Politieagenten in Dharamsala (India) hebben vandaag kunnen voorkomen dat een Tibetaanse demonstrant zichzelf in brand stak. De man, Dawa Dhondup (30), demonstreerde met ongeveer honderd andere Tibetanen in de straten van Dharamsala, in het kader van de herdenking van de volksopstand in Tibet tegen het Chinees bewind, in maart 1959, toen agenten zagen dat hij zichzelf overgoot met benzine. De Tibetaan is naar een ziekenhuis gebracht.

Elk jaar herdenken in India Tibetaanse bannelingen de mislukte opstand, op tien maart 1959, met demonstraties. Dat is ook vandaag het geval. De betogers droegen T-shirts met daarop een afbeelding van de Dalai Lama en Tibetaanse vlaggen. Dharamsala is ook de plaats waar de Dalai Lama sinds zijn vlucht uit Tibet verblijft, nadat Chinese troepen Tibet bezetten.

Lobsang Sangay, de minister-president van de Tibetaanse regering in ballingschap, zei vandaag alle Tibetanen die voor de bevrijding van Tibet gestorven zijn, te herdenken. Al meer dan 108 Tibetanen staken zich sinds maart 2009 in brand. Bij de opstand in 1959 en onlusten in andere jaren zijn duizenden Tibetanen gestorven.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk