Wij mensen hebben door onze verslaving aan fossiele brandstoffen zodanig het klimaat veranderd dat het weer alsmaar extremer wordt. Natuurlijk waren er vroeger ook hittegolven, maar we krijgen ze nu vaker, langer, en heter. Op dat soort hete dagen wil een mens niet lang in de keuken staan, en al zeker niet bij een hete oven of dampende pannen. Het is al warm genoeg zónder deze extra warmte. Tijd voor maaltijdsalades dus.
Voedsel
Compassie in Actie – Voedselkast langs de weg
Cor: ‘Wij hebben al jaren een voedselkast langs de weg, waar mensen die het wat minder hebben gratis voedsel uit kunnen halen. Zesendertig gezinnen maken regelmatig gebruik van deze voedselkast. Niet in aanmerking komen voor de voedselbank, maar moeite hebben om rond te komen. Er is ook veel schaamte.’
B’eter: kerstpompoen versimpeld tot doordeweekse maaltijd
In het Engels kwam ik de volgende uitdrukking tegen: “dress up, dress down”, wat zoiets betekent als chiquer maken of juist het tegenovergestelde. Zo kun je een eenvoudig jurkje opwaarderen met een mooi sieraad of een net jasje, met gympen of een oud fleecevest wordt datzelfde jurkje meer doordeweeks. Dit kwam ik tegen omdat ik me interesseer in minimalisme: met weinig kleding toekunnen en er toch elke dag leuk uitzien. Met andere woorden, je hoeft niet voor een bijzondere gelegenheid nieuwe kleding te kopen, je kunt ook ‘winkelen in eigen kledingkast’ en kiezen voor een bijzondere kledingcombinatie. Dat is natuurlijk veel beter voor het milieu, want de kledingindustrie is een bron van groot lijden en destructie van klimaat, Moeder Aarde en levende wezens. Ik bedacht dat je zoiets ook met recepten kunt doen. Je kunt kiezen voor meer of minder bijzondere ingrediënten, zoals bruine bonen vervangen door chique bonen, of andersom, en je kunt een gerecht afmaken met vers citroensap, een toefje verse kruiden, of een paar druppels truffelolie. Of deze juist weglaten.
Foodwatch eist onafhankelijk voedselonderzoek
De in 2018 vernieuwde Nederlandse Gedragscode Wetenschappelijke Integriteit is gestoeld op vijf principes waar een integere onderzoeker zich aan dient te houden: eerlijkheid, zorgvuldigheid, transparantie, onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid. Deze code vraagt om een brede implementatie in alle facetten van het academisch leven om een cultuur van wetenschappelijke integriteit te bewerkstelligen. Hoognodig, omdat uit onderzoek blijkt dat de helft van de Nederlandse wetenschappers zich met enige regelmaat zegt schuldig te maken aan zogenaamde questionable research practices, bedenkelijke onderzoekspraktijken, zoals het niet publiceren van ongunstige resultaten. Maar uit de Verkenning van Foodwatch komt naar voren dat er van een cultuur van wetenschappelijke integriteit nog lang geen sprake is.
B’eter: Limabonen met paddenstoelen en courgette
Afgelopen week wilde ik gaan experimenteren met muesli- en/of notenrepen. Ik neem graag één of meer van dit soort repen mee als ik op stap ga, om iets relatief gezonds en lekkers bij me te hebben als ik trek krijg zodat ik niet in de verleiding kom om ongezonde snacks te kopen. Wat mij tegenstaat aan gekochte repen, is dat ze allemaal individueel verpakt zijn in plastic, of nog erger, iets met plastic en metaal – wat niet te recyclen is. De repen zijn vervolgens nog eens per drie of vier verpakt in plastic of papier. Veel afval dus. Omdat ik niet bij wil dragen aan de plastic afvalberg, wil ik leren om zelf dit soort repen te maken.
B’eter – lente-frisse witte-bonensalade
Aan de oproep van de autoriteiten om je voor te bereiden op een ramp of oorlog en een noodpakket in huis te halen heb ik geen gehoor gegeven, maar als het op eten aankomt heb ik altijd wel genoeg in huis om het een tijdje uit te zingen. Ik heb namelijk altijd wel een voorraad peulvruchten, zowel gedroogde als in blik, en ook havermout en noten koop ik in grootverpakking. Nu was ik blij met mijn gehamsterde blikken witte bonen.
PAN-NL – Meeste aardbeien, kropsla en druiven bevatten PFAS
Een eerder onderzoek van onder andere PAN Europe naar PFAS-pesticiden in groente en fruit bracht aan het licht, dat in de periode 2011- 2021 de gemiddelde besmetting van groente en fruit met PFAS-pesticiden, in zowel Nederland als Europa, enorm toenam. Nederlands fruit en groente bleken zelfs vaker besmet dan die uit het buitenland.
Het jaar 2025 – dag 150 – voedseldropping
Een blik kaakjes en Gaza.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
‘Hulpplan’ VS en Israël: meer concentratiekamp dan hulpverlening
Het Israëlische leger opende dinsdag het vuur op wanhopige Palestijnen bij een nieuw uitdeelpunt van voedsel. Het laat zien dat het nieuwe ‘hulpplan’ van Israël en de VS tot mislukken is gedoemd, en meer met controle en dwang te maken heeft dan met het redden van levens. Het waren dystopische beelden. Stalen hekken in het […]
B’eter – Kippensoep zonder kip
Ik was een paar dagen alleen thuis en een beetje ziek. Loopneus, niesbuien, oorpijn. Niks ernstigs. Wat te eten om weer op krachten te komen? Voor zieke huisgenoten maakte ik in het verleden vaak kippensoep. Kippensoep en ziekte zijn verbonden via tradities. Er bestaat zelfs een serie boeken onder de naam ‘Kippensoep voor de Ziel’ – van bestsellerauteur Jack Canfield. Wikipedia zegt over kippensoep: “De joodse wijsgeer Maimonides beschreef deze soep als geneeskrachtig, hierdoor staat kippensoep ook bekend als joodse penicilline. … De claim van Maimonides is niet geheel uit de lucht gegrepen. Kippensoep bevat carnosine, dat het immuunsysteem helpt om verkoudheid en griep ons lichaam uit te werken.”
Het jaar 2025 – dag 142 – tegenstrijdig
Nederland: één grote voedselbank.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
B’eter: Bao buns met aubergine
Het gaat in veel opzichten niet goed met de wereld. Oorlogen, genocide, democratieën die telkens iets minder democratisch worden, het klimaat dat steeds extremer wordt en politici die hun kop in het zand steken. En ga zo maar door. Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes. Plantaardige voeding is vanuit de marge mainstream aan het worden. De havercappuccino is helemaal ingeburgerd. In eigen kring merk ik het aan mijn dochter. Toen ik 12 jaar geleden kennismaakte met de dharma en steeds meer vegetarisch, en later veganistisch ging koken, verzuchtte ze wel eens: “mam, wanneer eten we weer een normáál”. Bij haar vriendinnetjes thuis kreeg ze ‘normaal’ eten: meestal aardappelen, groente en vlees. Diezelfde dochter haalt nu de meest originele plantaardige recepten van de (a)sociale media en kookt voor ons.
Amsterdam krijgt een voedselpark – een historische stap voor lokaal voedsel, agro-ecologie en gemeenschapsgrond
Wat begon als een burgerinitiatief, gedragen door duizenden betrokken Amsterdammers, stadsboeren, kunstenaars, koks, wetenschappers en buurtbewoners, groeit nu uit tot een concrete plek waar agro-ecologie, voedselsoevereiniteit, natuurinclusieve landbouw en gemeenschapseigendom samenkomen.
Officiële lancering van het herintroductieproject van de Gele Komkommer
Een iconisch erfgoed product opnieuw verbouwd én gegeten. De gele komkommer was ooit een bekend product op de Amsterdamse markten, maar raakte in de vergetelheid. Nu wordt dit ras met vereende krachten opnieuw geïntroduceerd.
B’eter Groene goddelijke salade
Deze salade schijnt een hit te zijn op Tiktok. We kwamen thuis van onze rondreis en werden hierop getrakteerd door onze dochter. Het origineel heet ‘Green Goddess Salad’ – maar ik probeer Engelse woorden te vermijden – soms tevergeefs. Bovendien doet het me teveel denken aan de Groene Tara – die bij mij tevoorschijn komt als ik mijn telefoon aanzet. Dat voelt respectloos. Groene goddelijke salade dus, goddelijk lekker – als je van verse knoflook houdt. Het recept is plantaardig gemaakt door onze dochter, dus het is wel een mededogend recept.
Beter – plastic verpakkingen
De salade op de foto bevatte romainesla – los verkocht maar in de winkel door mij in een plastic zak gestopt, tomaten, komkommer, paprika, salade-uitjes (alles los verkocht), kikkererwten, groene asperges en olijven uit een glazen pot, en verder zout, kruiden, olijfolie en azijn, de laatste twee uit een glazen fles. Al met al een hele hoop afval – helaas lukt het op reis niet om verpakkingsvrij te leven, en ook thuis is het een hele uitdaging.
The Rights Forum- ’48 procent Nederlandse bevolking vindt dat Israël in Gaza genocide heeft gepleegd’
Niet alleen het Gaza-beleid wordt door de Nederlandse bevolking op grote schaal afgewezen, blijkt uit de peiling. Een meerderheid van de Nederlanders is bijvoorbeeld voorstander van een verbod op handel met de illegale Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied. De Nederlandse regering wil daar niets van weten. Ook is een groot deel van de Nederlanders voor het volledig stopzetten van militaire samenwerking met Israël.
Een picknickbank aan het woord
Ik ben dus blijkbaar sociale cohesie in het gewone leven en geen abstract politiek begrip. Nou, dat maakt mij gelukkig. Ik ben een gelukkige picknickbank, en ik maak mensen gelukkig omdat ze op en om mij heen gezelligheid, contact en verbinding vinden.
B’eter – Wildplukken
Wilde planten bevatten niet alleen veel gezonde micro-organismen, maar ook veel vitaminen en mineralen en (tenzij ze langs een bespoten akker staan) géén bestrijdingsmiddelen. Ze zijn niet verpakt in plastic en hebben geen lange reis achter de rug. Er is geen regenwoud voor gekapt of kostbaar water verspild. Ze zijn het resultaat van zon, regen, aarde en talrijke levende wezens. Eigenlijk ideaal voedsel.
Plastic Soup Surfer: 1250 KM richting UN Oceans Conference in Nice
“Mijn werk in Frankrijk is nog niet klaar,” aldus Tinga. “We hebben in Parijs een sterke boodschap afgegeven vorig jaar, maar nu gaan we verder het land in. Opnieuw de lessen uit Nederland overdragen – 80% minder zwerfflesjes sinds de invoering van statiegeld – en activisten oproepen om te beginnen met zwerfafvalonderzoek te doen middels AI.”
Het jaar 2025 – dag 114 – keuzes
Mensen nemen afscheid van Jonnie (en de paus)
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Foodwatch hekelt uitstel wet tegen kindermarketing ongezond voedsel
De nieuwe Monitor Kindermarketing toont aan dat kinderen nog steeds massaal worden blootgesteld aan reclames voor ongezonde voeding. In bijna 40% van de bekeken YouTube-filmpjes kwamen voedingsmerken in beeld. De helft of meer van de via sociale media getoonde producten voldoet niet aan criteria voor gezonde voeding. Bij 18 van de 20 onderzochte sportevenementen was sprake van sponsoring door 37 verschillende merken. Het gaat dan niet per se om reclame die speciaal gericht is op kinderen, maar waar kinderen wél mee in aanraking komen.
B’eter: dubbel pech met vegatine
Toen ik mijn eerste schreden zette op het pad naar plantaardig voedsel, was er nog niet zoveel plantaardigs te koop in de supermarkt. Natuurlijk wel alle groenten, fruit, graanproducten en peulvruchten, maar geen vegan alternatieven voor niet-plantaardige producten als roomijs, yoghurt, kaas, crème fraîche, slagroom enzovoort. Er waren nog geen plantaardige kipstukjes of smeerworst. Er was wat meer creativiteit nodig om recepten plantaardig te maken! Tegenwoordig heb je voor bijna alles plantaardige alternatieven en daar ben ik erg blij mee.
Foodwatch – Grote meerderheid Nederlanders vindt dat kabinet faalt in betaalbaar houden voedsel
De stijgende voedselprijzen maken het voor steeds meer Nederlanders onmogelijk om gezond en betaalbaar te eten. Een enquête onder een representatieve steekproef door onderzoeksbureau Motivaction, in opdracht van voedselwaakhond Foodwatch, toont aan dat 77% van de Nederlanders vindt dat de regering te weinig doet of meer zou kunnen doen om de prijzen van boodschappen niet te veel te laten stijgen. Slechts 6% vindt dat de regering hierin genoeg doet.