Albert Heijn past een uitspraak op zijn website aan over het welzijn van Ierse Greenfieldsrunderen. Aanleiding hiervoor is een recente onthulling van Wakker Dier over misstanden bij Ierse runderen wanneer ze op stal staan. Uit dit onderzoek blijkt dat veel Ierse runderen op harde, betonnen roostervloeren staan. Terwijl de supermarkt claimt dat ‘deze koeien in de winter in comfortabele ruimtes leven’.

Het merk Greenfields wordt door Albert Heijn voorgesteld als diervriendelijk; een stukje vlees waaraan geen dierenleed te pas komt. De supermarkt vergelijkt Greenfields met scharrelrundvlees. Met als ‘enig verschil dat Greenfieldsrunderen wel gecastreerd mogen worden.’ Maar er zijn meerdere verschillen, zegt Wakker Dier. Bij scharrelrundvlees moeten de runderen toegang hebben tot een zacht ligbed. En is verdoving bij onthoornen verplicht. Ook worden harde voorwaarden gesteld aan de minimale leefruimte van een rund.

Albert Heijn is volgens Wakker Dier niet de enige supermarktketen die een te rooskleurig beeld schetst van het welbevinden van Ierse runderen. In het supermarktmagazine ‘Hallo’ van Jumbo stond dat ‘de standaarden waar Iers rundvlees aan moet voldoen, tot de hoogste ter wereld behoren’. Jumbo hanteert net als Albert Heijn het Ierse SBLAS-keurmerk. Het onderzoek laat volgens Wakker Dier zien dat dit keurmerk weinig voorstelt op het gebied van dierenwelzijn; het voldoet lang niet aan de welzijnseisen van één ster Beter Leven van de Dierenbescherming.

Undercover onderzoek

In de winter van 2017-2018 bezocht een undercover onderzoeksteam in opdracht van Wakker Dier dertien Ierse rundveehouderijen. Het team trof geregeld erg vervuilde en bomvolle stallen aan. Op alle boerderijen stonden runderen met kale plekken. In Ierland worden veel jonge kalfjes onverdoofd gecastreerd en onthoornd. Iers rundvlees is in veel Nederlandse supermarkten te koop. Wakker Dier roept deze supermarkten op te stoppen met dit kiloknallervlees.

Bron Wakker Dier.

 

Categorieën: Natuur, Nieuws, Dierenwelzijn, Voedsel, Gezondheid, Misbruik, Geluk
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk