International Campaign for Tibet (ICT) roept samen met Amnesty International en de Oeigoerse gemeenschap de Nederlandse regering op mensenrechten centraal te stellen in de betrekkingen tussen Nederland en China.
Op 30 september vindt in de Tweede Kamer het debat plaats met minister Blok over de China notitie. Tibet wordt in deze notitie niet genoemd, ondanks de voortdurende ernstige mensenrechtenschendingen van China in Tibet. De International Campaign for Tibet roept de Tweede Kamerleden op de vernietiging van de Tibetaanse cultuur, identiteit en ecosysteem op de politieke agenda te plaatsen.
Van 11.00-16.00 uur vindt op het Plein een demonstratie plaats, georganiseerd door Amnesty International, de International Campaign for Tibet en de Oeigoeren. Sprekers zijn o.a. Eduard Nazarski, directeur Amnesty International, Sadet Karabulut, Tweede Kamerlid SP en Tsering Jampa, directeur International Campaign for Tibet (ICT).
Tsering Jampa: “Vandaag staan wij zij aan zij in solidariteit met de Oeigoeren tegen de keiharde aanval van het Chinese regime op het voortbestaan van minderheden in China. De vernietiging van de Tibetaanse identiteit, religie en het Tibetaanse ecosysteem gaat Nederland aan, omdat het haaks staat op onze opvattingen over waarden en mensenrechten. Wij roepen de Kamerleden op om niet weg te kijken en de Chinese regering niet toe te staan Tibet te laten verdwijnen. Tibet is pas verloren als wij zwijgen”.
Afgelopen week overhandigde ICT een petitie, ondertekend door bijna 10.000 Nederlanders, waarin de Tweede Kamerleden worden opgeroepen de mensenrechtensituatie in Tibet altijd te vermelden in de betrekkingen met China. Ook 32 prominente Nederlanders, onder wie Erica Terpstra, Adriaan van Dis en Liesbeth Zegveld, riepen in een open brief, gepubliceerd op 6 juli in de Volkskrant, de Nederlandse regering niet langer te zwijgen over Tibet.
Sinds de bezetting van Tibet door China in 1949 voeren de Tibetanen een geweldloze strijd voor mensenrechten en zelfbeschikking. Door de groeiende toestroom van Chinezen zijn de Tibetanen een minderheid in hun eigen land. Tibetanen worden gediscrimineerd en economisch achtergesteld. Zij kunnen hun taal, religie en unieke cultuur niet vrijelijk uitoefenen. Sinds 2009 hebben 155 Tibetanen in Tibet zichzelf uit protest in brand gestoken. China houdt ruim 600 Tibetaanse politieke gevangenen vast, die op vreedzame wijze opkwamen voor hun rechten.