Op woensdag 11 november is het ‘Singles Day’. Doorgaans vieren vrijgezellen dan hoe trots ze zijn op hun leven zonder liefdespartner. Maar dit jaar drijft corona Nederlandse singles tot wanhoop. In Nederland wonen ruim 3 miljoen singles, waarvan de helft actief op zoek is naar een liefdespartner. De coronacrisis brengt bij een derde van de vrijgezellen onderliggende angsten en hechtingsproblemen aan de oppervlakte volgens therapeut Erna Snellen.
In haar praktijk Liefdespijn staat de telefoon sinds de coronacrisis roodgloeiend met naar hulp snakkende vrijgezellen. “Ik kan de aanmeldingen nauwelijks bijbenen”, zegt Snellen. “Door de lockdown kunnen singles niet meer vluchten voor pijnlijke emoties. Op zichzelf teruggeworpen voelen ze bijvoorbeeld extra de pijn van het alleen zijn, kunnen ze niet loskomen van hun ex of vinden ze zichtzelf onterecht een loser “.
Onveilige hechting
Een pijnpunt van veel singles die tijdens de coronapandemie extra naar voren komt is de aangeleerde hechtingsstijl. “Hechting is de manier waarop we ons als baby en kind gehecht hebben aan onze ouders”, zegt Snellen. “Zijn ouders bijvoorbeeld niet emotioneel beschikbaar, of is er sprake van emotionele verwaarlozing, dan ontstaat een onveilige hechting. Dit geeft in het latere liefdesleven van het kind problemen zoals bindings- of verlatingsangst.”
Bewustwording van je emotionele pijn is de eerste stap op weg naar een gezonde relatie met jezelf en de ander. “Dat geeft je direct meer grip op de situatie”, aldus Snellen. “Vervolgens onderzoek je wat je concreet kan doen om de problemen die zich in jouw situatie voordoen op te lossen. Voor hechtingsproblemen is een specialist nodig die je blinde vlekken zichtbaar maakt.”
Erna Snellen is expert in hechtingsproblematiek bij volwassenen en eigenaar van Praktijk Liefdespijn, gevestigd in Apeldoorn. Naast expert is ze ook ervaringsdeskundige. Jarenlang verkeerde Snellen zelf in meerdere pijnlijke, ongezonde liefdesrelaties. Inmiddels leeft ze al bijna 7 jaar gelukkig met een partner en weet ze precies wat nodig is om een fijne liefdesrelatie te bereiken.
Oorspronkelijk is Singles Day uitgeroepen in de jaren 90 door Chinese studenten. De dag is bedoeld om trots te zijn op je vrijgezelle bestaan en dit te vieren met vrijgezelle vrienden. Hierdoor is het zelfbeklag onder de studenten zonder liefdespartner verminderd en zorgt de viering voor een positieve benadering van een leven als single.