• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Twaalfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter – Groenten roosteren in de oven

B’eter – Groenten roosteren in de oven

30 oktober 2021 door Refreshing Earth of the Heart

Geroosterde groenten zijn heerlijk. Hun natuurlijke suikers karamelliseren, waardoor ze van nature iets zoet worden. Omdat je niet een deel van de smaak met het kookvocht afgiet, hebben ze ook een intensere smaak. Roosteren is bovendien een gemakkelijke manier van koken. Zet de oven aan, snijd de groenten, hussel ze met wat olie en kruiden, doe ze op een bakplaat in de oven en de rest gaat vanzelf.

Ik begin met enkele algemene tips en geef tot slot twee recepten.

  • Elke oven is anders, dus je moet misschien een beetje experimenteren. Zelf rooster ik meestal op 200 graden, maar ik kom ook recepten tegen waarin op 225 of meer graden wordt geroosterd.
  • Snijd de groenten in gelijke stukken, zodat ze allemaal tegelijk gaar zijn. Als je verschillende soorten door elkaar gebruikt, kun je overwegen de groente die de meeste tijd nodig heeft eerder in de oven zetten en de andere er later in etappes bij doen (zelf doe ik rustig bijvoorbeeld aardappelen, ui, winterpeen, knolselderij, pastinaak en pompoen bij elkaar). Als een deel van de groenten al gaar is en de rest nog niet, zou je de gare groente er eerder uit kunnen halen. Hieronder volgen indicatieve roostertijden. In geval van twijfel 5-10 minuten langer roosteren.
  • Schep de groenten om met een beetje olie, zodat ze van alle kanten met een dun laagje olie bedekt zijn. Je hoeft de bakplaat dan niet in te vetten.
  • Leg de groenten bij voorkeur naast elkaar, in één laag op de bakplaat.
  • Sommige ovens bakken niet helemaal gelijkmatig, in dat geval is het gewenst om de bakplaat halverwege de baktijd om te keren (voor en achterkant), of bij twee platen boven elkaar om boven en onder halverwege om te wisselen.
  • Of de groenten gaar zijn kun je controleren door er met een vork in te prikken. Asperges: rooster de geschilde asperges gedurende 10-15 minuten. Bieten: plakken in 20-30 minuten roosteren, of rooster de bieten in hun geheel, in ca. 1 uur. Paprika’s: verwijder de lijsten, snijd de paprika’s in stukken. Rooster 25-30 minuten. Broccoli: rooster de broccoli in roosjes ca. 20-25 minuten. Zet de temperatuur niet te hoog (200°) Spruitjes: halveer de spruitjes en rooster 20-25 minuten.

Pompoen: rooster stukjes schoongemaakte pompoen (schillen hoeft niet) in 30-40 minuten. Knolselderij, Wortel, Pastinaak: 20-25 minuten. Bloemkool: rooster de roosjes in ca. 30 minuten. Aubergine: grote stukken in 30-40 minuten, plakjes (bijv. voor de moussaka) in 20-25 minuten. Venkel: snijd de bol in partjes en rooster 35-40 minuten. Sperziebonen: snijd de steeltjes van de sperziebonen en rooster ze gedurende 20 tot 25 minuten. Aardperen: hoeven niet geschild te worden. Snij in grote stukken en rooster gedurende 15-20 minuten. Uien: schil en snijd de ui in partjes of plakjes. Rooster gedurende 30 minuten. Aardappelen: hoeven niet geschild te worden. Snijd ze in de gewenste vorm: halve aardappelen, partjes, plakjes of friet. Bak afhankelijk van de grootte 20-45 minuten tot ze krokant zijn aan de buitenkant en zacht van binnen. Aanrader: aardappelen met olijfolie en rozemarijn! Zoete aardappelen: schil en snijd in blokjes. Rooster 30-35 minuten. Tomaten: kunnen worden geroosterd in hun geheel of in stukken in 30-35 minuten. Courgette: plakken of blokjes roosteren in 15-20 minuten.

Geroosterde groenten kunnen warm, lauw of koud geserveerd worden als voorgerecht, bijgerecht, in een maaltijdsalade, of (met een sausje) over rijst of pasta. Met een rauwkostsalade erbij vormen ze een hoofdgerecht, bijvoorbeeld gebakken aardappel met verschillende soorten groenten.

boontjes met cranberries en walnoten
boontjes met cranberries en walnoten

Recept 1: Sperziebonen met cranberries en walnoten (bijgerecht voor 4 personen)

  • 750 gram sperziebonen, schoongemaakt en ontdaan van steeltje. • 4 teentjes knoflook, gepeld en in kwarten gesneden • 2 eetlepels olijfolie • 1theelepel zout • ½ theelepel gemalen zwarte peper • ¼ theelepel suiker • 1-2 theelepels citroenrasp • ½ – 1 eetlepel citroensap • ½ kopje gedroogde cranberries • ½ kopje walnoten Verwarm de oven voor op 225 graden. Hussel de bonen met knoflook, olijfolie, zout, peper en suiker en stort op een bakplaat. Rooster de bonen gedurende 15 minuten, schep om, en rooster dan nogmaals 10 minuten tot ze bruine vlekjes vertonen en een beetje beginnen te verschrompelen. Meng de geroosterde boontjes met de citroenschil, citroensap, cranberries en walnoten. Proef en voeg indien gewenst nog wat zout, peper citroenrasp of citroensap toe. Klaar!

Recept 2: Curry met aubergine en pompoen (4 personen)

  • 1 middelgrote aubergine
  • 1 kleine pompoen, schoongemaakt (schillen hoeft niet)
  • Enkele eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1grote knoflookteen, gesnipperd
  • 1 eetlepel geraspte gember
  • 2 theelepel kerriepoeder
  • ½ theelepel venkelzaad
  • ½ theelepel gemalen kardemom
  • royale mespunt kaneel
  • een pluk draadjes saffraan
  • 3 eetlepels rozijnen
  • 1 blik (400 ml) kokosmelk
  • Handvol gebrande cashewnoten (of andere noten)
curry pompoen met aubergine
curry pompoen aubergine

Verwarm de oven voor op 200°. Snijd de aubergine en pompoen in blokjes van gelijke grootte. Hussel met olie en wat zout. Spreid ze uit op een bakplaat en rooster de groenten 30 minuten, tot ze gaar zijn en goudbruine randjes krijgen.

Fruit intussen de ui glazig in wat olijfolie, roerbak de knoflook en gember enkele minuten mee, roer er dan de kerriepoeder, kaneel, kardemom en het venkelzaad door, samen met de rozijnen. Laat alles nog enkele minuten op een zacht vuurtje bakken, al roerend om aanbranden te voorkomen. Giet er de kokosmelk bij, breng aan de kook en voeg de saffraan toe. Laat de curry een vijftal minuten trekken op een zacht vuurtje. Voeg eventueel nog wat water of bouillon toe als je van een natte curry houdt (spoel daarmee het blikje kokosmelk om).

Meng de geroosterde groenten door de currysaus. Breng het geheel op smaak met zout, indien gewenst (hoeft waarschijnlijk niet als je gezouten cashewnoten gebruikt). Strooi er de cashewnoten over. Serveer met rijst of noedels.

De oorspronkelijke bronnen voor de recepten in deze bijdrage vind je op

http://www.onegreenplanet.org/vegan-food/the-ultimate-guide-to-roasting-vegetables/

http://www.onceuponachef.com/2011/11/roasted-green-beans-with-cranberries-and-walnuts.html

http://www.donderdagveggiedag.be/recepten/nazomercurry-met-aubergine-en-pompoen/

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Nieuws Tags: aubergine, curry pompoen, Groenten, oven, roosteren

Lees ook:

  1. B’eter – Groenten roosteren in de oven
  2. Refreshing Earth of the Heart – Groenten roosteren in de oven
  3. Refreshing Earth of the Heart – Groenten roosteren in de oven
  4. Is een boeddhist altijd een vegetariër?

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

02 feb
Meditatie in het dagelijks leven
2 feb 23
05 feb
Zen ochtend met Doin Sensei
5 feb 23
05 feb
Medicijnboeddha ceremonie | Live en Online
5 feb 23
05 feb
Ontspanningsmeditatie Rotterdam (vipassana)
5 feb 23
05 feb
Rotterdam - geleide meditatie (vipassana meditatie)
5 feb 23
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Erik – Een kleine geschiedenis van de leegte

    Erik Hoogcarspel - 1 februari 2023

    Logica is als de Formule 1: het geeft een hoop lawaai, maar het leidt ergens naar. Leegte gaat ook nergens naartoe, het heeft geen geschiedenis, dat hebben alleen de mensen die erover praten.

    Erik Hoogcarspel – Een beter boeddhisme met fenomenologie

    gastauteur - 16 januari 2023

    De Boeddha heeft zich ook nooit 100.000 geboortes herinnerd. Als je een goede meditatie hebt dan kan het voorkomen dat er heel veel situaties van vroeger door je hoofd spelen. En dat zijn allemaal geboortes van een ik en de dood van een ik. Je ik is niks anders dan het volledig verwikkeld zijn in jouw situatie. En dat gebeurt ook in je meditatie.

    Periyar E.V. Ramasamy de hemelbestormer

    Kees Moerbeek - 15 januari 2023

    De maatschappelijke initiatieven van de zakenman Periyar maakten hem populair en zijn populariteit nam toe door zijn activiteiten in de lokale politiek. In 1919 sloot hij zich aan bij het Indian National Congress, maar verliet deze partij teleurgesteld in 1925, omdat volgens hem de partij alleen de belangen van de brahmanen diende. In 1925 richtte hij de Self-Respect Movement op en daarna de Vaikom Satyagraha. In datzelfde jaar ging hij zijn eigen politieke weg.

    De twee hersenhelften ondergaan een hiërarchie verwisseling

    Rob van Boven en Luuk Mur - 11 januari 2023

    Een vriendin brak haar voet op vier plaatsen en kwam thuis te zitten. Ze woont alleen en toen ze de thuiszorgmedewerkster vroeg een boterham te smeren voor haar, was het antwoord dat ze dit niet mocht doen volgens haar protocol.

    Paul Boersma – Meditatie en pijn

    Paul Boersma - 10 januari 2023

    We vermijden in het dagelijks leven het lijden door er instinctief omheen te gaan, of anders door het te negeren, er geen aandacht aan te schenken, het te onderdrukken. In het eerste geval gaat het om mogelijke toekomstige pijn, in het tweede om aanwezige pijn, waarbij het makkelijker is psychische dan lichamelijke pijn te negeren, en makkelijker om de pijn van anderen dan de eigen pijn te negeren. Vermijden en negeren: dit is de dierlijke kant van ons mens-zijn.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • De virtuele denkster 407
    • Dick – Leegte die liefde is
    • Wakker Dier prikt romantisch beeld van zuivelsector door
    • Renske – haiku
    • Seitan neprunderlapjes met pittige saus

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

     

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

     

    Privacy en cookies

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

    Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

    Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

    Noodzakelijke cookies

    Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

    If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

    Privacy

    Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens