De politie in het Amerikaanse Larimer heeft het onderzoek naar vermeend seksueel wangedrag in het Shambhala Mountain Center in Red Feather Lakes gesloten zonder het openbaar ministerie te vragen een vervolging in te stellen. In een bulletin dat afgelopen zondag werd gepubliceerd, kondigde de uitvoerende directeur van het centrum aan dat het onderzoek was gesloten.

De politie in Larimer County opende het onderzoek in 2018 naar “mogelijke criminele activiteiten” in het Shambhala Mountain Center, maar weigerde toen verder commentaar te geven. Politiemensen  onderzochten die informatie. Of het onderzoek wordt gesloten omdat er geen bezwarende feiten zijn gevonden, heeft de politie niet bekendgemaakt.

Arrestaties

In februari 2019 arresteerde de Boulder politie de voormalige Boulder Shambhala meditatie-instructeur William Karelis op verdenking van seksueel geweld tegen een meisje dat hij begin 2000 begeleidde. In juni werd het voormalig Boulder Shambhala lid, Michael Smith, op verdenking van het seksueel aanranden van een kind dat hij via de boeddhistische gemeenschap had ontmoet, gearresteerd. Beide zaken zijn nog in behandeling bij de rechtbank in Boulder. Smith staat in maart terecht, Karelis in juni 2020.

Het Shambhala Mountain Center is een van de twee grote centra in de VS die verbonden zijn met Shambhala International, een boeddhistische organisatie die in de jaren zeventig in Boulder is opgericht door de Tibetaanse religieuze leider Chogyam Trungpa Rinpoche. De organisatie werd in 2018 opgeschrikt door een rapport van Buddhist Project Sunshine waarin leden van de Shambhalagemeenschap zich uitspraken over een jarenlange reeks van seksuele misdragingen en machtsmisbruik door onder andere de leider van de organisatie Mipham – Ösel Rangdröl Mukpo- en andere hooggeplaatste leiders van Shambhala.

Stap terug

In reactie op de beschuldigingen kondigde Mipham aan dat hij een “stap terug” zou doen van een leiderschapsrol in Shambhala en dat hij geen les zou geven of retraites zou leiden. De raad van bestuur van Shambhala nam ook massaal ontslag en werd vervangen door een nieuw bestuur. Mipham was het laatst in het Mountaincentrum voor de begrafenis van zijn moeder in juni 2019.

In december 2019 kondigde de raad van bestuur van Shambhala aan dat het een verzoek van Dechen Choling, een Shambhalacentrum in Frankrijk, had ingewilligd om Mipham toe te staan om in de zomer van 2020 een programma voor seniorbeoefenaars te onderwijzen, waarvoor hij alleen als leraar gekwalificeerd is. Die beslissing wekte grote woede op binnen de internationale Shambhala gemeenschap, waarbij veel leden zeiden dat het een schending was van Mipham’s beloftes aan de gemeenschap en dat ze niet geloofden dat hij voldoende compensatie had geboden voor de schade die hij had veroorzaakt.

Pema Chodron, een boeddhistische non nam uit protest afstand van haar positie als senior leraar binnen Shambhala.

Nog in december vorig jaar publiceerde het studentenmedium van de Chapman University, een privéschool in Californië, een bericht dat Chapman-studenten vorig jaar winter op een reis naar het Shambhala Mountain Center seksueel waren lastiggevallen door een instructeur. De politie werd niet op de hoogte gesteld van dat incident. De uitzending rapporteerde ook dat de personeelsleden van het centrum met wie zij het onderwerp bespraken afwijzend waren ten opzichte van de beschuldigingen. De beschuldigde Shamhalaleraar is permanent de toegang tot het Mountaincentrum ontzegd na de beschuldigingen, zo maakte Lion’s Roar bekend. Een woordvoerder van het Shambhalacentrum verontschuldigde zich voor het gedrag van de leraar ten opzichte van de studenten en zei dat er betere procedures hadden moeten zijn voor het melden van wangedrag. De universiteit heeft toekomstige reizen naar het Mountaincentrum geannuleerd.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws, Mahayana, Gezondheid, Misbruik, Boeddhisme, Onderwijs, Tibetaans boeddhisme, Geluk
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk