De boeddhistische gemeenschap in het dorp Pra Lub, in het noordoosten van Thailand, heeft het verzoek van een islamitische geestelijke om een gebedshuis voor een moskee in het dorp officieel te mogen registreren, afgewezen. Gebedsbijeenkomsten van de islamitische gemeenschap daar vinden al tientallen jaren plaats in een huis in de omgeving.

De boeddhistische dorpelingen wezen in een stemming met 528 tegen en 6 stemmen voor met een verpletterende meerderheid de registratie van de moskee af. De uitslag werd ook beïnvloed  door boeddhistische activisten die in de provincie Khon Kaen arriveerden en anti-moslimstandpunten naar voren brachten en het referendum van die dag in Pra Lub vastlegden.

De islamitische geestelijke legde uit dat registratie nodig is door wetten die Islamitische organisaties regelen. En ook om de faciliteit uit te breiden tot een volledig functionerende moskee.

In het boeddhistische Thailand zijn referenda vereist voor de registratie van gebedshuizen. Volgens het Thaise ministerie van Binnenlandse Zaken wonen er in de provincie Khon Kaen ongeveer 3.000 moslims. En in heel Thailand ongeveer vier miljoen moslims. Er zijn bijna 4.000 geregistreerde moskeeën in Thailand. Met een gemiddelde van 32 verzoeken per jaar om nieuwe te registreren.

Boeddhistische activisten uit het diepe zuiden van Thailand toonden zich solidair met de lokale oppositie tegen de registratie van de moskee. In 2017 dienden boeddhisten in de provincie een petitie in om moslims in het dorp te verbieden de moskee te registreren. Dat was ook het onderwerp van het referendum van zondag.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Boeddhisme
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu