• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Elfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Refreshing Earth of the Heart – Appeltaart zonder E-nummers

Refreshing Earth of the Heart – Appeltaart zonder E-nummers

21 maart 2020 door Refreshing Earth of the Heart

 

Beter appeltaart zonder e-nummers misvormde appels aquarel Jana

We eten regelmatig  appelmoes, appelkruimeltoetje (apple crumble), appelflappen en appeltaart. Appeltaart zonder boter en eieren, kan dat wel? Natuurlijk kan dat, en ik heb de laatste tijd verschillende recepten geprobeerd. Ik zal er hier een aantal geven.

Het simpelste plantaardige alternatief is om de boter te vervangen door plantaardige margarine. Het ei kun je weglaten of vervangen door een scheutje sojamelk. Mijn basisrecept voor vruchtentaarten heb ik al eerder beschreven. Ook goedkoop bladerdeeg is meestal plantaardig. Plantaardige margarine, óók die in bladerdeeg, heeft echter één groot nadeel: het bevat vaak vooral palmolie en palmvet. Ik heb met eigen ogen gezien ( in Maleisië) hoe grote stukken regenwoud worden gekapt om palmolieplantages aan te leggen. Dit is funest voor soorten als de orang-oetan. Mijn margarine bestaat daarnaast nog uit “emulgatoren, sojalecithine, E471, E472c, lupine-eiwit, aroma’s, voedingszuur E330, conserveermiddel E200, kleurstof E160a, vitamine A en vitamine D3”. Niet echt puur natuur.

Bakken kan ook met pure ingrediënten zoals kokosolie of zonnebloemolie. Ik gaf al eerder een recept voor kruidkoek op basis van zonnebloemolie. Als je het rustig houdt qua koekkruiden kun je een appeltaart bakken door een laag kruidkoekbeslag te bedekken met stukjes appel. Het beslag dat ik gebruikte bestond uit 3 bekers meel (2 spelt-, 1 tarwe), 1 beker suiker, 2 theelepels kaneel, 1 beker olie en 1 ½ beker sojamelk. Maar ja, mijn sojamelk bestaat uit “wa­ter, ge­pel­de so­ja­bo­nen (6%), sui­ker, tri­cal­ci­um­fos­faat, zuur­te­re­ge­laar (mo­no­ka­li­um­fos­faat), zee­zout, aro­ma, sta­bi­li­sa­tor (gel­lan gom), vi­ta­mi­nen (ri­bo­fla­vi­ne, B12, D2)”.

Kan het nog eenvoudiger? Ja dat kan. Hier een recept met alleen pure, eenvoudige ingrediënten.

appeltaart zonder E-nummers- voor het bakken
appeltaart zonder E-nummers- voor het bakken

Appeltaart zonder E-nummers

  • 3 bekers meel (bijvoorbeeld 2 spelt, 1 tarwe)
  • 1 beker suiker
  • ¾ beker biologische zonnebloemolie
  • Enkele eetlepels water
  • 1 kilo schoongemaakte appelstukjes (schillen is niet nodig)
  • 1-2 theelepels kaneel

Verkruimel meel, suiker en olie in een kom. Houd ongeveer ¼ van de kruimels apart in een kleine kom, voeg wat water toe aan de rest (ongeveer 2 eetlepels) en kneed tot een soepel deeg. Voeg zoveel water toe als nodig is om een deeg te krijgen dat de consistentie heeft van normaal appeltaartdeeg.

Bekleed een ingevette springvorm met het deeg door telkens plukjes af te breken en tegen de bodem en langs de wanden te drukken. Stort daarin de appelstukjes en bestrooi ze met kaneel. Rozijnen en/of noten toevoegen kan uiteraard ook. Strooi de apart gehouden kruimels over de appel.

Bak de appeltaart ongeveer 1 uur op 175 graden. Laat afkoelen.

 apple crumble
apple crumble

Een variatie op dit recept is de “apple crumble” (appelkruimeltoetje). Voor apple crumble maak je kruimels zoals boven beschreven (halveer de hoeveelheden). Doe de appelstukjes in een ingevette ovenschaal, bedek met kruimels, en bak in drie kwartier gaar. Het is een supersimpel en snel toetje, zeker als je een keukenmachine gebruikt om de kruimels te maken. Kan warm en koud gegeten worden.

 

 

 

 

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Geluk, Gezondheid, Natuur, Voedsel Tags: appeltaart, e-nummers, Refreshing Earth of the Heart

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – Appeltaart zonder E-nummers
  2. Refreshing Earth of the Heart – Appeltaart zonder E-nummers
  3. Refreshing Earth of the Heart – Vlaamse broodpudding (bodding)
  4. Refreshing earth of the heart – eten uit de natuur

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 27 juni 2022 - 3 juli 2022
    Zomer Retraite met Losang Gendun
  • 3 juli 2022
    Kum Nye Yoga op zondag | Online
  • 4 juli 2022
    Open Les Kum Nye Yoga en Meditatie | Live op ma-di-wo
  • 4 juli 2022
    Online course The Twelve Links of Interdependent Origination
  • 5 juli 2022
    Open Les Kum Nye Yoga en Meditatie | Live op ma-di-wo
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

Boekbespreking – Michael Bakoenin, God, de Staat en andere vormen van dictatuur

Erik Hoogcarspel - 30 juni 2022

Nog steeds, ook op de klimaatdemonstratie van 19 juni jl., ziet men groepen in het zwart geklede jongeren mee demonstreren die zich presenteren als vertegenwoordigers van het anarchisme. Deze groepen kunnen in het buitenland erg agressief optreden en zelfs banden onderhouden met extreemrechts. Vele oppassende burgers zien het anarchisme aan voor een uiting van jeugdige overmoed, die vanzelf wel zal overgaan. Hoe kun je immers een staat besturen zonder regering? Was het anarchisme niet een soort extreem communisme en hebben we niet gezien dat het communisme gewoon een slecht systeem is?

Boekbespreking – Renée Girard, de romantische leugen en de romaneske waarheid

Erik Hoogcarspel - 14 juni 2022

Volgens de literatuurwetenschapper René Girard (1923 – 2015) worden we juist niet als een uniek zelf geboren. Dit is volgens hem een romantische leugen waarmee we onszelf voor de gek houden. We ontwikkelen ons niet eens tot een uniek zelf, want in de regel worden onze keuzes niet gemotiveerd door een eigen unieke behoefte. We willen meestal graag hebben wat anderen al hebben, juist omdat die anderen dit willen hebben.

Hein Thijssen – ‘God was gewoon een implantaat’

Joop Ha Hoek - 9 juni 2022

‘Wanneer precies weet ik niet meer, maar op een bepaald punt in mijn leven brak mijn kritische geest open. Ik kan me ook niet meer herinneren hoe en op grond waarvan, maar er brak een periode aan waarbij ik me serieus begon af te vragen: hoe kom ik aan het begrip god’? God zat in mijn hoofd als een vage, vormloze massa. Ik moest toen heel nuchter vaststellen dat het begrip ´god´ geen weten was, geen ervaring, maar mij door mensen in  mijn omgeving was aangepraat, in mijn geest was geplant. God was gewoon een implantaat.´

Hein Thijssen – ´Het leven is een schijtende merel´

Joop Ha Hoek - 9 juni 2022

‘Alleen voor een ontwaakte is het achtvoudige pad een natuurlijke zaak’

Boekbespreking – Bernard Mandeville, een ondeugende denker?

Erik Hoogcarspel - 9 juni 2022

Bernard Mandeville (1670 – 1733) werd geboren in een gegoede remonstrantse familie te Rotterdam. Hij studeerde in Leiden en vertrok tegen het einde van de 17e eeuw naar Londen om er een medische praktijk op te zetten. Daar schreef hij eerst luchtige stukjes proza in tijdschriften, maar later publiceerde hij ook over geneeskunde en economie. Zijn bekendste boek is “De fabel van de bijen”.

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

over ons

Recente berichten

  • Halte Hertenkamp – De groene velden van het hertenkamp ontwaakten vanachter een voile van ijle ochtendmist
  • Veertiende Dalai Lama organiseerde Tibetaanse diaspora succesvol na zijn vlucht
  • Ardan
  • Verlichting is geen show
  • De virtuele denkster 376

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens