Afgelopen weken heb ik vele kilo’s hummus gemaakt. Onze zoon Simon, die mij op deze plek wel eens heeft vervangen, is bezig een voedselbos aan te planten, of beter gezegd, de heggen om wat ooit een voedselbos gaat worden. Op de plantdagen komen telkens 50-60 vrijwilligers af, en die krijgen na een ochtendje bomen en struiken planten in zware klei een lunch aangeboden. Vrijwilligers – zoals ik – zorgen voor goed brood, soep, en heel veel hummus. Op zo’n plantdag gaat er gemakkelijk 3 of 4 kilo hummus doorheen.
Voedsel
Jan de Breet – Leven in Tidorp, een persoonlijk verslag
In de begintijd van het boeddhisme in ons land, mei 1983, meldde Jan de Breet zich aan bij de boeddhistische leefgemeenschap Tidorp, gelegen in Burgh-Haamstede, op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland. Deze commune werd geleid door de architect Bruno Mertens.
Foodwatch – Door Nederlandse bedrijven geëxporteerde verboden pesticiden aangetroffen op ons voedsel
Europese bedrijven exporteren minstens 48 soorten pesticiden die in de Europese landbouw zijn verboden naar landen buiten de EU. Al deze illegale stoffen zijn in 2023 door de NVWA in Nederland als residu teruggevonden op geïmporteerd voedsel, zo blijkt uit onderzoek van voedselwaakhond Foodwatch. Ook Nederland doet mee aan deze handel in illegaal gif: minstens 7 soorten landbouwgif die verboden zijn in de EU-landbouw leveren Nederlandse bedrijven geld op met export. Als een boemerang komen ze weer terug op ons voedsel.
Boeken – Hondenmolens in de Lage Landen
Medio november verscheen het boek Hondenmolens in de Lage Landen van John Verpaalen en Jan Delcour. De uitgave mag met recht een standaardwerk worden genoemd over een zeer specifiek onderwerp: het benutten van de energie die een hond kan opwekken wanneer het dier in een rad loopt, bijvoorbeeld voor het karnen van melk tot boter of voor het aandrijven van een blaasbalg of een lintzaag.
Het jaar 2024 – dag 352 – buigen
Het buigen en de interpretatie.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Albert Heijn Lekkerbekjes krijgt Gouden Windei van Foodwatch
Dit jaar stond de verkiezing in het teken van krimpflatie en beknibbelflatie. Twee misleidende trucs die worden gebruikt door fabrikanten om dezelfde of een hogere prijs te vragen voor minder inhoud en/of een mindere kwaliteit. Consumenten krijgen, zonder het te merken, minder product of een slechter product. Beide trucs zijn zeer lastig om te ontdekken, want vaak zijn oude verpakkingen en kassabonnetjes al weggegooid. Oude prijzen en ingrediëntenlijsten zijn hierdoor lastig te achterhalen. Door dit soort misleiding aan de kaak te stellen, wil Foodwatch de eerlijkheid in de supermarkt bevorderen en fabrikanten aansporen om transparanter te zijn.
B’eter: Nachos grande met of zonder nepvlees
Iemand beweerde laatst dat de vleesvervangers de laatste jaren zoveel beter waren geworden. Nu koop ik vrijwel nooit zulk nepvlees, omdat ik jaren geleden al geconcludeerd had dat dat niet lekker was. Ik maak een uitzondering voor falafel, wat gewoon een van zichzelf plantaardig product is, en af en toe plantaardige kipstukjes, bijvoorbeeld als vervanger van kip in curry’s. Als ik voor mezelf zou koken dan zou ik sowieso lekker peulvruchten toevoegen aan mijn maaltijden voor extra eiwitten, en hoefde ik nooit vlees te vervangen door vleesvervangers, maar ja, ik kook ook wel eens voor mensen die houden van wat traditioneler eten, eten dat ze (her)kennen.
Foodwatch – Overtredingen regels kindermarketing aan orde van de dag
Voedselwaakhond Foodwatch heeft een nieuwe klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie. Op diverse adventskalenders met chocolade-snoepjes staan bekende kinderidolen Paw Patrol, Minions, Garfield en Hey Duggee. De Nederlandse reclamecode schrijft voor dat dit soort kindermarketing niet meer mag. De adventskalenders worden aangeboden bij Amazon.nl, Bol.com, CandyXL.com en DrogisterijPlus.nl.
