Met de kerstdagen net achter de rug, en alle snoeperij die daar ongetwijfeld bij kwam kijken, wil ik jullie toch nog pogen te verleiden tot het uitproberen van een zoet recept. Het gaat om een heel simpel toetje, dat zeker niet alleen voor Kerst geschikt is, en ondanks de chocolade, ook nog eens heel gezond is. Want … het is een veganistische chocomousse op basis van avocado.

Normaal gesproken houd ik niet zo van toetjes, en al helemaal niet van chocoladetoetjes, omdat ik het warme eten meestal zo lekker vind, dat plek vrijhouden voor een toetje vrijwel een onbegonnen missie is. Zeker voor een romig choco toetje, dat vaak zwaar valt. Nu hoorde ik echter onlangs dat veganistische chocomousse een licht verteerbaar dessert vormt… en met de kerstdagen in het vooruitzicht was mijn interesse geprikkeld! Ik was benieuwd of ik het zo lekker kon maken dat ik zelfs minder van mijn hoofdgerecht zou nemen, om ruimte over te laten voor het toetje.

En dat is gelukt. Ik ben fan! Niet te versmaden zo romig. En dat zonder melk of ei.

Dus krijg je binnenkort nog een keer bezoek of is het in het weekend het moment voor een net-wat-luxer-dan-normaal toetje, dan kan ik een van deze recepten zeker aanraden.

Wat de naam betreft kom ik er echter nog niet helemaal uit. Chocovado leek me wel toepasselijk. Toch ben ik wel benieuwd of iemand nog andere ideeën heeft, laat het dan vooral weten.

Chocovado: vegan chocolademousse op basis van avocado.

  • 1 grote rijpe avocado
  • 75 gram pure chocolade (minimaal 75% cacao, geen melkbestanddelen)
  • 1 flinke eetlepel cacaopoeder
  • 1 theelepel vanille-extract (bio)
  • 3 eetlepels ahornsiroop
  • 80 gram coconutcream (koop dit bij de toko, coconutcream is romiger dan ‘gewone’ coconut milk)
  • snufje zout

Pel het vruchtvlees van de avocado uit de schil en doe het in de kom van een keukenmachine of in een maatbeker (als je een staafmixer gebruikt). Smelt de chocolade au-bain-marie en laat even afkoelen in de pan. Meng vervolgens alle overige ingrediënten met de avocado in de keukenmachine en pulseer een paar seconden. Schraap dan alle restjes van de kanten en pulseer weer een paar seconden. Meng tot slot de gesmolten chocolade erdoor en mix tot alles een gladde mousse is.Verdeel het mengsel over 4 dessertkommetjes en zet nog minimaal een uur in de koelkast. Je kan het voor het serveren opmaken met vers fruit en/of geschaafde pure chocolade. Enjoy! En… vergeet niet de kom en de lepel af te likken!

NB: Met deze hoeveelheden kun je 4 kleine bakjes vullen, dus houd daar rekening mee. Voor mijn gevoel geeft dit de perfecte porties van deze goddelijke mousse, maar als je graag grote toetjes eet kun je het recept natuurlijk eenvoudig verdubbelen.

Categorieën: B'eter, Voedsel, Boeddhistisch leven
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk