• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Maatschappij » Voedsel

Voedsel

B’eter: plantaardige Griekse yoghurt en Griekse schotel

20 december 2025 door Jana Verboom Reageer

Vleesvervangers: ik heb er al vaker over geschreven. Waarom zou je vlees willen vervangen als je ook gewoon peulvruchten kunt eten, in curry’s, dahl, tofu, of tempeh? Toen mijn dochter nog klein was en een voorkeur had voor traditioneel eten, aten we vaak AGV-tjes (Aardappelen, Groenten, Vleesvervanger) om haar tegemoet te komen. Maar de dochter is in 12 jaar tijd uitgegroeid tot een jongvolwassene die bijna alles lust en graag experimenteert in de keuken. Vleesvervangers komen bij ons nog maar zelden op tafel, omdat we nauwelijks nog AGV’tjes eten. Bij uitzondering gaan er plantaardige speckjes door de erwtensoep.

Lees meer over B’eter: plantaardige Griekse yoghurt en Griekse schotel

B’eter: pasta met groenten en pangrattato van zuurdesembroodkruim

13 december 2025 door Jana Verboom

Pangrattato is een smaakmaker uit de Italiaanse keuken, gemaakt van broodkruim, knoflook en olijfolie, maar het kan ook andere ingrediënten bevatten zoals in dit geval peterselie, kappertjes en citroenrasp. In het Italiaans betekent pangrattato letterlijk ‘geraspt brood’. Pangrattato is een topping voor pasta’s, salades, soepen e.d., het is een goede vervanger voor geraspte kaas – dus die asiago hebben we helemaal niet nodig. Ideaal om restjes oud brood op te maken. Het recept bevat als ingrediënt zuurdesembroodkruim. Dat maakte ik door oude kapjes zuurdesembrood uit de vriezer eerst te roosteren (broodrooster) en daarna met de keukenmachine te vermalen tot grof broodkruim.

Lees meer over B’eter: pasta met groenten en pangrattato van zuurdesembroodkruim

Foodwatch – Verbod op termen als ‘vegaworst’ in strijd met EU-recht

11 december 2025 door de redactie

Een verbod op termen als ‘worst’, schnitzel’ of ‘burger’ voor plantaardige voedselproducten, waar het Europees Parlement in oktober mee instemde, is in strijd met het Europees recht. Dat is de conclusie van een juridisch advies dat in opdracht van voedselwaakhond Foodwatch is opgesteld. Deze week  staat dit onderwerp in Brussel opnieuw op de agenda. Foodwatch wil dat de Europese Unie haar eigen wetten serieus neemt. De consumentenrechtenorganisatie eist van de EU om de plannen te staken en niet te vallen voor de schijnargumenten van de agro-industrie.

Lees meer over Foodwatch – Verbod op termen als ‘vegaworst’ in strijd met EU-recht

B’eter: pasta met broccolipesto

6 december 2025 door Jana Verboom

Ik beken: ik kook zelden nog uit mijn vele mooie kookboeken. Afgelopen zaterdag nam ik me voor dat wél te doen. Ik had alle tijd en nestelde me op de bank met een kop thee en een kookboek. Ik sloeg het mooie vegetarische Italiaanse kookboek ‘Vegeterranean’ open voor inspiratie. Helaas spatten de kazen van de pagina’s: ricotta, pecorino, parmeggiano. Toen ik na lang zoeken een recept zonder zuivel vond, begon ik te lezen. Ik moest 750 gram aubergines schillen (?), in dunne plakjes snijden, inweken in water met meel (?), uitknijpen, frituren, en op keukenpapier uit laten lekken. Dat leek me te ingewikkeld en ik hou niet van frituren.

Lees meer over B’eter: pasta met broccolipesto

Hoge gehaltes van de ‘forever chemical’ TFA in pepernoten en alledaagse graanproducten

4 december 2025 door de redactie

In alledaagse graanproducten als ontbijtgranen en brood, maar ook in pepernoten, zitten hoge concentraties van de reprotoxische ‘forever chemical’ trifluorazijnzuur (TFA), een afbraakproduct van onder andere PFAS-pesticiden. Dit blijkt uit onderzoek van Pesticide Action Network Europe (PAN Europe) in 16 Europese landen waaronder Nederland. De gemiddelde concentratie is ruim 100 keer hoger dan die in leidingwater, waarover eerder zorgen ontstonden.

Lees meer over Hoge gehaltes van de ‘forever chemical’ TFA in pepernoten en alledaagse graanproducten

B’eter: Provençaalse salades

29 november 2025 door Jana Verboom

Kort nadat we thuisgekomen waren van onze rondreis door de Provence kwam het boek Passie voor de Provence van Yvone Lenard toevallig op mijn pad. Het bevat verhalen over de Provence en elk hoofdstuk wordt begeleid door een recept. Vandaag wil ik het hebben over vinaigrette. Salades maak ik doorgaans af met een scheutje olijfolie en een scheutje azijn, maar de vinaigrette uit het boek heeft wel wat. We hebben er al diverse salades mee gemaakt. Steeds verder uitgeklede varianten van de salade Niçoise.

Lees meer over B’eter: Provençaalse salades

B’eter: Pissaladière, Franse uientaart

22 november 2025 door Jana Verboom

In oktober waren mijn partner en ik een week naar de Provence. De natuur was prachtig, getooid met de mooiste herfstkleuren. Het weer was aangenaam. En we hebben ook erg genoten van de Provençaalse keuken. We waren aangenaam verrast door de kwaliteit en de prijzen. We vielen met onze neus in de boter: overal werd gekookt en gebakken met seizoensproducten en streekproducten. Zo waren er kastanjefeesten, en werden overal kastanjegerechten en kastanjedrankjes geserveerd. Ik heb zelfs een keer een stoofpotje met wild zwijn en kastanjes gegeten. Ik ben in principe vegetariër, en anti-jacht, maar ik ben nog meer anti-bioindustrie. Liever wild zwijn, dat hopelijk een fijn leven heeft gehad, dan een zielig vleesvarken uit een veel te klein, smerig hok zonder daglicht.

Lees meer over B’eter: Pissaladière, Franse uientaart

Foodwatch – maak met wet einde aan krimpflatie

19 november 2025 door de redactie

De Oostenrijkse regering gaat met een zogeheten Krimpflatie-wet optreden tegen verborgen prijsverhogingen bij levensmiddelen. Supermarkten moeten voortaan in de schappen duidelijk aangeven wanneer de inhoud van een product is verminderd terwijl de prijs gelijk is gebleven.

Lees meer over Foodwatch – maak met wet einde aan krimpflatie

B’eter: Gnocchi uit de oven, verbeterd recept

15 november 2025 door Jana Verboom

Enkele weken geleden herplaatste de redactie van het Boeddhistisch Dagblad een oud recept van mij, ik was er even tussenuit. Ik herlas mijn oude stukje over zelf gnocchi maken en ik dacht terug aan de tijd waarin ik dat stukje schreef. Ik sta er nog steeds achter: proberen om de producten van multinationals te mijden – de winst gaat naar de aandeelhouders, boeren worden uitgemolken, het beschermen van Moeder Aarde en het lijden van alle levende wezens verminderen ontbreekt op hun prioriteitenlijst. Het liefst zou ik hun producten boycotten.

Lees meer over B’eter: Gnocchi uit de oven, verbeterd recept

B’eter: Kaddu Ki Sabzi, Indiase pompoencurry

8 november 2025 door Jana Verboom

Negenendertig jaar geleden kocht ik bij De Slegte het boek Indian Regional Cooking, voor 39 gulden, toen een flink bedrag voor de arme student die ik was. Het boek is goed gebruikt, het is een mooi boek met fijne recepten. Ik zou er eigenlijk vaker uit willen koken, maar ja, ik neem er vaak de tijd niet voor om recepten te vertalen, op zoek te gaan naar exotische producten en iets ingewikkelds te maken met veel ingrediënten. Ik zocht op de website van het Boeddhistisch Dagblad of ik al eerder recepten uit dit boek had gedeeld maar ik vind ze niet, wat opmerkelijk is. Toen ik voor het Boeddhistisch Dagblad begon te schrijven had ik een jonge dochter die niet van kruidig eten hield, dat was waarschijnlijk de reden dat ik het boek links liet liggen.

Lees meer over B’eter: Kaddu Ki Sabzi, Indiase pompoencurry

PFAS in snoepgroenten voor kinderen

3 november 2025 door de redactie

In een steekproef met snoepgroenten van Pesticide Action Network Netherlands (PAN-NL) zijn 8 pesticiden gevonden waaronder meerdere PFAS-pesticiden en pesticiden die hormoonverstorend zijn. Als de pesticidenresten in potjes peutervoeding zouden zijn gevonden dan hadden 4 van de 20 geteste snoepgroenten uit de handel genomen moeten worden. In 16 van de 20 snoepgroenten werden geen pesticidenresten gevonden. Dat is wel beter dan verwacht.

Lees meer over PFAS in snoepgroenten voor kinderen

Beter – Aardappelgnocchi

1 november 2025 door Jana Verboom

Soms word ik een beetje moe van deze wereld met z’n multinationals die vooral hun best lijken te doen om zo veel mogelijk winst te maken. Ze verkopen ons voor veel geld producten waar bijna niks in zit – maar wel allerlei toegevoegde chemicaliën.

Lees meer over Beter – Aardappelgnocchi

‘Ze planten zich voort als konijnen…’

30 oktober 2025 door Paul de Blot

Het is een troostvolle gedachte dat ook wijzelf in tijden van nood een beroep kunnen doen op de medemenselijkheid van anderen.

Lees meer over ‘Ze planten zich voort als konijnen…’

Beter- bonbons uit het bos

25 oktober 2025 door Jana Verboom

Eigenlijk zou dit stukje gaan over pompoenpitten. Maar gistermiddag tijdens een boswandeling stuitte ik op prachtige tamme kastanjes en ik besefte dat dit (eind oktober) dé tijd is om in bos of park kastanjes te verzamelen.

Lees meer over Beter- bonbons uit het bos

Beter- Schnitzels uit het bos en soep uit de tuin

18 oktober 2025 door Jana Verboom

Kermit de kikker zei het al: it’s not easy being green. Denk je verantwoord bezig te zijn door lokaal, van het seizoen, en veelal plantaardig te eten, zitten er kwalijke ingrediënten als palmolie in je producten.

Lees meer over Beter- Schnitzels uit het bos en soep uit de tuin

B’eter parelcouscoussalade

11 oktober 2025 door Jana Verboom

Ik moet bekennen dat ik nauwelijks gekookt heb afgelopen week. Het weekend bracht ik door in retraitecentrum Bosoord waar heerlijk voor ons gekookt werd. Doordeweeks had ik telkens pech met het openbaar vervoer: mijn gebruikelijke bus viel telkens uit, en vaak die van een half uur later ook nog. Of deze was veel te laat, waardoor ik telkens een uur langer onderweg was dan gebruikelijk. Gelukkig was het nog licht, droog, en niet al te koud, en een uitgevallen bus in Nederland is sowieso klein bier vergeleken met het lijden elders in de wereld – maar tijd om te koken was er dus nauwelijks

Lees meer over B’eter parelcouscoussalade

Heftige undercoverbeelden en rapport Spaanse octopuskwekerij

8 oktober 2025 door de redactie

Nieuwe undercoverbeelden van de dierenwelzijnsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF) laten zien hoe octopussen sterven in een ijsbad, de methode die zal worden gebruikt in een geplande Spaanse octopuskwekerij. Tegelijk publiceert CIWF een nieuw rapport over de wereldwijde schade door de kweek van octopussen en andere carnivore soorten. De organisatie roept politici en beleidsmakers op om een verklaring te tekenen om hier een einde aan te maken.

Lees meer over Heftige undercoverbeelden en rapport Spaanse octopuskwekerij

B’eter: hartige taart met kikkererwtenbodem

4 oktober 2025 door Jana Verboom

Onlangs had ik een teamuitje met collega’s. In de bus terug zat ik naast een nieuwe collega die ik nog niet kende. Ik weet niet meer hoe het gesprek liep, maar, gek he, gesprekken die ik voer monden vaak vroeg of laat uit in het uitwisselen van recepten. Van haar kreeg ik toen het volgende recept, dat ik noteerde achterop de plattegrond van Zutphen – de locatie van ons teamuitje.

Lees meer over B’eter: hartige taart met kikkererwtenbodem

Amsterdam stadsdebat – eet mij niet

29 september 2025 door de redactie

Klimaatdestructie, dierenliefde, onze gezondheid én culinair enthousiasme: volop redenen om van dierlijk naar plantaardig eten over te gaan. Hoe maken we als Amsterdammers gezamenlijk die cultuuromslag?

Lees meer over Amsterdam stadsdebat – eet mij niet

B’eter chocoladecake met appelmoes en hazelnoten

27 september 2025 door Jana Verboom

Deze week is een recept voor chocoladecake met appelmoes en hazelnoten aan de beurt. In het oorspronkelijke recept staan boter en eieren. Nu wil het geval dat vroeger, voordat men bekend was met de wonderlijke eigenschappen van aqua faba en chiazaad als eivervanger, appelmoes werd genoemd als vervanger van eieren in zoete gerechten. Dus in plaats van 200 gram appelmoes en 3 eieren gebruikte ik 400 gram appelmoes, waar ik voor de zekerheid nog wel een eetlepel gebroken lijnzaad doorheen pureerde, ook een bekende eivervanger.

Lees meer over B’eter chocoladecake met appelmoes en hazelnoten

Burgerflotilla Gaza met onder meer Nederlanders aangevallen in internationale wateren

24 september 2025 door de redactie

In de nacht van 23 op 24 september is de Global Sumud Flotilla, een vreedzame burgervloot bestaande uit circa veertig schepen met hulpgoederen voor Gaza, aangevallen in internationale wateren. Minstens twaalf granaten zijn tot ontploffing gebracht op en rondom de schepen. Op een van de boten kwam een onbekende substantie terecht. Ook is de communicatie met de vloot ernstig verstoord.

Lees meer over Burgerflotilla Gaza met onder meer Nederlanders aangevallen in internationale wateren

Foodwatch – Europa moet nu haar beloftes waarmaken en immorele praktijken stoppen

23 september 2025 door de redactie

Ondanks beloftes blijft Europa op grote schaal pesticiden exporteren die in de EU verboden zijn wegens bewezen gevaren voor de volksgezondheid. Uit nieuw onderzoek van Unearthed en Public Eye blijkt dat de export van deze verboden stoffen de afgelopen jaren fors is toegenomen. Voedselwaakhond foodwatch is verbijsterd en eist van de Europese Commissie actie en daadkracht, nu blijkt dat ondanks vele beloften de export alleen maar toegenomen is.

Lees meer over Foodwatch – Europa moet nu haar beloftes waarmaken en immorele praktijken stoppen

B’eter: Koreaanse rijstschotel met gierst en paddenstoelen

20 september 2025 door Jana Verboom

Toen ik van de week een artikel aan het lezen was in het online boeddhistische tijdschrift Lion’s Roar (When We Look at Our Food, We Should Feel Joy) vond ik zowaar een recept aan het eind van het artikel. Het gerecht heet ‘Modum beoseot gijang jobap’ wat wordt vertaald als rijst met gierst en paddenstoelen. Het recept sprak me niet direct aan, maar omdat het zich op een onverwachte plek aan mij openbaarde, in een boeddhistisch tijdschrift, besloot ik het toch te maken.

Lees meer over B’eter: Koreaanse rijstschotel met gierst en paddenstoelen

Consumenten maken zich zorgen over situatie in de biologische retailsector

20 september 2025 door de redactie

Het gaat om de Belgische onderneming ‘The Nest’. Volgens de verontruste consumenten is The Nest aan het investeren in een heleboel biotechbedrijven. Een van de consumenten: ‘Ik vrees dat het doel van deze organisatie een forse knauw krijgt omdat sommige van die bedrijven niet of onvoldoende aan de norm biologische landbouw voldoen.’

Lees meer over Consumenten maken zich zorgen over situatie in de biologische retailsector

  • Pagina 1
  • Pagina 2
  • Pagina 3
  • Interim pagina's zijn weggelaten …
  • Pagina 55
  • Ga naar Volgende pagina »

Primaire Sidebar

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 26 december 2025
    Stadsretraite
  • 26 december 2025
    Stadsretraite
  • 27 december 2025
    Winterretraite met rust en ruimte
  • 27 december 2025
    New Year Retreat
  • 27 december 2025
    Kerstretraite Kum Nye Yoga
  • 28 december 2025
    City Winter Sesshin
  • 31 december 2025
    Oud en Nieuw mantra chant
  • 1 januari 2026
    ACTIVITEITEN Stichting Bodhisattva
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Zie mij als een open raam

    Hans van Dam - 14 december 2025

    liefste is mijn naam vergeten ’k weet nog steeds niet of ik heet

    BUN-voorzitter Michael Ritman: ‘de waarheid van de dharma kan niet aangetast worden door wangedrag van een leraar’

    Nicole Mulders - 14 november 2025

    Eind november 2025 neemt Michael Ritman afscheid als voorzitter van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN). In maart 2020 interviewde Nicole Mulders hem voor het Boeddhistisch Dagblad. De boeddhistische wereld verkeerde geruime tijd voor dat interview in zwaar weer door seksueel- en machtsmisbruik door boeddhistische leraren. Het aantal leden van de BUN is van 37 naar ruim 50 gegroeid, onder meer door de aansluiting van Aziatische boeddhistische tempels waar Ritman het contact mee aanging.

    Van wie is jouw lijf? De mythe van het eigen lichaam

    Hans van Dam - 24 september 2025

    Hoe je van je lichaam afkomt zonder het te doden; incarnatie in het licht van afhankelijk bestaan (pratitya samutpada).

    Ardan, van zenleraar tot brugwachter – ‘Je opent de brug en je sluit ‘m weer. Bijna zen.’

    Ardan - 9 augustus 2025

    'Ik wil mezelf niet opzadelen met titels. En bovendien zei me de titel 'zenleraar' niet zoveel. Was ik nu anders geworden? Kon ik nu beter mensen begeleiden dan daarvoor? Het klopte voor mij niet. Datgene wat mij het meest gebracht had, namelijk die vrije vrouw/man zonder titel liep nu met een titel rond. En dat beviel me niks.'

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • IJC behandelt in januari zaak tegen Myanmar wegens genocide op Rohingya
    • Guy – dhammazaadjes – Verifieer zélf (1)
    • Gedachten over een haiku 52 – Hara Sekitei
    • Ardan – Pijen in de aanbieding
    • De Werkplaats – de Lelijke Eend, zen op locatie

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.