Als de financiering rond komt krijgt boeddhistisch Nederland een eerste en permanent Vipassana Meditatie-en Studiecentrum. Het bestuur van de onlangs opgerichte eigendomsstichting heeft als mogelijke locatie het oog laten vallen op het klooster Huize Loreto in Lievelde en onderhandelt nu met de paters Maristen over een mogelijke aankoop.

Dingeman Boot.

Dingeman Boot.

De initiatiefnemers, onder wie verschillende meditatieleraren zoals Mettavihari, Jotika Hermsen (Sangha Metta) en Dingeman Boot (Stichting Inzichts Meditatie) koesteren al jaren de wens om zo’n centrum, waar het hele jaar door retraites kunnen worden gehouden, op te richten. Meer recent hebben anderen, onder wie Henk Barendregt, Doshin Houtman, Guus Went en Henk van Voorst ideeën en wensen hierover geuit.Sangha Metta is drie jaar geleden in contact gekomen met Harry Rijken, die betrokken is geweest bij het realiseren van enkele boeddhistische projecten in Nederland, waaronder Jewel Heart in Nijmegen, Studie & Meditatiecentrum in Deventer en het Maitreya Instituut in Loenen. Rijken is bereid om zich ook in te zetten voor een meditatie- en studiecentrum op het gebied van Vipassanameditatie.

Frank Uyttebroeck

Frank Uyttebroeck, Tegen de Strroom in.

Er zijn het afgelopen jaar veel besprekingen geweest in verschillende samenstellingen over het opzetten van een dergelijk centrum in Nederland. Conclusie was steeds dat het alleen haalbaar is als de wens in, wat de initiatiefnemers noemen ‘vipassana Nederland’ breed gedragen is. In de loop der jaren zijn er immers veel organisaties ontstaan: Stiching Jonge Boeddhisten Nederland, Sangha Metta, Stichting Inzichts Meditatie, Retraite Centrum Ezinge, Stichting Inzicht & Bevrijding, Tegen de Stroom in, etc. Hoewel zelfstandige organisaties bestaat er tussen deze personen en organisaties een zekere mate van ‘familiaire verwantschap’ waar het om de vipassana en dhamma gaat.

Vorig jaar september was er in Lievelde een bijeenkomst van vipassanaleraren- en yogi’s die unaniem hun instemming en akkoord gaven om zo’n centrum in Nederland te realiseren. Het centrum is volgens de initiatiefnemers te vergelijken met bekende Aziatische meditatiecentra en Westerse centra,  zoals Gaia House in Engeland of Insight Meditation Society en Spirit Rock in de VS.

Al met al vinden de oprichters dat er nu mogelijkheden zijn om zo’n centrum te realiseren. Er ligt een concreet plan voor, met als (mogelijke) locatie Huize Loreto in Lievelde. De financiële haalbaarheid komt dichterbij, maar het centrum is alleen te realiseren met giften, legaten en donaties. De verschillende vipassana sangha’s en leraren moeten het centrum daadwerkelijk gaan gebruiken en zonder financiële steun van de sanghaleden blijft het een niet te realiseren droom.

Er zijn twee stichtingen opgericht, een eigendomsstichting die het centrum aankoopt en een beheerstichting  die het centrum gaat beheren. De eigendomsstichting verhuurt het centrum aan de beheerstichting. De beheerstichting verhuurt in eerste instantie het centrum aan de sangha’s voor vipassanaretraites en dhammastudie en aanverwante activiteiten. Op termijn kan de beheerstichting ook zelf activiteiten gaan organiseren. Voor de momenten waarop de vipassana sangha’s het centrum niet gebruiken, wordt het centrum verhuurd aan andere meditatie- en studiegroepen die passen in de sfeer van stilte en contemplatie. Het bestuur van de beheerstichting bestaat op dit moment uit Harry Rijken (voorzitter), Anca Ansink, Hans Gijsen en Gerben Hieminga.

Klooster Lievelde

Klooster Lievelde

Lievelde  is een van de kerkdorpen van de gemeente Oost Gelre in de Achterhoek. Het dorp telt rond de 1500 inwoners. In het dorp bevindt zich het NS-station Lichtenvoorde-Groenlo. De katholieke congregatie van de paters Maristen werd opgericht in 1816 in Lyon door de Fransman Jean-Claude Colin. In Nederland zijn er communiteiten in Hulst, Enschede en Lievelde. Het Maristenklooster , met daaraan het aan het klooster verbonden bezinningscentrum, is op 1 juli 2011 gesloten. Volgens coördinator pater Ton Bun is de reden van de sluiting de terugloop in bezetting door onvoldoende aanwas en door vergrijzing. Er leven nog maar enkele kloosterlingen. Het huis heeft tientallen gastenkamers, grotere en kleinere groepsruimten en een kapel. Huize Loreto is in 1951 gesticht als studiehuis van de paters Maristen. De naam Loreto is ontleend aan de gelijknamige bedevaartplaats aan de oostkust van Italië.

 

Lees ook Kwan Yin Huis Eindhoven verlaat klooster en Rotterdamse sangha trekt in klooster

 

 

 

Categorieën: Nieuws, Vipassana
Tags: , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu