Het Centraal Tibetaans Bestuur in ballingschap betuigt haar solidariteit met de mensen die in China in moeilijkheden verkeren als gevolg van het ‘zero-COVID beleid’. De Tibetaanse regering in ballingschap heeft Peking opgeroepen tot een ‘menselijke benadering’ van de mensen die hebben deelgenomen aan de protesten tegen de lockdowns.
Tenzin Lekshay, de officiële woordvoerder van de Tibetaanse regering in ballingschap: ‘De Chinese regering moet zoeken naar een menselijke benadering volgens de internationale normen. Degenen die hebben geprotesteerd en degenen die hebben deelgenomen aan het protest mogen niet worden onderworpen aan represailles en zij moeten een meer menselijke benadering hanteren bij het onderzoeken van wat de Chinese regering moet doen om de COVID-pandemie in te dammen.’
‘In het recente verleden hebben we zoveel Chinese mensen zien demonstreren en protesteren en ook aangedrongen op vrijheid en democratie. De mensen hebben het recht om te zeggen waar ze naar streven, maar op de een of andere manier dragen we dat ze te maken kunnen krijgen met represailles. We zijn dus solidair met het Chinese volk voor hun aspiraties. We bidden ook dat het Chinese volk uit het lijden wordt verlost.’
In november braken in China protesten uit naar aanleiding van een brand in een flatgebouw in Urumqi. Op de vraag of de steun van de Tibetaanse regering in ballingschap invloed zal hebben op de door de Chinese Communistische Partij geleide regering, zei Tenzin Lekshay: ‘Of de Chinese regering het gelooft of niet, daar gaat het niet om. We benadrukken wat we moeten benadrukken. China maakt deel uit van de wereldgemeenschap en de mensen streven naar een beter leven. Verder zei hij: ‘Ook wij als deel van de wereldgemeenschap vinden dat we solidair moeten zijn met het Chinese volk dat lijdt.’ Sinds de pandemie in China is uitgebroken, heeft de Chinese regering met name lockdowns en reisbeperkingen ingesteld en massale tests uitgevoerd om de verspreiding van het virus tegen te gaan.
De lockdown heeft geleid tot wijdverbreide protesten in verschillende steden en universiteiten in China tegen het ‘nul-COVID-beleid’. De Tibetaanse regering in ballingschap merkt op dat meer dan 300 miljoen mensen in China maandenlang onder ‘strenge afsluiting’ zijn gehouden, waaronder in Lhasa en Urumqi, waar de afsluiting meer dan 100 dagen duurde.