Het Canadese advocatenkantoor Wickwire Holm dat vanaf juni vorig jaar meldingen van (seksueel) wangedrag door leiders van de boeddhistische organisatie Shambhala International onderzocht, heeft slechts drie meldingen van studenten die zich slachtoffer voelen van dat gedrag toegelaten en nader onderzocht. De andere 97 meldingen voldeden niet aan de criteria die Shambhala en het advocatenkantoor hadden opgesteld.

Van tevoren was er al kritiek op de werkwijze en criteria van het advocatenkantoor Wickwire Holm en Shambhala en stelden critici dat de waarheid niet boven tafel zou komen. Het onderzoek werd in opdracht van Shambhala uitgevoerd en betaald nadat er beschuldigingen van wangedrag waren gerezen, waarvan velen gemeld door Buddhist Project Sunshine, een initiatief om het bewustzijn van wangedrag in de Shambhala gemeenschap te vergroten.

Na een uitnodiging aan de (voormalige) achterban van Shambhala ontving advocate en onderzoeker Selina Bath 100 meldingen van wangedrag. Dertig waren directe meldingen van seksueel wangedrag. Van die meldingen hadden er 10 betrekking op de leider van Shambhala Sakyong Mipham en 20 op andere leiders. Volgens het interimbestuur van Shambhala toont het onderzoek aan dat Sakyong Mipham’s gedrag tot 2005 ‘frequent seksueel contact met vrouwelijke studenten’ omvatte. Zo blijkt uit het rapport van Bath dat door Shambhala op 4 februari is vrijgegeven. Het onderzoek concludeert dat Mipham in twee gevallen ‘waarschijnlijk seksueel wangedrag’ heeft begaan. De Shambhala Interim Board schrijft dat ‘niemand crimineel gedrag meldde.’

Het onderzoek van Bath richtte zich op incidenten met een seksuele component en een machtsongelijkheid die zich sinds 1990 hebben voorgedaan. Het rapport zocht niet naar bewijs dat de beschuldigingen waar waren, maar in plaats daarvan om vast te stellen dat de meldingen ‘waarschijnlijker dan niet’ waren, gebaseerd op waarschijnlijkheden.

In één melding wordt gezegd dat Sakyong Mipham in dronken toestand een vrouwelijke student benaderde. Hij probeerde haar jurk op te tillen en begon haar borsten te betasten en haar te kussen. Bath merkt dit gedrag aan als seksueel wangedrag. In de andere zaak betreffende Mipham concludeert Bath dat Mipham heeft geprobeerd seksuele relaties aan te gaan met een studente., hetgeen volgens Bath ook als seksueel wangedrag valt aan te merken.

Het Shambhala Interim Bestuur schrijft dat het “sterk van mening is dat de Sakyong verantwoordelijkheid moet nemen voor de schade die hij heeft veroorzaakt en direct betrokken moet zijn bij het genezingsproces. Het advocatenkantoor ontving ook meldingen van seksueel wangedrag door mannelijke leiders in de Shambhala gemeenschap die niet werden onderzocht, waaronder ongewenst kussen, ongepaste relaties, en een geval van een senior leraar die probeerde vrouwen te verleiden met een belofte van geheime tantrische leerstellingen. Het rapport merkt ook op dat naast vormen van seksueel wangedrag ook andere meldingen binnen kwamen, zoals (het nuttigen van ) alcohol, machtsmisbruik, financieel wanbeheer, racisme, uitsluiting en verwaarlozing van de gemeenschap buiten Noord-Amerika.

De omstreden leider Sakyong Mipham heeft een dag na het uitbrengen van het rapport schriftelijk gereageerd. Verder dan diep nadenken over zijn gedragingen jegens zijn achterban en vrouwen die zich slachtoffer voelen van zijn gedrag komt de leider niet. ‘Ik heb diep nagedacht over hoe ik met deze situaties en mijn vroegere relaties omging en ben me bewust geworden van hoe mijn gedrag anderen pijn doet. Het is duidelijk dat ik veel om over na te denken, na te denken en te leren. Het aanspreken en verontschuldigen van deze situaties moet op een persoonlijk niveau gebeuren.’

Hoe Shambhala International verder met de uitslag van het onderzoek zal omgaan, welke stappen er worden ondernomen tegen Sakyong Mipham en andere leiders binnen Shambhala, of politie en Justitie in Canada worden ingeschakeld om een werkelijk onafhankelijk onderzoek te doen, en of nog niet onderzochte meldingen alsnog worden onderzocht, heeft Shambhala nog niet bekend gemaakt.

Lees hier het rapport van WH https://communitycare.shambhala.org/

 

 

Categorieën: Nieuws, Rechtspraak, Mensenrechten, Gezondheid, Misbruik, Boeddhisme, Geluk
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk