De Indiase regering werkt aan het herstel en het behoud van pagodes in Birma (Myanmar) die schade hebben opgelopen door een zware aardbeving in 2016. Het project is in januari dit jaar begonnen maar moest worden opgeschort nadat de coronaviruspandemie ook India en Birma teisterde. Na dat oponthoud, gevolgd door de opschorting van het werk als gevolg van extreme weersomstandigheden, heeft de Indiase regering het herstel en het behoud van de pagodes weer op gang gebracht.
Gelegen in de oude stad Bagan hebben Indiase experts de renovatie van 12 pagodes ter hand genomen. Birmese pagodes huisvesten typisch boeddhistische relikwieën, met inbegrip van relikwieën die met Boeddha zelf worden geassocieerd. Tientallen oude structuren op de vlakte van Bagan hadden schade opgelopen toen een aardbeving met een kracht van 6,8 in augustus 2016 het centrum van Birma trof.
Er zijn meer dan 2.200 pagodes, tempels, kloosters en andere historische structuren gebouwd tussen de 11e en 13e eeuw op de spectaculaire vlaktes van Bagan. Als gevolg van de extreme weersomstandigheden wordt het moeilijk om tussen juni en september restauratiewerk in Bagan uit te voeren, gezien een grotere variatie in de relatieve luchtvochtigheid die het metselwerk beïnvloedt. In het restauratieschema is ook de conservering van de historische Ananda-tempel, een prominent boeddhistisch bedevaart centrum en een meesterwerk van de Mon-architectuur die in de 12e eeuw werd gebouwd, opgenomen. Na schade door een aardbeving in 1975 werd in mei 2012 met de restauratiewerkzaamheden begonnen en werd voltooid in 2018.
India ondersteunt ook andere restauratiewerken zoals die van de Angkor in Cambodja, Cham in Vietnam, de Thiruketeeswaram tempel in Sri Lanka, het Wat Phou tempel complex in Laos, en de Pashupatinath tempel in Nepal.