In Amerika zijn afgelopen weekeinde formeel de deuren gesloten van de Against The Stream centra. Dat gebeurde nadat de oprichter van ATS, Noah Levine, na een intern onderzoek schuldig was bevonden aan seksueel wangedrag en uit de organisatie is gezet. De politie van Los Angeles onderzoekt de aanklacht. De affaire leidde tot minder inkomsten voor ATS.

De leraren gaan als zelfstandigen door met de boeddhistische teachings. In Nederland is Tegen de stroom in 2017 opgeheven nadat de leraar Frank Uyttebroeck uit ATS werd gezet na beschuldigingen van seksueel wangedrag.

ATS nam dit weekeinde met de volgende tekst afscheid van de sanghaleden:

Op het laatste album van zijn leven, drie weken voor zijn dood, zong Leonard Cohen dit:

I wish there was a treaty we could sign
I do not care who takes this bloody hill
I’m angry and I’m tired all the time
I wish there was a treaty
I wish there was a treaty
Between your love and mine.

Hoewel we misschien niet boos of moe zijn, voelt iets aan dit vers goed aan. Wie je ook bent, waar je hart op dit moment ook rust, het mag dit zijn: een verdrag tussen jouw liefde en de onze.

We willen onze bodemloze dankbaarheid uitspreken voor iedereen die goedheid heeft gecreëerd in de ATS-gemeenschap. Zoveel mensen hebben hun hart, talent en middelen aangeboden. De rimpelingen en resonanties van deze goedheid zullen doorgaan. Het (…) ontstaat niet op een bepaalde plaats, maar in de ruimte tussen de goedheid van ons hart.

Wanneer deze ruimte doordrongen is van wijsheid, respect en liefde, noemen we het sangha. Het is een voorrecht geweest om dit pad samen te bewandelen. We hopen dat de pijn van de afgelopen maanden ons daadwerkelijk terug leidt naar het hart en dat we compassie, helderheid en verandering steeds dieper kunnen begrijpen. Zoals we hebben geleerd van de praktijk, wist een grote pijn niet de goedheid, maar is het een leidsman in feite.

Dipa Ma zei: “Er is uiteindelijk niets om aan vast te klampen in deze wereld. Het leven is echter niet te verwerpen. Het is hier. En zolang het hier is en wij hier zijn, kunnen we er het beste gebruik van maken.’’

Mogen we het beste gebruik maken van ons leven. Welke vrijheid er ook ontstaat, kan dit een oorzaak en voorwaarde zijn voor minder lijden en meer veiligheid in onze wereld.

 

In liefde,

Raad van Bestuur van ATS
ATS-Lerarenraad
ATS Klachtenraad

Categorieën: Nieuws, Misbruik, Opmerkelijk, Boeddhisme, Theravada, Geluk
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk