Vanochtend hebben Tibetanen en supporters bij de Chinese ambassade in Den Haag betoogd om te protesteren tegen de onterechte veroordeling van Tashi Wangchuk tot 5 jaar gevangenisstraf voor het op vreedzame wijze opkomen voor de culturele rechten van zijn volk.

Sinds zijn veroordeling afgelopen dinsdag 22 mei voor het beschermen van de Tibetaanse taal en cultuur, hebben de Verenigde Staten, de EU, Frankrijk en Canada krachtige verklaringen uitgebracht waarin China wordt opgeroepen het recht op vrijheid van meningsuiting te respecteren en zich te houden aan de door China ondertekende Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. In Nederland heeft het Tweede Kamerlid Karabulut van de SP direct Kamervragen gesteld aan de minister van Buitenlandse Zaken en hem gevraagd een duidelijk standpunt in te nemen over de veroordeling van Tashi Wangchuk.

Ook internationale mensenrechtenorganisaties, zoals Human Rights Watch en Amnesty International meldden in hun persbericht dat de door China opgelegde gevangenisstraf ongerechtvaardigd is en dat er geen enkel bewijs is voor de aanklacht voor het ‘aanzetten tot separatisme’.

Tijdens de demonstratie werd China opgeroepen in een aangeboden petitie, de Tibetaanse taalactivist onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. International Campaign for Tibet roept op de petitie voor de vrijlating van Tashi te tekenen: https://www.savetibet.nl/tashiwangchukurgenteactie/

 

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Politiek
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu