Uit protest tegen de Chinese overheersing van Tibet heeft afgelopen woensdag in Sichuan, Oost-Tibet, de Tibetaan Tsekho zichzelf in brand gestoken, de man is aan zijn verwondingen overleden. Zo meldt mensenrechtenorganisatie Free Tibet. Het protest vond enkele dagen voor de herdenking van de verjaardag van de Tibetaanse opstand tegen de Chinese bezetter van China, op 10 maart 1959, plaats.

Lobsang Sangay, premier van de Tibetaanse regering in ballingschap, sprak zijn grote bezorgdheid uit over dit zoveelste geval van dodelijk protest. Hij zei dat ondanks herhaalde oproepen van de Tibetaanse regering in ballingschap om dit middel niet te gebruiken ten minste 152 Tibetanen, met inbegrip van Tsekho, zich sinds 2009 in brand hebben gestoken, in en buiten Tibet. Lobsang zei dat het geschil het best kan worden opgelost door de dialoog met China weer te hervatten.

Directeur Eleanor Byrne-Rosengren van Free Tibet zei in een reactie dat Chinese autoriteiten snel op hun tenen zijn getrapt wanneer iemand het schenden van de mensenrechten in Tibet noemt. Tibetanen lijden volgens haar elke dag nog veel meer concretere pijn. Elke keer als een politicus of een bedrijf gehoor geeft aan de melodramatisch bezwaren van China, vertellen zij de wereld dat zij geloven dat een Tibetaans leven minder waard is dan de gevoelens van de Chinese regering, stelt zij.

Bron Free Tibet.

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Politiek
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk