Honderden mensen, onder wie schrijvers, journalisten, vakbondsleden, mensenrechtenactivisten en linkse politieke organisaties protesteerden gisteren in Colombo, Sri Lanka, tegen de Srilankaanse regering wegens de arrestatie en het bijna 80 dagen lang vasthouden van de bekroonde Sinhala-auteur Shakthika Sathkumara. Ze riepen op tot onmiddellijke vrijlating van de schrijver, die achter de tralies werd gezet omdat hij een kort verhaal op facebook had gepubliceerd over een boeddhistische monnik die het boeddhisme vaarwel zei.

De schrijver werd op 1 april gearresteerd en aangeklaagd voor zijn korte verhaal over de monnik. De arrestatie vond plaats op basis van een wet die bedoeld is om uitvoering te geven aan een aantal bepalingen van het multilaterale verdrag van de Verenigde Naties, het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten (IVBPR). En onder meer bedoeld is om de vrijheid van meningsuiting te garanderen.

Een groep monniken had geklaagd dat het korte verhaal het boeddhisme, de religie die in de grondwet van Sri Lanka de belangrijkste plaats inneemt, beledigt.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws, Rechtspraak, Mensenrechten, Politiek
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk