Kort nadat we thuisgekomen waren van onze rondreis door de Provence kwam het boek Passie voor de Provence van Yvone Lenard toevallig op mijn pad. Het bevat verhalen over de Provence en elk hoofdstuk wordt begeleid door een recept. Vandaag wil ik het hebben over vinaigrette. Salades maak ik doorgaans af met een scheutje olijfolie en een scheutje azijn, maar de vinaigrette uit het boek heeft wel wat. We hebben er al diverse salades mee gemaakt. Steeds verder uitgeklede varianten van de salade Niçoise.
Voedsel
B’eter: Pissaladière, Franse uientaart
In oktober waren mijn partner en ik een week naar de Provence. De natuur was prachtig, getooid met de mooiste herfstkleuren. Het weer was aangenaam. En we hebben ook erg genoten van de Provençaalse keuken. We waren aangenaam verrast door de kwaliteit en de prijzen. We vielen met onze neus in de boter: overal werd gekookt en gebakken met seizoensproducten en streekproducten. Zo waren er kastanjefeesten, en werden overal kastanjegerechten en kastanjedrankjes geserveerd. Ik heb zelfs een keer een stoofpotje met wild zwijn en kastanjes gegeten. Ik ben in principe vegetariër, en anti-jacht, maar ik ben nog meer anti-bioindustrie. Liever wild zwijn, dat hopelijk een fijn leven heeft gehad, dan een zielig vleesvarken uit een veel te klein, smerig hok zonder daglicht.
Foodwatch – maak met wet einde aan krimpflatie
De Oostenrijkse regering gaat met een zogeheten Krimpflatie-wet optreden tegen verborgen prijsverhogingen bij levensmiddelen. Supermarkten moeten voortaan in de schappen duidelijk aangeven wanneer de inhoud van een product is verminderd terwijl de prijs gelijk is gebleven.
B’eter: Gnocchi uit de oven, verbeterd recept
Enkele weken geleden herplaatste de redactie van het Boeddhistisch Dagblad een oud recept van mij, ik was er even tussenuit. Ik herlas mijn oude stukje over zelf gnocchi maken en ik dacht terug aan de tijd waarin ik dat stukje schreef. Ik sta er nog steeds achter: proberen om de producten van multinationals te mijden – de winst gaat naar de aandeelhouders, boeren worden uitgemolken, het beschermen van Moeder Aarde en het lijden van alle levende wezens verminderen ontbreekt op hun prioriteitenlijst. Het liefst zou ik hun producten boycotten.
B’eter: Kaddu Ki Sabzi, Indiase pompoencurry
Negenendertig jaar geleden kocht ik bij De Slegte het boek Indian Regional Cooking, voor 39 gulden, toen een flink bedrag voor de arme student die ik was. Het boek is goed gebruikt, het is een mooi boek met fijne recepten. Ik zou er eigenlijk vaker uit willen koken, maar ja, ik neem er vaak de tijd niet voor om recepten te vertalen, op zoek te gaan naar exotische producten en iets ingewikkelds te maken met veel ingrediënten. Ik zocht op de website van het Boeddhistisch Dagblad of ik al eerder recepten uit dit boek had gedeeld maar ik vind ze niet, wat opmerkelijk is. Toen ik voor het Boeddhistisch Dagblad begon te schrijven had ik een jonge dochter die niet van kruidig eten hield, dat was waarschijnlijk de reden dat ik het boek links liet liggen.
PFAS in snoepgroenten voor kinderen
In een steekproef met snoepgroenten van Pesticide Action Network Netherlands (PAN-NL) zijn 8 pesticiden gevonden waaronder meerdere PFAS-pesticiden en pesticiden die hormoonverstorend zijn. Als de pesticidenresten in potjes peutervoeding zouden zijn gevonden dan hadden 4 van de 20 geteste snoepgroenten uit de handel genomen moeten worden. In 16 van de 20 snoepgroenten werden geen pesticidenresten gevonden. Dat is wel beter dan verwacht.
Beter – Aardappelgnocchi
Soms word ik een beetje moe van deze wereld met z’n multinationals die vooral hun best lijken te doen om zo veel mogelijk winst te maken. Ze verkopen ons voor veel geld producten waar bijna niks in zit – maar wel allerlei toegevoegde chemicaliën.
‘Ze planten zich voort als konijnen…’
Het is een troostvolle gedachte dat ook wijzelf in tijden van nood een beroep kunnen doen op de medemenselijkheid van anderen.
Beter- bonbons uit het bos
Eigenlijk zou dit stukje gaan over pompoenpitten. Maar gistermiddag tijdens een boswandeling stuitte ik op prachtige tamme kastanjes en ik besefte dat dit (eind oktober) dé tijd is om in bos of park kastanjes te verzamelen.
Beter- Schnitzels uit het bos en soep uit de tuin
Kermit de kikker zei het al: it’s not easy being green. Denk je verantwoord bezig te zijn door lokaal, van het seizoen, en veelal plantaardig te eten, zitten er kwalijke ingrediënten als palmolie in je producten.
B’eter parelcouscoussalade
Ik moet bekennen dat ik nauwelijks gekookt heb afgelopen week. Het weekend bracht ik door in retraitecentrum Bosoord waar heerlijk voor ons gekookt werd. Doordeweeks had ik telkens pech met het openbaar vervoer: mijn gebruikelijke bus viel telkens uit, en vaak die van een half uur later ook nog. Of deze was veel te laat, waardoor ik telkens een uur langer onderweg was dan gebruikelijk. Gelukkig was het nog licht, droog, en niet al te koud, en een uitgevallen bus in Nederland is sowieso klein bier vergeleken met het lijden elders in de wereld – maar tijd om te koken was er dus nauwelijks
Heftige undercoverbeelden en rapport Spaanse octopuskwekerij
Nieuwe undercoverbeelden van de dierenwelzijnsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF) laten zien hoe octopussen sterven in een ijsbad, de methode die zal worden gebruikt in een geplande Spaanse octopuskwekerij. Tegelijk publiceert CIWF een nieuw rapport over de wereldwijde schade door de kweek van octopussen en andere carnivore soorten. De organisatie roept politici en beleidsmakers op om een verklaring te tekenen om hier een einde aan te maken.
B’eter: hartige taart met kikkererwtenbodem
Onlangs had ik een teamuitje met collega’s. In de bus terug zat ik naast een nieuwe collega die ik nog niet kende. Ik weet niet meer hoe het gesprek liep, maar, gek he, gesprekken die ik voer monden vaak vroeg of laat uit in het uitwisselen van recepten. Van haar kreeg ik toen het volgende recept, dat ik noteerde achterop de plattegrond van Zutphen – de locatie van ons teamuitje.
Amsterdam stadsdebat – eet mij niet
Klimaatdestructie, dierenliefde, onze gezondheid én culinair enthousiasme: volop redenen om van dierlijk naar plantaardig eten over te gaan. Hoe maken we als Amsterdammers gezamenlijk die cultuuromslag?
B’eter chocoladecake met appelmoes en hazelnoten
Deze week is een recept voor chocoladecake met appelmoes en hazelnoten aan de beurt. In het oorspronkelijke recept staan boter en eieren. Nu wil het geval dat vroeger, voordat men bekend was met de wonderlijke eigenschappen van aqua faba en chiazaad als eivervanger, appelmoes werd genoemd als vervanger van eieren in zoete gerechten. Dus in plaats van 200 gram appelmoes en 3 eieren gebruikte ik 400 gram appelmoes, waar ik voor de zekerheid nog wel een eetlepel gebroken lijnzaad doorheen pureerde, ook een bekende eivervanger.
Burgerflotilla Gaza met onder meer Nederlanders aangevallen in internationale wateren
In de nacht van 23 op 24 september is de Global Sumud Flotilla, een vreedzame burgervloot bestaande uit circa veertig schepen met hulpgoederen voor Gaza, aangevallen in internationale wateren. Minstens twaalf granaten zijn tot ontploffing gebracht op en rondom de schepen. Op een van de boten kwam een onbekende substantie terecht. Ook is de communicatie met de vloot ernstig verstoord.
Foodwatch – Europa moet nu haar beloftes waarmaken en immorele praktijken stoppen
Ondanks beloftes blijft Europa op grote schaal pesticiden exporteren die in de EU verboden zijn wegens bewezen gevaren voor de volksgezondheid. Uit nieuw onderzoek van Unearthed en Public Eye blijkt dat de export van deze verboden stoffen de afgelopen jaren fors is toegenomen. Voedselwaakhond foodwatch is verbijsterd en eist van de Europese Commissie actie en daadkracht, nu blijkt dat ondanks vele beloften de export alleen maar toegenomen is.
B’eter: Koreaanse rijstschotel met gierst en paddenstoelen
Toen ik van de week een artikel aan het lezen was in het online boeddhistische tijdschrift Lion’s Roar (When We Look at Our Food, We Should Feel Joy) vond ik zowaar een recept aan het eind van het artikel. Het gerecht heet ‘Modum beoseot gijang jobap’ wat wordt vertaald als rijst met gierst en paddenstoelen. Het recept sprak me niet direct aan, maar omdat het zich op een onverwachte plek aan mij openbaarde, in een boeddhistisch tijdschrift, besloot ik het toch te maken.
Consumenten maken zich zorgen over situatie in de biologische retailsector
Het gaat om de Belgische onderneming ‘The Nest’. Volgens de verontruste consumenten is The Nest aan het investeren in een heleboel biotechbedrijven. Een van de consumenten: ‘Ik vrees dat het doel van deze organisatie een forse knauw krijgt omdat sommige van die bedrijven niet of onvoldoende aan de norm biologische landbouw voldoen.’
Het jaar 2025 – dag 260 – zelfgebakken brood
Het brood en de kinderen.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Eindelijk wil de VVD een Nederlands verbod op handel met illegale Israëlische nederzettingen
Decennialang blokkeerde de VVD Nederlandse maatregelen tegen de handel met illegale Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden. Maar tijdens het debat van de commissie Buitenlandse Zaken op woensdagavond kwam daar verandering in. Tweede Kamerlid Eric van der Burg antwoordde met één woord op de vraag of de VVD een verbod op de illegale handel ditmaal zou steunen: ‘Ja.’
B’eter: Bloemkoolsoep, verbeterd recept
Bloemkool voldoet aan het betovergrootmoeder criterium: Wikipedia meldt dat “De eerste betrouwbare vermelding van de plant voorkomt in het ‘Boek over de landbouw’ van de in Sevilla werkzame Arabische landbouwkundige Ibn al-‘Awwam (12e eeuw). Ook de in Málaga geboren, en in Syrië werkzame farmacoloog, plantkundige en arts Ibn al-Baitar (1197-1248) beschreef de bloemkool. Zijn Duitse beroepsgenoot Joachim Camerarius de Jonge (1534-1598) nam een afbeelding op in zijn kruidboek. Sinds de zestiende eeuw wordt de groente in heel Europa verbouwd.”
B’eter Bublanina: Tsjechische bubbelcake
Dit verhaal begon in juli, toen een vriendin een bakje zelf in het bos geplukte bramen kwam brengen. Ik bedacht dat ik er een Tsjechische lekkernij mee zou maken, bublanina of bubbelcake. Eigenlijk gewoon een soort vruchtencake waar het fruit tijdens het bakken in zakt – of waar het beslag boven het fruit uit bubbelt. Ik zocht even naar recepten voor een plantaardige versie, want traditioneel gaan hier roomboter, melk en eieren in. Ik vond niet meteen wat ik zocht, en besloot toen mijn kruidkoekrecept als basis te nemen. Het kruidkoekrecept van mijn oudtante Mářa dat ik uit mijn hoofd ken en talloze keren heb gemaakt, maar nu zonder cacao en kruiden. Het recept is supersimpel en het resultaat was lekker.
Bhikkhu Bodhi – Honger en klimaatverandering
Bhikkhu Bodhi: ‘Toen we begonnen met BGR, was ons doel mensen helpen die getroffen zijn door armoede, rampen en sociale verwaarlozing. Al gauw beseften we dat dit te vaag was en onpraktisch. Zelfs grote, gerenommeerde humanitaire organisaties zoals CARE en Oxfam hebben duidelijker omschreven doelen. Als kleine boeddhistische organisatie konden wij niet alle problemen van de wereld aanpakken zonder dat onze energie zou verdwijnen.’













