Sinds afgelopen vrijdag heeft een groep jonge mensen in Wageningen een leegstaand pand gekraakt. De groep heeft als doel woonruimte creëren voor Wageningers, met name studenten, die momenteel in een benarde woonsituatie verkeren. Het pand in hartje Wageningen staat al twee jaar leeg.
De groep studenten uit de omgeving heeft grote problemen met huisvesting. Dit komt door onder meer toenemende wachtlijsten, explosief groeiende prijzen, en voortdurende groei van de Wageningen universiteit. Er zijn zelfs verschillende studenten die in tenten moeten slapen, of uren op en neer moeten reizen. ‘Dit is een onmenselijke situatie, en we kunnen het niet aanzien dat onze leeftijdsgenoten met dit weer buiten moeten slapen, terwijl er hier woonruimte leegstaat’, aldus hun woordvoerder.
Vorige week was er een woonprotest op de universiteit, om de universiteit te vragen met een noodoplossing voor dakloze studenten te komen. Maar een concrete oplossing zal nog wel even op zich laten wachten. De universiteit voorspelt dat pas na de winter (in mei 2023) alle studenten een dak boven hun hoofd zullen hebben.
Onder deze omstandigheden voelde deze groep zich genoodzaakt zelf voor een noodoplossing te zorgen en dit pand in gebruik te nemen. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor medestudent en mensen die nu dringend onderdak nodig hebben. ‘Als de universiteit, noch de gemeente wat doet, dan blijkt dit de enige optie om elkaar te helpen’, vertelt een van de nieuwe bewoners van het pand.
De groep wil het pand inrichten als tijdelijk onderkomen voor mensen die nu geen plek hebben om te wonen. Ze zijn druk bezig met het installeren van bedden en zorgen dat er een warme maaltijd gekookt wordt. Vanzelfsprekend staat veiligheid voorop. Zo zijn professionele partijen betrokken om dat te garanderen. De groep kijkt uit naar een prettige samenwerking met de eigenaar. Ze willen diens handelingen om langdurige leegstand te stoppen immers niet in de weg zitten, en zelfs meehelpen met het herbruikbaar maken van de ruimte.
[…] Als de groep goed gevestigd is willen ze dat het pand een verwelkomende plek wordt. Bijvoorbeeld voor andere Wageningers die af en toe willen komen buurten. Of door het organiseren van een eet- of repair café.