Kinderen die vaak last hebben van luchtweginfecties blijken baat te hebben bij een dieet met groene groenten, volle zuivelproducten en rundvlees. Kinderarts bij de Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) Ellen van der Gaag, die op het onderwerp gaat promoveren, gelooft dat hier ook waardevolle lessen in zitten voor zorgmedewerkers die op dit moment geconfronteerd worden met het coronavirus, dat een luchtweginfectie kan veroorzaken.
Van der Gaag zou deze maand aan de Universiteit Twente promoveren, maar dat is in verband met de maatregelen rond het coronavirus uitgesteld. Terwijl haar onderzoek belangrijke aanknopingspunten biedt voor het opbouwen van weerstand tegen luchtweginfecties en mogelijk dus ook tegen de gevolgen van het coronavirus. Zo legde ze gisteren uit in het programma 1 Vandaag.
Rundvlees, volle melk, roomboter, groenten
De kinderarts deed onderzoek naar kinderen van 1 tot 4 jaar die vaker dan gemiddeld hoesten, koorts hebben of verkouden zijn. Ze ontdekte dat een voedingspatroon waartoe groene groente, volle melk, roomboter en rundvlees behoren, op een natuurlijke manier het immuunsysteem van deze kinderen kan versterken. De kinderen kregen significant minder klachten. Ook bij oudere kinderen had het voedingsadvies een positief effect: ze waren minder vaak moe en sliepen beter.
Uit literatuuronderzoek blijkt dat voedingsmiddelen als kiwi, vlierbessensiroop, visolie, pre- en probiotica en knoflook kunnen helpen om luchtweginfecties te verminderen.
De arts deed geen onderzoek naar de gezondheid van volwassenen. Kinderen zijn volgens Van der Gaag in de groei en in ontwikkeling. Daarom hebben ze behoefte aan bouwstoffen, zoals vetten, eiwitten, mineralen en vitaminen, die veel in groente, volle zuivelproducten en rundvlees zitten. Van der Gaag: ‘Het lichaam van volwassenen heeft meer behoefte aan onderhoud dan groei. Voor volwassenen is belangrijk om vooral onbewerkt voedsel te eten.’
De promovenda vindt het van belang dat in tijden van crises, zoals nu met het coronavirus, zorgmedewerkers zelf hun maaltijden blijven bereiden en niet een toevlucht nemen tot snacks en zoetigheden. Ze wil mensen op het hart drukken om toch zo veel mogelijk het bereiden van de vaste maaltijden aan te houden.
Van der Gaag benadrukt dat het voedingsadvies alleen werkt in een uitgebalanceerd eetpatroon. Het is volgens haar niet de bedoeling om zo veel mogelijk volle melk, roomboter en rundvlees te nuttigen, ook al leveren deze producten belangrijke bouwstenen. De porties die zij en haar collega-onderzoekers adviseren zijn leeftijdsadequaat, volgens de richtlijnen van het voedingscentrum.
‘Volle zuivelproducten hebben een slechte naam, maar uit mijn onderzoek blijkt dat de kinderen er niet dikker van worden en dat hun cholesterolprofiel er niet slechter van wordt. In 2019 wees een studie onder honderdduizend mensen uit dat volle zuivelproducten beschermen tegen overgewicht. Voor rundvlees geldt hetzelfde. Rood vlees zou slecht zijn voor de gezondheid, maar niet al het rode vlees is rundvlees. Alleen maar rundvlees eten verhoogt de kans op darmkanker, maar een dieet van verse groente en fruit, met óók rundvlees werkt juist beschermend. Als mensen deze producten normaal eten, is er niks aan de hand.’
Bron 1 vandaag/ Zorgvisie https://www.zorgvisie.nl/een-voedingsadvies-voor-zorgverleners-in-tijden-van-corona/
Ujukarin zegt
Zou het HEEL knap vinden als een zorgverlener met enige inspiratie uit boeddhisme dit advies voor zichzelf kan verantwoorden. Allerlei regels over richting vegetarisme gaan negeren, dus dieren leed berokkenen, omdat je deze energie nodig hebt voor het helpen van mensen. Upaya (skilful means) misschien…
Maar je weet nooit hoe een koe een haas vangt…
With folded palms,