De Tibetaanse regering in ballingschap heeft afgelopen zondag de Amerikaanse senaat geprezen voor haar steun aan het traditionele Tibetaanse selectieproces van de volgende Dalai Lama.

De verdwenen elfde Pänchen Lama

In de resolutie van de Amerikaanse senaat van donderdag werd de Amerikaanse ambassadeur in China opgeroepen de 11e Panchen Lama, Gedhun Choekyi Nyima, op te sporen en te ontmoeten. Deze door de Dalai Lama erkende Panchen lama werd op vierjarige leeftijd met zijn ouders door China uit Tibet ontvoerd en is sindsdien spoorloos. China benoemde zelf een Panchen lama.

Lobsang Sangay, de president van de centrale Tibetaanse regering in ballingschap zondag zei dat de stap van de Amerikaanse senaat het recht van de Tibetanen versterkt om de volgende Dalai Lama te kiezen door middel van het selectieproces voor reïncarnatie.

Lobsang Sangay, Foto Bianca Visser, BD.

“Deze resolutie komt op voor de onvervreemdbare rechten van het Tibetaanse volk en verzet zich tegen elke poging van externe actoren, met name de Volksrepubliek China, om zich te mengen in het selectieproces voor reïncarnatie. De unanieme steun van de Amerikaanse senaat geeft een krachtig signaal af aan de internationale gemeenschap en aan China in het bijzonder. Het schept een precedent voor andere naties om die lijn te volgen” zei Sangay.

De verklaring van de Tibetaanse gemeenschap kwam nadat de Amerikaanse senaat vorige week donderdag had ingestemd met een resolutie waarin werd gesteld dat de verantwoordelijkheid voor het aanwijzen van een toekomstige 15e Dalai Lama alleen berust bij functionarissen van het kabinet van de 14e Dalai Lama. Peking verzette zich tegen deze stap door te zeggen dat de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat dit neerkwam op ‘inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van China’.

De veertiende en huidige Dalai Lama zei vorig jaar dat het niet zeker is dat er een vijftiende komt. Of mogelijk als vrouw in Europa geboren wordt. Daarmee wilde hij een spaak in het wiel van de Chinese bezetter van Tibet steken, die had gedreigd zelf op zoek te gaan naar een reïncarnatie van de veertiende na diens overlijden.

Bron BNN.

 

 

Categorieën: Dalai Lama
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Amerikaanse senaat betuigt steun aan selectieproces nieuwe Dalai Lama

  1. Henk Molenaar schreef:

    Mooie steun betuiging, erg netjes. Wat jammer dat ons land niet wat meer moed heeft;
    https://www.parool.nl/buitenland/premier-ontvangt-de-dalai-lama-niet~a243061/