Het Tibetaans Jeugdcongres (TYC), de grootste organisatie van Tibetaanse ballingen die streeft naar een onafhankelijk Tibet, is verontwaardigd  over de omstandigheden waaronder onder meer Tibetaanse werknemers in Chinese fabrieken in China arbeid voor het Amerikaanse Apple Inc. moeten verrichten. Het congres zegt diep bezorgd te zijn over het schenden van de rechten van deze werknemers.  

Zij heeft Apple aangespoord een diepgaand onderzoek in deze fabrieken in te stellen. In een onderzoeksrapport van de Amerikaanse China Labour Watch, een mensenrechtengroepering,  wordt melding gemaakt van schendingen in drie fabrieken in de zogenoemde Pegatrongroep, die een belangrijke toeleverancier van Apple is. De onderzoekers onderzochten 86 schendingen van de mensenrechten op het gebied van arbeid, 36 overtredingen van de wet en vijftig overtredingen met een ethisch karakter. Het verslag maakt ook melding van discriminatie bij het huren van woonruimten. Chinese particulieren en organisaties weigeren (goede) woonruimte te verhuren aan Tibetanen, Hu’s en Oeigoeren. Er zou ook sprake zijn van discriminatie van vrouwen, slechte leefomstandigheden, problemen op het gebied van gezondheid en veiligheid, buitensporige arbeidstijden en vervuiling. 

De nieuw gekozen TYC-voorzitter Tenzing Jigme houdt Apple verantwoordelijk voor de misstanden. ‘Apple is een van de grootste bedrijven in de wereld en wij zijn van mening dat Apple zijn dochterondernemingen aan dezelfde beginselen (als van het moederbedrijf) moet houden.’ De TYC wil ook dat er een eind komt aan de discriminatie van Tibetanen, Oeigoeren en Hu’s en dat zij dezelfde rechten krijgen als andere werknemers.

Bron TYC.

 

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten
Tags: , , , , , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu