Het Shambhalacentrum in New York, VS, verkeert in dusdanige financiële problemen dat eind september sluiting dreigt als er niet snel een oplossing wordt gevonden. Het centrum leed door de problemen waarin Shambhala verkeert door beschuldigingen van seksueel wangedrag door de Sakyong en andere leraren van de organisatie, aanzienlijke verliezen.

Het centrum leed verliezen in alle inkomstenstromen (programmering, lidmaatschap en donaties), hetgeen leidde tot een sterk gereduceerd personeelsteam. In de loop van de afgelopen weken is al snel duidelijk geworden dat de huur van het pand en activiteiten in het centrum aan de 118 West 22nd Street in New York onhoudbaar zijn geworden. Zonder extra financiële steun zal het centrum moeten sluiten, zegt het bestuur. Dat in onderhandeling is met de verhuurder om een sterk verlaagde huurprijs te realiseren. Maar dat is onzeker. Zelfs als de huur wordt verlaagd zal er meer geld nodig zijn om het centrum overeind te houden.

Afgelopen zomer leek de situatie nog rooskleurig, maar de situatie is snel verslechterd. De afgelopen weken is het centrumbestuur in overleg geweest met de adviesraad, de Acharya en Shastris, en leden van de Patron’s Circle om een uitweg te zoeken. Nu heeft het centrum de hulp en steun van alle leden nodig, zegt het bestuur, door de maandelijkse bijdrage en het eindejaarsgeschenk te verhogen. Morgen wordt er in een vergadering met de leden meer bekendgemaakt over de onderhandelingen over het verlagen van de huur. Zijn die negatief dan wordt begonnen met het sluiten van het centrum. Dat proces wordt op 19 september in gang gezet.

Al eerder waren er plannen om de huurovereenkomst in 2020 te beëindigen of een deel van het pand af te stoten. In dat deel van New York rijzen de huren de pan uit. Gezien de huidige crisis in Shambhala is deze beslissing om te verhuizen of in te krimpen eerder op het centrum afgekomen dan verwacht. Aanzienlijke verliezen in programma-inkomsten, gecombineerd met verlies aan lidmaatschapsgelden, donaties en personeelskosten in de afgelopen drie maanden hebben allemaal een nadelig effect gehad op het functioneren van het centrum. Het zoeken naar een nieuwe uitvoerend directeur is gestaakt toen het nieuws over de beschuldigingen van seksueel wangedrag binnen Shambhala naar buiten kwam. Aan het centrum is nog maar één fulltime medewerker verbonden.

Ongeacht de uitkomst van de onderhandelingen zegt het bestuur dat de Shambhalagemeenschap in New York niet gebonden is aan deze fysieke ruimte. ‘De connecties met elkaar zijn het meest vitaal; en het zijn die connecties met onze gemeenschap, en met de Shambhala teachings, die de bouwstenen zullen vormen voor onze toekomst in New York, hier in ons huidige centrum of in een nieuw huis.’

 

Categorieën: Nieuws, Misbruik, Boeddhisme, Geluk
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk