Yonten (24), een voormalige boeddhistische monnik uit het Kirt klooster is afgelopen dinsdag in Oost-Tibet gestorven nadat hij zich deze week in brand had gestoken uit protest tegen het repressieve bewind van China in Tibet. De afgelopen tien jaar zijn er in Tibet 156 zelfverbrandingen geweest, waarvan 44 in Amdo Ngaba, waar het klooster is gevestigd.

Een woordvoerder van het klooster heeft de zelfverbranding in Meruma bevestigd. Hij zei dat China na de dood van Yonten communicatiebeperkingen in het gebied had opgelegd, zodat het verzamelen en de verspreiding van informatie over het incident wordt vertraagt. “We hebben geen verdere informatie over de vraag of het lichaam van de overledene is overgedragen aan de familie of niet, omdat alle kanalen nu zijn geblokkeerd,” zegt het klooster in een verklaring. Meruma is het toneel geweest van meerdere protesten door zelfverbranding, voor het laatst in maart 2018.

In een verklaring zegt John Jones, communicatiemanager van de mensenrechtenorganisatie Free Tibet: “Yonten leefde zijn leven onder bezetting. In zijn 24 jaar heeft hij de Chinese politie en het leger in zijn thuisland protesten hebben zien onderdrukken, zijn cultuur, taal en religie hebben zien aanvallen, mensen die hij kende hebben zien arresteren en laten verdwijnen. Tibetanen groeien vandaag de dag op in een wereld van onrechtvaardigheid”.

Bron Free Tibet.

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk