Als de situatie niet snel in positieve zin verandert komt het Shambhala meditatiecentrum Dechen Chöling in Frankrijk- belangrijk onderdeel van Shambhala Europa, in ernstige financiële problemen. Door de onrust binnen de wereldwijde boeddhistische organisatie ten gevolge van klachten en onderzoeken van en naar (seksueel) wangedrag- onder andere van de leider Sakyong Mipham, is het aantal inschrijvingen dramatisch gedaald ten opzichte van voorgaande jaren. Voor 2019 wordt een operationeel tekort van 250.000 euro verwacht.

‘Als deze trend de komende weken niet ingrijpend verandert, zal dit zeer ernstige gevolgen hebben voor ons vermogen om programma’s en activiteiten te blijven aanbieden,’ zegt Konstanze Brockstedt, de directeur van het centrum. Brockstedt noemt het begrijpelijk dat de registratie voor retraites en programma’s veel lager is dan in voorgaande jaren. ‘Met alle onrust in onze gemeenschap in de afgelopen maanden is het logisch dat veel leden van de gemeenschap zich met een afwachtende blik terughoudend opstellen voordat ze zich dit jaar voor programma’s en retraites in Dechen Chöling inschrijven. Al onze projecties voor 2019 waren zeer conservatief, en op dit moment zijn zelfs onze conservatieve schattingen voor het aantal deelnemers aan de programma’s nog niet gehaald.’

De inschrijvingen voor programma’s is met 30% gedaald ten opzichte van 2018 en met 40% ten opzichte van 2017. Brockstedt roept de leden van Shambhala Europa op zich in te schrijven voor cursussen en retraites om naderend financieel onheil af te wenden.

Dechen Chöling is een van de vier landencentra van de wereldwijde boeddhistische Shambhala organisatie, opgericht door Chögyam Trungpa en momenteel geleid door zijn zoon Sakyong Mipham.

Bron Shambhala.

 

 

Categorieën: Nieuws, Misbruik, Onderwijs, Tibetaans boeddhisme, Geluk
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op ‘Shambhala meditatiecentrum Dechen Chöling in Frankrijk in ernstige financiële problemen’

 1. Lida Hospers schreef:

  Ja, Shambhala heeft problemen en werkt daaraan. Lang niet ieder deel ervan is debet aan de huidige moeilijkheden.
  Dechen Chöling is een prachtige plaats, opgebouwd en gevoed door de jarenlange inzet van vele dharmastudenten. Een waarachtige plaats van beoefening, verdieping en viering.

  • G.J. Smeets schreef:

   Beste Lida Hospers
   Shambala *heeft* geen probleem, Shambala *is* een probleem. Al in de jaren ’80 vorige eeuw is Chögyam Trungpa in USA als een Tibetaanse oplichter ontmaskerd (dat kun je zelf googlen bij goed geïnformeerde websites van onderzoeksjournalisten). Zijn zoon is de stichter van dat ding in Frankrijk waar je het lovend over hebt maar ook die zoon is nu als oplichter ontmaskerd. Kijk maar effe naar de (financiële) rapportage op de website van je dierbare Dechen Chöling.