Twee Tibetanen, Lorang Konchok (40) en zijn neef Lorang Tsering (31) staan op beschuldiging van het plegen van opzettelijke doodslag (het aanzetten tot zelfverbranding) in China terecht. Op deze wijze willen de Chinese autoriteiten het Tibetaans verzet tegen de Chinese bezetter van hun land de kop indrukken. De verdachten wacht zware straffen.

De twee mannen zouden acht Tibetanen hebben bewogen zichzelf in brand te steken, drie ervan zijn overleden. Zo meldt het Chinese nieuwsagentschap Xinhua. De rechtszaak vindt plaats in Aba, in de provincie Sichuan, waar veel zelfverbrandingen plaatsvinden. Ongeveer honderd Tibetanen hebben zich sinds het voorjaar van 2009 in brand gestoken. Sinds vorige maand worden verdachten van het aanzetten tot zelfverbranding gearresteerd en voor de rechter gebracht.

De verdachten worden er niet alleen van beschuldigd landgenoten tot zelfverbranding aan te zetten, maar ook samen te werken met buitenlandse media die hun nieuws krijgen van bronnen rond de Dalai Lama, zo zeggen de openbare aanklagers. Zo zou Lorang Konchok met zijn mobiele telefoon foto’s hebben gemaakt van de zelfverbranding van Jokba en die hebben verspreid. Uit sommige beelden kan inderdaad worden afgeleid dat er mensen met camera’s of mobiele telefoons in de buurt van het slachtoffer waren, op het moment dat deze zichzelf in brand stak.

 

Categorieën: Nieuws, Rechtspraak, Mensenrechten, Politiek
Tags: , , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Tibetanen voor Chinese rechters wegens het aanzetten tot zelfverbranding

  1. Maanvi schreef:

    Ondanks de goede bedoelingen lijkt dit me een kwatbsear en tricky project. Ik heb in het verleden nogal wat onderzoek gedaan naar malafide pr-praktijken, meestal in gang gezet door bedrijven of regimes die tegenstanders met publicitaire op smaad en laster gerichte middelen uit de weg probeerden te ruimen. American Express deed dat met Safra Bank (onthuld door de Wall Street Journal), Hill Knowlton met de Iraakse regering etc. Zelfs als anonieme, met ogenschijnlijk overtuigend bewijs gestaafde beschuldigingen (zoals Wikileaks die hoopt te publiceren) uiteindelijk niet blijken te kloppen, zijn daar meestal jaren van onnodige imago-schade of erger aan voorafgegaan. Ik ben benieuwd hoe ze dat willen voorkomen; het zelfreinigend vermogen van het internet kent zijn grenzen.

Menu