zou mogen,  loslaten.  We openen ons voor elke ervaring die zich aandient.  We leren de dingen zien zonder oordeel en beseffen dat we alles vinden wat we nodig hebben.  We ontmoeten de ander in de bedelaar, de vreemdeling, de ontheemde.  We duiken onder het vernis van een samenleving. Al wie al aan een straatretraite heeft deelgenomen, kan ervan getuigen wat voor een ingrijpende en ontroerende ervaring dit is. Want in het erkennen van wat er is op de straat, erkennen we ook ons eigen, ‘thuisloze’ hart.’

Zen Peacemakers cropped-Straatretraite-BrusselDe deelnemers hebben tijdens de straatretraite in Brussel niet de beschikking over eigen geld, andere middelen van bestaan, horloges en telefoons. Geld en eten worden bij elkaar gebedeld. Ze slapen gezamenlijk buiten. Elke dag worden plaatselijke projecten voor daklozen bezocht en wordt aangeschoven bij het uitdelen van soep. Elke dag zijn er momenten van alleen zijn en van gezamenlijke meditatie.

Zen Peacemakers Lage Landen (ZPS LL) wil zich organiseren als een plaatselijke ZPS-Circle die zich richt zich op Nederland en België. De Zen Peacemakers zullen zich in samenwerking met andere levensbeschouwingen inzetten als vrijwilliger, bijvoorbeeld in de zorg voor stervenden en het werken met gevangenen en daklozen, en in de zorg voor het milieu. Door middel van bijeenkomsten met luistercirkels en andere groepsactiviteiten ondersteunen zij elkaar bij hun werk.

Nadere informatie: info@petrahubbeling.com en www.zensangha.be

Categorieën: Nieuws
Tags: , , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Eerste straatretraite van zen peacemakers Lage Landen in Brussel

  1. Petra Hubbeling schreef:

    Meer informatie over de Zen Peacemakers Lage Landen is te vinden op http://zenpeacemakers.nl/

Menu