De Nederlandse westerse boeddhistische organisatie Insight Revolution Sangha (voorheen Dharma Punx NijmegenArnhem en toen nauw verbonden met Against the stream van Noah Levine) neemt afstand van de Amerikaanse boeddhistische leraar Noah Levine vanwege het seksueel wangedrag van deze man dat tijdens een onderzoek van zijn organisatie aan het licht kwam.

In 2017-2018 kreeg Dharma Punx NijmegenArnhem ook al te maken met het aftreden van een in opspraak geraakte Nederlands leraar (Frank Uyttebroeck red. BD) van Against The Stream met wie de organisatie zich verbonden voelde. Ook van deze voorheen boeddhistische leraar nam de organisatie afstand.

In een verklaring schrijft Insight Revolution: ‘Onze sangha neemt afstand van personen die zich hebben schuldig gemaakt aan welke vorm van seksueel wangedrag, misbruik of machtsmisbruik dan ook. Dit doen wij zodra is aangetoond dat dit soort gedrag heeft plaatsgevonden, ongeacht wat deze personen eerder voor de sangha hebben betekend. Wij nemen hierbij nu dan ook officieel afstand van Noah Levine, als boeddhistisch leraar.’

Afgelopen zaterdag maakte het bestuur van ATS bekend dat een intern door een advocaat uitgevoerd onderzoek uitwees dat Levine zich aan meerdere gevallen van seksueel wangedrag (met meerdere vrouwen) had schuldig gemaakt. Hij is uit de Raad van bestuur gezet en zijn leraarschap is hem ontnomen. STA is door het gebeurde zo ernstig in de financiële problemen geraakt dat de belangrijkste centra in Amerika eind september worden gesloten en de leraren onder een andere naam verder gaan met lesgeven. Dat betekent het eind van STA in deze vorm, dat dit jaar tien jaar bestaat. Een door de politie van Los Angeles uitgevoerd onderzoek tegen Levine is nog niet afgerond. Levine ontkent zich aan seksueel wangedrag te hebben schuldig gemaakt.

Naamswijziging

Enkele weken geleden wijzigde Dharma Punx NijmegenArnhem haar naam in Insight Revolution Sangha. De belangrijkste reden voor deze beslissing was dat de organisatie al langer de wens had niet meer verbonden te willen zijn met slechts één lineage met boeddhistische leraren (de organisatie Against The Stream). De beoefening valt volgens Insight in zo’n situatie te veel samen met (visies van) bepaalde personen en dat vernauwt volgens Insight de benadering van de dharma.

De onduidelijke, pijnlijke en slepende situatie omtrent het (toen nog) ‘vermeende’ handelen van Noah Levine werd hierna ook een reden, schrijft de organisatie aan de leden en andere betrokkenen. ‘In 2017-2018 hadden wij als sangha ook al te maken met het aftreden van een in opspraak geraakte Nederlands leraar van Against The Stream. Deze beide zaken hebben ons in het hart geraakt, maar tegelijkertijd ook sterker gemaakt, waardoor onze onafhankelijkheid nu nog meer voelt als de juiste stap.’

Insight zegt connecties aan te blijven gaan met mensen van verschillende boeddhistische stromingen die zij als waardevol en inspirerend voor de beoefening beschouwen. Handelen vanuit ethiek blijft hierbij een belangrijk uitgangspunt. Deze sangha neemt daarnaast verantwoordelijkheid en actie om contact te zoeken met personen die in dezen als adviseur kunnen dienen. Dat zal meer vorm krijgen in de komende tijd.

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Misbruik, Boeddhisme
Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Nederlandse Insight Revolution neemt afstand van Noah Levine

  1. Kees moerbeek schreef:

    Triest dat ze maar afstand moeten blijven nemen, maar het is voor het beste. Namo Guanshiyin pusa!