De in politiek opzicht omstreden Srilankaanse president Maithripala Sirisena vindt dat een deugdzame samenleving alleen kan worden opgebouwd door een nauwe band tussen het dorp en de boeddhistische tempel. Hij sprak op een religieuze boeddhistische bijeenkomst ter gelegenheid van de installatie van Shastravedi Gallalle Ariyawansa Nayaka Thera, tot Adhikaranana Sanghanayake (sangha disciplinaire leider) van de noordelijke centrale provincie van Sri Lanka.

De president zei dat in de afgelopen jaren een enorme bijdrage is geleverd aan de ontwikkeling van de materiële aspecten en de spiritualiteit van mensen. Hij vermeldde dat veel landelijke boeddhistische tempels werden gereconstrueerd en gerenoveerd en dat er een renaissance van het boeddhisme heeft plaatsgevonden en dat er een overwinning is behaald door de boeddhistische bevolking van het land.

Tegenwoordig leven in Sri Lanka verschillende bevolkingsgroepen in vrede naast elkaar. Ongeveer 75% van de bevolking is Singalees, een andere grote bevolkingsgroep zijn de Tamils, die ongeveer 18% van de bevolking uitmaken en voornamelijk in het noorden en oosten van het land wonen. Verder zijn er nog de Sri Lankaanse Moren, die ongeveer 7% van de bevolking uitmaken, de Burghers van gemengde Europese afkomst, en de Veddah (of Wanniyala-Aetto), de laatste afstammelingen van oude volkeren. De belangrijkste bevolkingsgroepen zijn de Tamils en de Singalezen. Sinds de jarenlange strijd tussen deze bevolkingsgroepen is afgelopen, lijkt de toekomst voor Sri Lanka veelbelovend. Industrieproducten en het toerisme zijn de belangrijkste bronnen van inkomsten in Sri Lanka. Ondanks de economische opgang is er veel werkloosheid en de kloof tussen arm en rijk wordt met de dag groter.

Volgens de overlevering zou Sri Lanka in de 3e eeuw v.Chr. bekeerd zijn tot het boeddhisme, dat zich sedertdien tot de grootste godsdienst van het land heeft ontwikkeld en onder andere gekenmerkt wordt door een invloedrijk monnikendom. Volgens de census van 2001 is 69,1% van de bevolking boeddhistisch (hoofdzakelijk theravada-boeddhisten, voornamelijk Singalezen), 7,1% hindoe (hoofdzakelijk Tamils), 7,6% is moslim (voornamelijk soennitisch) en 6,2% is christelijk (hoofdzakelijk behorend tot de katholieke Kerk, die in Sri Lanka bestuurlijk georganiseerd is in één aartsbisdom met zes bisdommen).

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws, Boeddhisme, Theravada
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk