China voert een nieuwe verordening in Tibet in om religieuze inhoud online te verbieden, zoals het aanbidden van Boeddha. De nieuwe verordening ‘Maatregelen voor het beheer van religieuze informatiediensten op het internet’ zal op 1 maart in werking treden. Waardoor het alle buitenlandse organisaties en personen is verboden religieuze inhoud online te verspreiden in China en Tibet.
De regel is een uitzondering voor degenen die een overheidsvergunning hebben gekregen. Vorig jaar riep de Chinese president Xi Jinping tijdens de nationale conferentie over ‘Werk in verband met religieuze zaken’ op tot strafmaatregelen tegen degenen die sociale netwerken gebruiken voor religieuze doeleinden.
De Chinese autoriteiten in de regio Amdo hebben onlangs een verbod ingesteld op het delen van religieuze inhoud op sociale media, waaronder de app WeChat, meldde Tibet Watch. De sociale media-app WeChat werd op 20 januari in de provincie Qinghai door de Chinese autoriteiten onmiddellijk gesloten. Naast de populaire Chinese app WeChat, werden ook andere apps zoals ‘Good Conduct Group’, ‘Guru Sidhi Group’ en ‘Mani Group’ gevraagd om uit de lucht te gaan.
Daarnaast is het mensen ook ‘niet toegestaan om religieuze ceremonies zoals het aanbidden van Boeddha, het branden van wierook, inwijding, zingen, eredienst, mis en doop uit te zenden of op te nemen in de vorm van woorden, foto’s, audio en video. ‘Met de onvermijdelijke sluiting van deze WeChat-groepen, die praktische apolitieke informatie verspreiden, zullen de honderdduizenden Tibetaanse groepsleden nu voor religieuze verhandelingen en inhoud afhankelijk zijn van atheïstische Chinese regeringsbronnen, waardoor de beoefening van het Tibetaans boeddhisme in feite nog verder aan banden wordt gelegd’, aldus het rapport van Tibet Watch.