De Vietnamese boeddhistisch monnik en zenmeester Thich Nhat Hanh heeft afgelopen vrijdag de Outstanding Inner Peace Award 2019 uitgereikt gekregen voor het inspireren van miljoenen mensen over de hele wereld om innerlijke vrede te zoeken. De prijs werd in Luxemburg-stad uitgereikt.

Thich Nhat Hanh, die in2014 lichamelijk getroffen is door een zware hersenbloeding en sinds 26 oktober vorig jaar in het klooster Tu Hieu Pagode in Hue, centraal Vietnam, verblijft, kon persoonlijk niet aanwezig zijn. Twee andere monniken van zijn orde namen de prijs namens hem in ontvangst. De Outstanding Inner Peace Award wordt toegekend aan een individu of een organisatie die een bijdrage levert op het gebied van geneeskunde of spiritualiteit om rechtstreeks vrede op te bouwen en/of een cultuur van vrede in het lichaam en/of de geest te bevorderen.

Sinds 2012 reiken de Stichting voor de Vrede van Schengen en het Wereldvredesforum elk jaar de Luxemburgse Vredesprijs uit, een prijs die de uitblinkers op het gebied van vrede in 12 verschillende categorieën eert: vredeseducatie, vredesactivist, vredesorganisatie, openbare vredesinspanningen, vredesondersteuning, vredestechnologie, jeugdvredeswerker, vredesproces, vredesjournalistiek, milieuvrede, kunst voor vrede en innerlijke vrede.

De boeddhistische monnik staat bekend als een spirituele leider, dichter en vredesactivist die in 1967 door Martin Luther King Jr. werd genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede. Zijn belangrijkste leer is dat door mindfulness mensen kunnen leren om gelukkig te leven in het huidige moment, dat is volgens hem de enige manier om echt vrede te ontwikkelen, zowel in zichzelf als in de wereld daarbuiten.

Geboren in 1926 werd Thich Nhat Hanh op 23-jarige leeftijd monnik na zeven jaar boeddhisme te hebben gestudeerd. In de jaren zestig stond hij aan het hoofd van een beweging van boeddhisten in Zuid-Vietnam die opriep tot een beëindiging van de Vietnamoorlog. Hij verliet het land in 1966 en woonde tientallen jaren in Plum Village in Zuid-Frankrijk, van waaruit hij regelmatig door Noord-Amerika en Europa reisde om lezingen te geven over mindfulness en vrede.

Bron BNN.

 

 

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Onderwijs, Geluk, Zen
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu