Tot voor een paar jaar geleden was het een donker hoekje binnen het boeddhisme: seksueel misbruik door boeddhistische leraren. Vaak wist iedereen ervan maar werd er niet over gepraat. Noem het ‘geveinsde onwetendheid’. Opmerkelijk, want onwetendheid is een van de drie vergiften, die binnen het boeddhisme worden gezien als de oorzaak van al het lijden. In het kader van het BOS-drieluik De drie vergiften dook Loes Liemburg voor Bodhitv in een aantal zaken- onder andere rond die van Sogyal Rinpoche-  en interviewde dharmaleraar Frank Uyttebroeck.

Hoe kunnen dit soort schandalen nu plaatsvinden en verzwegen worden binnen het boeddhisme, dat toch om het wegvallen van het ego en het erkennen van de ware aard van de realiteit draait? Met andere woorden: hoe kan dit soort onwetendheid zo in stand worden gehouden, uitgerekend in de boeddhistische gemeenschap?

Brainwashing

Frank Uyttebroeck

Frank Uyttebroeck.

Frank Uyttebroeck is dharmaleraar bij Tegen De Stroom In en trekt zich het onderwerp erg aan. Volgens hem heeft het doofpotbeleid veel te maken met de rol van de leraar in het Tibetaanse en zenboeddhisme. In de begindagen van het westerse boeddhisme was er nog geen sprake van een organisatie, van democratisch leiderschap, van een waaier aan leraren om uit te kiezen: er was gewoon een charismatisch leraar die een sangha oprichtte. Hoe kon een leraar dan zó uit de band vliegen? “Even zwart-wit: in de Tibetaanse en zentradities heeft de leraar altijd gelijk, ook al heeft ‘ie geen gelijk”, vertelt Frank. “Het is beangstigend hoe sommige leraren de psyche van een student binnendringen. Het maakt de student afhankelijk van de leraar voor zijn verlichting. Dat sangha’s onwetendheid veinzen, komt voort uit die brainwashing. Er wordt handig ingespeeld op de kritiekloze aanvaarding van wat de goeroe zegt.” “Ik wil overigens niet beweren dat er in de Theravada-traditie géén misbruik door leraren voorkomt”, zegt Frank.

Lees het artikel op Bodhitv

Lees ook

 

 

Categorieën: BOS-tv en radio, Mensenrechten, Achtergronden, Media
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Seksueel misbruik door boeddhistische leraren

  1. Marrie van der leden schreef:

    Enige tijd geleden heb ik dit boek gedownload, hoewel het het geen pretje is om te lezen, is het wel verhelderend, een grondig onderzoek naar dit soort misstanden en gebeurtenissen in de wereld van waarheid/verlichting-zoekers. http://www.strippingthegurus.com/ebook/download.asp

  2. Ujukarin schreef:

    Zoals het BodhiTV artikel al meldt: NL heeft ook zijn eigen affaire gehad met een Theravada monnik, ergo conclusio Frank’s statement dat er ook misbruik in die hoek bestaat klopt! Leraar-leerling relatie komt nu eenmaal in alle scholen in enigerlei vorm voor en heeft zijn kracht en zijn zwakten. Over die laatste: er is in een set van twee multi-school conferenties begin jaren ’90, met van de NL sanghas Eerw. Olande Ananda, afgesproken dat welke school je ook aanhangt en welke status je ook hebt de Vijf Leefregels – en vooral die Derde – ook voor leraren/leraressen gelden!

    With folded palms,