Beter appeltaart zonder e-nummers misvormde appels aquarel Jana

We eten regelmatig  appelmoes, appelkruimeltoetje (apple crumble), appelflappen en appeltaart. Appeltaart zonder boter en eieren, kan dat wel? Natuurlijk kan dat, en ik heb de laatste tijd verschillende recepten geprobeerd. Ik zal er hier een aantal geven.

Het simpelste plantaardige alternatief is om de boter te vervangen door plantaardige margarine. Het ei kun je weglaten of vervangen door een scheutje sojamelk. Mijn basisrecept voor vruchtentaarten heb ik al eerder beschreven. Ook goedkoop bladerdeeg is meestal plantaardig. Plantaardige margarine, óók die in bladerdeeg, heeft echter één groot nadeel: het bevat vaak vooral palmolie en palmvet. Ik heb met eigen ogen gezien ( in Maleisië) hoe grote stukken regenwoud worden gekapt om palmolieplantages aan te leggen. Dit is funest voor soorten als de orang-oetan. Mijn margarine bestaat daarnaast nog uit “emulgatoren, sojalecithine, E471, E472c, lupine-eiwit, aroma’s, voedingszuur E330, conserveermiddel E200, kleurstof E160a, vitamine A en vitamine D3”. Niet echt puur natuur.

Bakken kan ook met pure ingrediënten zoals kokosolie of zonnebloemolie. Ik gaf al eerder een recept voor kruidkoek op basis van zonnebloemolie. Als je het rustig houdt qua koekkruiden kun je een appeltaart bakken door een laag kruidkoekbeslag te bedekken met stukjes appel. Het beslag dat ik gebruikte bestond uit 3 bekers meel (2 spelt-, 1 tarwe), 1 beker suiker, 2 theelepels kaneel, 1 beker olie en 1 ½ beker sojamelk. Maar ja, mijn sojamelk bestaat uit “wa­ter, ge­pel­de so­ja­bo­nen (6%), sui­ker, tri­cal­ci­um­fos­faat, zuur­te­re­ge­laar (mo­no­ka­li­um­fos­faat), zee­zout, aro­ma, sta­bi­li­sa­tor (gel­lan gom), vi­ta­mi­nen (ri­bo­fla­vi­ne, B12, D2)”.

Kan het nog eenvoudiger? Ja dat kan. Hier een recept met alleen pure, eenvoudige ingrediënten.

appeltaart zonder E-nummers- voor het bakken

appeltaart zonder E-nummers- voor het bakken

Appeltaart zonder E-nummers

  • 3 bekers meel (bijvoorbeeld 2 spelt, 1 tarwe)
  • 1 beker suiker
  • ¾ beker biologische zonnebloemolie
  • Enkele eetlepels water
  • 1 kilo schoongemaakte appelstukjes (schillen is niet nodig)
  • 1-2 theelepels kaneel

Verkruimel meel, suiker en olie in een kom. Houd ongeveer ¼ van de kruimels apart in een kleine kom, voeg wat water toe aan de rest (ongeveer 2 eetlepels) en kneed tot een soepel deeg. Voeg zoveel water toe als nodig is om een deeg te krijgen dat de consistentie heeft van normaal appeltaartdeeg.

Bekleed een ingevette springvorm met het deeg door telkens plukjes af te breken en tegen de bodem en langs de wanden te drukken. Stort daarin de appelstukjes en bestrooi ze met kaneel. Rozijnen en/of noten toevoegen kan uiteraard ook. Strooi de apart gehouden kruimels over de appel.

Bak de appeltaart ongeveer 1 uur op 175 graden. Laat afkoelen.

 apple crumble

apple crumble

Een variatie op dit recept is de “apple crumble” (appelkruimeltoetje). Voor apple crumble maak je kruimels zoals boven beschreven (halveer de hoeveelheden). Doe de appelstukjes in een ingevette ovenschaal, bedek met kruimels, en bak in drie kwartier gaar. Het is een supersimpel en snel toetje, zeker als je een keukenmachine gebruikt om de kruimels te maken. Kan warm en koud gegeten worden.

 

 

 

 

Categorieën: Natuur, B'eter, Voedsel, Gezondheid, Boeddhistisch leven, Geluk
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk