Bangladesh telt meer dan een miljoen Rohingya-vluchtelingen die bij de grens met Birma (Myanmar) in kampen wonen. Dat aantal is hoger dan eerdere schattingen. De cijfers zijn door Bangladesh bekend gemaakt in verband met een mogelijke repatriëring van de Rohingya naar Birma.
Het Bengaalse leger is bezig alle vluchtelingen te registreren na een massale toestroom van Rohingya uit Birma, die eind augustus op de vlucht sloegen voor het Birmese leger en boeddhistisch bendes. De moslimminderheid in Birma kampt al decennia met vervolging. Het terugsturen van de Rohingya moet binnen twee jaar zijn afgerond, met de regering van Birma is daar een akkoord over bereikt. De eerste Rohingya gaan volgende week al naar Birma terug, de meesten weigeren terug te keren. Nog steeds vluchten Rohingya weg uit Birma omdat ze voor hun leven vrezen.
De cijfers zijn hoger dan die van de Verenigde Naties, die schat dat er 962,000 Rohingya wonen in Zuidoost-Bangladesh. Veel Rohingya wonen al jaren in dat gebied. Artsen zonder grenzen zegt dat ten minste 6.700 Rohingya moslims werden gedood in de eerste maand van de gewelddadige repressie door het Birmese leger en boeddhistische groepen. Vluchtelingen in Bangladesh spreken van massale verkrachtingen en wijdverbreide brandstichting door de soldaten en de meerderheid van de boeddhisten in Rakhine staat waar de Rohingya leefden.