Het Britse juridisch bureau Lewis Silkin gaat als onpartijdige derde en als Europees specialist in het onderzoek naar intimidatieklachten, – zoals in augustus 2017 toegezegd door Rigpa, de beschuldigingen tegen Sogyal rinpoche onderzoeken. In dat onderzoek worden ook de klachten van acht volgelingen en studenten meegenomen.

De acht schreven vorig jaar een brief aan Sogyal waarin ze hem betichtten van seksueel wangedrag en machtsmisbruik. De brief werd ook openbaar gemaakt en leidde tot ‘de pensionering’ van de spiritueel directeur. Die vrijwel direct na zijn aftreden in retraite ging en nu volgens Rigpa nu behandeld wordt aan dikke darmkanker. Omdat de vermeende feiten zich in diverse landen hebben afgespeeld betrekt Lewis Silkin ook de wetgeving van die landen bij het onderzoek. Voor zover bekend zijn er geen aangiften van het plegen van strafbare handelingen tegen Sogyal ingediend.

Na het min of meer gedwongen vertrek van Sogyal rinpoche als spiritueel directeur van Rigpa, in augustus 2017, na een aantal beschuldigingen van mannen en vrouwen (studenten) wegens onder meer seksueel wangedrag en machtsmisbruik, heeft Rigpa een zogenoemde adviesraad (vision board) benoemd die de organisatie in de toekomst gaat begeleiden. De zeven leden zijn langdurige studenten van Sogyal rinpoche die volgens de organisatie de cultuur van Rigpa delen. Ze houden toezicht op de, wat Rigpa noemt, (nieuwe) open cultuur binnen de organisatie, studenten en leraren en de banden van Rigpa met andere organisaties. De adviesraad gaat in maart van dit jaar beginnen.

De leden van de vision board zijn: Valerie Baker, Mauro de March, Seth Dye, Patrick Gaffney, Verena Pfeiffer, Philip Philippou en Vinciane Rycroft. Ze worden qua advisering bijgestaan door een aantal Tibetaanse boeddhistische lama’s, onder wie Dzongsar Khyentse rinpoche en Mindrolling Jetsun Khandro rinpoche (beiden sleutelfiguren bij de interpretatie van het Tibetaans boeddhisme in de moderne wereld ) en Khenchen Namdrol (een grote kenner en geleerde en bloedlijnhouder van de Ngagyur Nyingma traditie). Ook andere Tibetaanse boeddhistische lama’s zullen in de toekomst worden uitgenodigd om te adviseren.

Rigpa stelt dat hoewel Sogyal rinpoche niet langer de spiritueel directeur van Rigpa is, hij een voortdurende verantwoordelijkheid heeft als leraar aan zijn studenten. In de Tibetaans boeddhistische traditie blijft de band tussen student en leraar tot de verlichting. Wegens zijn retraite en ziekte zullen die contacten af en toe plaatsvinden.

Rigpa is bezig met overleg binnen de internationale gemeenschap om te komen tot een gedragscode voor deze organisatie. Het eerste ontwerp is vorige maand aan de leden van de internationale Rigpa-gemeenschap voorgelegd.

Bron Rigpa.

 

Categorieën: Nieuws
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Brits bureau gaat klachten tegen Sogyal rinpoche onderzoeken

  1. Jaap schreef:

    Trouw van 9 februari 2018 heeft een groot artikel over deze kwestie.