Twee moslimgouverneurs in het overwegend boeddhistische Sri Lanka hebben afgelopen maandag ontslag genomen nadat een menigte van meer dan 10.000 demonstranten, onder wie een groot aantal boeddhistische monniken, in de pelgrimstad Kandy een protestactie lanceerden om hun ontslag te eisen voor hun vermeende steun aan islamitische extremisten die verantwoordelijk zouden zijn voor de zelfmoordaanslagen op Paaszondag in Sri Lanka.

De gouverneurs Salley en Hisbullah hebben de beschuldigingen verworpen. Het ontslag kwam vier dagen nadat de boeddhistische monnik Athuraliye Rathana, die ook parlementslid is, in hongerstaking is gegaan bij het belangrijkste boeddhistische heiligdom, de Tempel van de Tand in Kandy. De monnik zei zijn actie pas te beëindigen als de president de twee moslimgouverneurs zal ontslaan.

De demonstranten die hun actie hielden bij de beroemde tempel hieven anti-moslimleuzen aan. De boeddhistische monnik Galagodaathte Gnanasara, die vorige maand na gratieverlening door de president de gevangenis kon verlaten was ook aanwezig. Gnanasara is lang beschuldigd van het aanzetten tot haatmisdrijven tegen moslims. Het hoofd van de Katholieke Kerk in Colombo, Kardinaal Malcolm Ranjith, reisde ook naar Kandy om zijn solidariteit met de honger stakende monnik Rathana uit te drukken. Winkels en kantoren bleven gesloten in de stad, terwijl zwarte vlaggen werden gehesen ter ondersteuning van Rathana.

De regering is niet in staat om de veiligheid van de moslimminderheid, die 9 procent van de 21 miljoen inwoners van het eiland uitmaakt, te waarborgen. In de nasleep van de bombardementen vielen de meerderheid van de Singalese gemeenschapsmensen in de steden ten noorden van de hoofdstad eigendommen van de moslims aan, waarbij een moslimman werd gedood en honderden huizen, winkels en moskeeën werden vernield.

Bron BNN.

 

 

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Politiek, Boeddhisme
Tags: , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Sri Lanka – moslim gouverneurs afgetreden na demonstratie boeddhisten

  1. Kay schreef:

    Een land bestaat reeds daar waar mensen een gemeenschappelijke toekomst zien en willen delen. Zo eenvoudig is het.

Menu