Worden er veel golven gezien
in de éne oceaan

Of herkennen we de oceaan
in elke van die golven?

Jan Kersschot

De persoon waarmee we ons hebben leren identificeren noemen we ook wel eens het ego. Dit ego is een concept dat absoluut noodzakelijk is om te overleven in de maatschappij. De stemmen in ons hoofd helpen ons om onze weg te banen in de regels en gewoontes van de cultuur waarin we leven. Het ego geeft ons een gevoel van identiteit, we kennen het verschil tussen ik en de anderen, tussen verleden en toekomst, tussen wat mag en wat niet mag.

Maar vaak wordt het ego een beetje gulzig, en wil het meer doen dan alleen maar wat praktische zaken regelen. Het ego wil zichzelf dikwijls bewijzen door ofwel zeer succesvol te zijn, door over alles te klagen of door steeds commentaar te geven op onze medemensen.

Soms zijn deze stemmen in ons hoofd niet meer te stoppen, en dikwijls zijn ze zo sterk dat ze een aantal gevoelens met zich mee brengen die ook ons gedrag diep gaan beïnvloeden. Het ego wordt dan zoals een parasiet die ons leven – en het leven van onze medemensen – verziekt.

Ontdekken en herkennen dat wij als menselijke wezens niet alleen een menselijk maar ook een wezenlijk ‘aspect’ hebben, is één van de manieren om het ego te ontmaskeren. Zo wordt ons masker geleidelijk aan transparanter, ervaren we meer innerlijke rust en voelen we meer mededogen voor onze medemensen.

We herkennen immers het éne in het diverse. We herkennen de oceaan in iedere golf.

Op vrijdag 18 januari 2019 is Jan Kersschot te gast in het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Deurne, Vlaanderen.

Jan Kersschot (1960) schreef meerdere Engelstalige boeken over dit onderwerp. In het Nederlands zijn er twee e-boeken verkrijgbaar: ‘Eén Zijn’ en ‘Het is zoals het is’. Recent is het boek “Beyond” uitgegeven in het Nederlands, met als titel: “Minder ego, meer vrede” (2018). Jan vindt inspiratie in verschillende tradities, zoals in Advaita Vedanta, Taoïsme, Yoga en boeddhisme. Wat hem boeit is waar al deze tradities mekaar vinden, en hoe we dit in ons dagelijks leven kunnen toepassen.

Praktisch: Vrijdag 18 januari 2019 van 20.00 tot 21.30 uur, De Sevillastraat 89, Deurne-Zuid, Vlaanderen.

Categorieën: Nieuws
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

3 reacties op Jan Kersschot – De oceaan zien in iedere golf

 1. FJ schreef:

  Mooi samengevat door Jan! Leest als thuiskomen.

 2. Piet Nusteleijn schreef:

  Het ego is een denkconstructie, een concept.
  Feitelijk bestaat het ego niet!
  Het ego geeft geen gevoel, het doet niets, het wil zich ook niet bewijzen enz.
  Het zit gewoon anders in elkaar.
  Jan Kerschot praat een gebruikelijk visie na, deze klopt echter van geen hout.
  Met groet.

 3. Isolde Zandee schreef:

  Dank je Jan, heldere uitleg die ik graag mijn leerlingen ga voorlezen bij mijn yogales. Ik denk gelukkig dat ik niet alwetend ben maar heb wel altijd het idee dat het ego zeker een functie heeft. Zeker als ik las hoe ons brein is ontwikkeld om als mens in de groep, stam, etc te overleven. Soms wordt ego zowat een scheldwoord….Isolde