Het jaar 2024 – dag 347 – thuis
De stilte en een broodje worst.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Samenwerking Voedselpark Amsterdam & Cinema De Vlugt een succes
Voedselpark Amsterdam ontstond in Amsterdam Nieuw-West en is inmiddels het grootste burgerinitiatief van de stad. Mensen met uiteenlopende achtergronden en motivaties zijn hierbij betrokken. Met de filmvertoningen wil de organisatie elkaar inspireren, en daadwerkelijk in actie komen.
Wakker Dier – Alle grote bedrijfscateraars gaan voor zestig procent plantaardig
Nederlanders eten elke dag 1,8 miljoen kilo vlees, oftewel meer dan 600 duizend dieren. Wakker Dier wil deze getallen drastisch omlaag brengen en motiveert bedrijven om bij te dragen aan een transitie naar meer plantaardige voeding. Naast de bedrijfscateraars hebben ook alle grotere supermarktketens zich verbonden aan de eiwitdoelstelling van Wakker Dier.
B’eter: gnocchi uit de oven met tomaatjes en pesto
We hadden een muis in huis! Althans, dat dachten we. Inmiddels hebben we er vijf gevangen en lijkt de rust wedergekeerd. Het begon allemaal met hier en daar een muizenkeuteltje – en we merkten dat er geknabbeld was aan de laatste appeltjes van onze appelboom, die op een tafel bij de tuindeur lagen. Verder geen knaag- of vraatsporen. Wat doe je in zo’n geval, als je aspiratie is om het lijden van alle levende wezens te verminderen en niet te doden? We leenden zogenaamde life traps, muizenvallen waarin je de muizen levend kunt vangen. We hadden ‘m! De muis kreeg een enkele reis bos. Dat is niet de beste plek voor een huismuis, die geheel is aangepast aan het leven in een huis. Wat moet een huismuis in een bos? Ofwel heel hard wegrennen en een nieuw huis zoeken, ofwel eindigen in de buik van een vos, uil, havik of ander roofdier. Een huismuis wordt niet zomaar een bosmuis, dat is een andere soort
Noord-Korea verbiedt twee Zuid-Koreaanse gerechten
Noord-Korea heeft de verkoop van twee populaire gerechten in restaurants verboden omdat ze van Zuid-Koreaanse oorsprong zijn. Het is het nieuwste voorbeeld van Pyongyang dat hard optreedt tegen de “invasie” van de Zuid-Koreaanse cultuur – die als decadent en kapitalistisch wordt gezien – in het teruggetrokken communistische land.
Grote steun studenten in Zeeland voor 100 % plantaardig voedselaanbod
Onderzoek toont aan dat door in Nederland over te stappen naar een volledig plantaardig voedselsysteem, er 41% minder landbouwgrond nodig zou zijn in binnen en buitenland. Daardoor zouden we onze natuurdoelen kunnen halen, schonere lucht krijgen en de bevolkingsgroei goed op kunnen vangen. Een wereldwijde omschakeling zou maar 25% van de huidige landbouwgrond gebruiken, aanzienlijk minder water en tegen lagere kosten.
Thuiskomen in het Levensweb (2 en slot)
Het lijkt wel of we gevoelloos en cynisch geworden zijn en ons niet verantwoordelijk voelen voor wat er gebeurt met het leven op aarde. De gevaren die het leven op aarde bedreigen zijn zo gigantisch dat ze ons verlammen. In plaats van in actie te schieten maken we onze rolluiken dicht en vluchten weg in amusement en andere zaken.
B’eter Rodelinzensoep met tomaat en kokos
Afgelopen week was ik naar een middelgroot congres (ca. 500 mensen) in een middelgroot congrescentrum in het midden van het land. Het onderwerp van het congres was de relatie tussen mens en natuur. Veel alarmerende lezingen over het klimaat en het verlies van biodiversiteit: we kunnen de destructie van Moeder Aarde maar niet stoppen. Groot was mijn verbazing toen er op de eerste dag in de lunchzaal grote stapels broodjes met ham, kaas en worst werden geserveerd. Dat kan toch niet, op zo’n congres?
B’eter: Verbeterde kruidige pompoencake en moddertaart met aquafaba
Wij zijn niet zo van het verjaardagen vieren – behalve toen de kinderen klein waren uiteraard. Het geeft zo’n gedoe: het huis moet schoon en opgeruimd zijn – nee het is bij ons thuis helaas niet bepaald ‘zen’ – en er moet van alles worden bereid en in huis gehaald, liefst nog biologisch en plantaardig ook. En niet te alternatief, want iedereen moet het wel lekker vinden. Gedoe. Maar nu was er een aanleiding voor een feestje in huize Verboom. Mijn partner en ik zijn beiden van ‘62, dus we worden/werden dit jaar allebei 62. Samen dus 124, en dat in het jaar ’24.
Onderzoek wijst uit – Koken maakt kinderen gelukkiger
Uit het gisteren verschenen onderzoek ‘Handig, blij, sociaal en cultureel bewust. Waarom koken met kinderen belangrijk is’ dat wetenschapsjournalist Mark Mieras in opdracht van de stichting deed, blijkt dat kinderen die jong in aanraking komen met voedselbereiding en rituelen rondom eten, sociaal en motorisch vaardiger zijn en ook een groter zelfsturend vermogen hebben wat het zelfvertrouwen ten goede komt. Daarnaast heeft het samen bereiden van eten en de tijd nemen om het te nuttigen, een zeer positief effect op de gezinsband.
B’eter Caponata: aubergineschotel uit Sicilië
Op maandag aten we wraps met reepjes plantaardige kipschnitzel en een stoofpotje met paprika’s en courgette. Op dinsdag aten we bloemkoolroosjes uit de oven met kruiden van Santa Maria “Seasoning mix for Crispy Chicken; perfect for chicken, also great with cauliflower” – waar ik al eerder over schreef – met hummus, en alweer wraps. Op woensdag kwam de pasta met aubergine en champignons op tafel, uit de Zilveren Lepel. Op vrijdag aten we in een Indiaas restaurant. Blijft over de donderdag, waarop ik caponata maakte. Het recept dat ik deze week wil delen.
B’eter: Boheemse aardappel-paddenstoelensoep (Bramboračka)
Toen ik de draad van deze rubriek weer oppakte, na jaren afwezigheid, was mijn doel om op zoek te gaan naar authentieke Europese recepten die uit zichzelf al plantaardig waren – of eenvoudig plantaardig te maken. Ik zou ouderen interviewen over de recepten van vroeger, toen vlees en zuivel niet voorhanden waren of onbetaalbaar. Echter, in mijn directe omgeving kon ik weinig van dat soort recepten ophalen, en veel tijd om verder te zoeken had ik niet. Maar vandaag presenteer ik een recept dat wél past bij mijn oorspronkelijke doel: Boheemse aardappel-paddenstoelensoep.
Palestijnse boeren lopen gevaar tijdens olijvenoogst
Olijfbomen vormen een economische en culturele ader van de Palestijnse samenleving. Wie ze omhakt, zet de bijl aan de wortels van de Palestijnse samenleving. Dit verklaart waarom Israëlische kolonisten het – met steun van het Israëlische leger – op de bomen hebben gemunt. Het geweld bereikt steevast een piek in het oogstseizoen, oktober en november. Ook dit jaar is dat het geval.
B’eter: Pasta met paddenstoelen en aubergine
Dit is een recept uit de Zilveren Lepel, Il Cucchiaio d’Argento in het Italiaans, een klassiek kookboek dat al sinds halverwege de vorige eeuw bestaat en dat in menige Italiaanse keuken te vinden is. Maar het boek is ook al heel wat jaren internationaal doorgebroken, en vertaald in vele talen. Er zijn inmiddels verschillende thema-Zilveren Lepels, zoals over chocolade, over bakken, over vlees, en uiteraard over pasta. Sinds enkele jaren is er zelfs een vegetarische Zilveren Lepel.
B’eter – Nogmaals: Sperziebonen op z’n Georgisch (mtsvani lobios pkhali)
Afgelopen sanghaweekend in de traditie van Plum Village/Thich Nhat Hanh kwam ik een zuster in de beoefening tegen die net als ik houdt van eten en van recepten uitwisselen. “Ik heb die Georgische boontjes gemaakt”, zei ik. “Maar die van jou vond ik lekkerder”. Toen ze haar Georgische boontjes had gemaakt voor een potluck maaltijd (waarbij iedereen iets meeneemt) op een ander sanghaweekend, had ik haar naar het recept gevraagd. Ze had toen geantwoord dat het niet haar eigen recept was, dat ik gewoon maar even moest googelen. Dat had ik gedaan en ik kwam toen uit bij het recept uit de Volkskrant dat ik hier eerder gedeeld heb. Maar ‘mijn’ Georgische boontjes hadden door het stoven hun groene kleur verloren, en ’haar’ Georgische boontjes waren mooi groen, en lekkerder, vond ik. Ze vroeg welk recept ik had gebruikt en toen ik dat liet zien schudde ze haar hoofd.
Het jaar 2024 – dag 292 – volktuintje
Eigen volk en tuin eerst.
Somewhere over the rainbow skies are blue.
Take care out-there.