Leidende figuren in de katholieke kerk en de internationale politiek hebben paus Franciscus geadviseerd tijdens zijn reis naar Birma (Myanmar) de term Rohingya niet te gebruiken. De meerderheid van de boeddhisten in Birma verwerpt die term en erkent de Rohingya moslims niet als burgers noch als etnische groepering van dat land. Mensenrechtengroeperingen en de VN gebruiken wel de term Rohingya.
De paus is van 27 november tot twee december in Birma en Bangladesh waar tenminste zeshonderdduizend Rohingya heen zijn gevlucht om uit handen van het Birmese leger en boeddhistische bendes te blijven. De berichten over door het leger gepleegde wandaden worden steeds heftiger. Zo zou van moslims de keel zijn doorgesneden en vrouwen verkracht. Het advies om de term niet te gebruiken kwam van onder meer de voormalige VN-secretaris-generaal Kofi Annan en de Birmese kardinaal Charles Maung Bo. De paus hanteert die benaming voor de verdreven moslims tot nu toe wel. Het advies van de prominenten luidt om te spreken van ‘moslims in de deelstaat Rakhine’. Ook Annan spreekt niet van Rohingya in zijn rapporten over de Rohingya maar noemt ze moslims in de deelstaat Rakhine.
Mensenrechtengroepen hopen dat de paus zich ferm zal uitspreken als hij Birma bezoekt en de moslims daar ook Rohingya zal noemen. De Rohingya hebben nauwelijks meer dan deze naam na vele jaren van onderdrukking en onrecht, menen ze.