God heeft er vrede mee dat er homo’s zijn, Hij schiep ze zelf. Dat zei paus Franciscus onlangs tegen de Chileense homoseksuele man Juan Carlos Cruz. De kerkvorst sluit zich daarmee aan bij een beweging die een eind wil maken aan de vervolging van LGBT* mensen wereldwijd.

Volgens Reuters en andere media zei de paus in een persoonlijk gesprek tegen Juan Carlos Cruz dat ‘God hem homo had gemaakt en dat hij daar cool mee was. En dat gold ook voor God.’

Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit de krantenkoppen heeft gehaald in Rusland, Frankrijk, Duitsland, China, Indonesië, Tsjechië, Bulgarije, Turkije, Spanje, Mexico, Guatemala, Peru, Chili, Colombia, Ecuador, Slowakije en de VS. En de meeste andere landen. De reacties over de hele wereld waren gemengd, met de luidste stemmen binnen het rooms-katholicisme die beweerden dat de paus slechts pastorale troost bood aan een onrustige ziel en geen enkele verandering in de leer signaleerde.

Maar dit zijn niet de enige stemmen. Er is al vele jaren sprake van stille, interne druk om het katholieke onderwijs over seksuele geaardheid en relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht te herschrijven. Dit gebeurt in bijna alle andere christelijke denominaties en ook in andere wereldreligies. Waar dit is gebeurd, is het bijna altijd goed gegaan.

De formele katholieke leer bevestigt nog steeds dat de neiging van homoseksuelen ‘objectief ongeordend is’, dat seksuele activiteiten ‘daden van ernstige verdorvenheid’ zijn en dat homoseksuelen ‘tot kuisheid geroepen zijn’. Maar veel prominente katholieken geloven nu dat deze voorschriften in strijd zijn met de wetenschap, in strijd zijn met de bijbelse leer, in strijd zijn met de kerkgeschiedenis en de pastorale zorg belemmeren.

*In het Nederlands wordt naast ‘lgbt’ ook de vertaling lhbt gebruikt, waarin de g van gay vervangen is door de h van homoseksueel, dus als afkorting voor lesbische vrouwen, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. Vooral in Vlaanderen is ook de afkorting holebi gebruikelijk, maar transgenders vallen daar niet onder.

Bron BNN.

Categorieën: Geluk, Godsdienst, Mensenrechten, Nieuws, Opmerkelijk, Politiek
Tags: , , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu