• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Tiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • André Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

Refreshing Earth of the Heart – Appeltaart zonder E-nummers

21 maart 2020 door Refreshing Earth of the Heart

 

Beter appeltaart zonder e-nummers misvormde appels aquarel Jana

We eten regelmatig  appelmoes, appelkruimeltoetje (apple crumble), appelflappen en appeltaart. Appeltaart zonder boter en eieren, kan dat wel? Natuurlijk kan dat, en ik heb de laatste tijd verschillende recepten geprobeerd. Ik zal er hier een aantal geven.

Het simpelste plantaardige alternatief is om de boter te vervangen door plantaardige margarine. Het ei kun je weglaten of vervangen door een scheutje sojamelk. Mijn basisrecept voor vruchtentaarten heb ik al eerder beschreven. Ook goedkoop bladerdeeg is meestal plantaardig. Plantaardige margarine, óók die in bladerdeeg, heeft echter één groot nadeel: het bevat vaak vooral palmolie en palmvet. Ik heb met eigen ogen gezien ( in Maleisië) hoe grote stukken regenwoud worden gekapt om palmolieplantages aan te leggen. Dit is funest voor soorten als de orang-oetan. Mijn margarine bestaat daarnaast nog uit “emulgatoren, sojalecithine, E471, E472c, lupine-eiwit, aroma’s, voedingszuur E330, conserveermiddel E200, kleurstof E160a, vitamine A en vitamine D3”. Niet echt puur natuur.

Bakken kan ook met pure ingrediënten zoals kokosolie of zonnebloemolie. Ik gaf al eerder een recept voor kruidkoek op basis van zonnebloemolie. Als je het rustig houdt qua koekkruiden kun je een appeltaart bakken door een laag kruidkoekbeslag te bedekken met stukjes appel. Het beslag dat ik gebruikte bestond uit 3 bekers meel (2 spelt-, 1 tarwe), 1 beker suiker, 2 theelepels kaneel, 1 beker olie en 1 ½ beker sojamelk. Maar ja, mijn sojamelk bestaat uit “wa­ter, ge­pel­de so­ja­bo­nen (6%), sui­ker, tri­cal­ci­um­fos­faat, zuur­te­re­ge­laar (mo­no­ka­li­um­fos­faat), zee­zout, aro­ma, sta­bi­li­sa­tor (gel­lan gom), vi­ta­mi­nen (ri­bo­fla­vi­ne, B12, D2)”.

Kan het nog eenvoudiger? Ja dat kan. Hier een recept met alleen pure, eenvoudige ingrediënten.

appeltaart zonder E-nummers- voor het bakken
appeltaart zonder E-nummers- voor het bakken

Appeltaart zonder E-nummers

  • 3 bekers meel (bijvoorbeeld 2 spelt, 1 tarwe)
  • 1 beker suiker
  • ¾ beker biologische zonnebloemolie
  • Enkele eetlepels water
  • 1 kilo schoongemaakte appelstukjes (schillen is niet nodig)
  • 1-2 theelepels kaneel

Verkruimel meel, suiker en olie in een kom. Houd ongeveer ¼ van de kruimels apart in een kleine kom, voeg wat water toe aan de rest (ongeveer 2 eetlepels) en kneed tot een soepel deeg. Voeg zoveel water toe als nodig is om een deeg te krijgen dat de consistentie heeft van normaal appeltaartdeeg.

Bekleed een ingevette springvorm met het deeg door telkens plukjes af te breken en tegen de bodem en langs de wanden te drukken. Stort daarin de appelstukjes en bestrooi ze met kaneel. Rozijnen en/of noten toevoegen kan uiteraard ook. Strooi de apart gehouden kruimels over de appel.

Bak de appeltaart ongeveer 1 uur op 175 graden. Laat afkoelen.

 apple crumble
apple crumble

Een variatie op dit recept is de “apple crumble” (appelkruimeltoetje). Voor apple crumble maak je kruimels zoals boven beschreven (halveer de hoeveelheden). Doe de appelstukjes in een ingevette ovenschaal, bedek met kruimels, en bak in drie kwartier gaar. Het is een supersimpel en snel toetje, zeker als je een keukenmachine gebruikt om de kruimels te maken. Kan warm en koud gegeten worden.

 

 

 

 

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Geluk, Gezondheid, Natuur, Voedsel Tags: appeltaart, e-nummers, Refreshing Earth of the Heart

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – Appeltaart zonder E-nummers
  2. Refreshing Earth of the Heart – Vlaamse broodpudding (bodding)
  3. Refreshing Earth of the Heart – wraps met falafel uit de oven en rocky road brownies
  4. Refreshing Earth of the Heart – Geluk, vreugde en brownies

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 15 april 2021
    Doorlopende groep Vipassana Haarlem
  • 17 april 2021
    Kum Nye Yoga Workshop – Lichaam en geest in balans online
  • 18 april 2021
    Open les Kum Nye Tibetaanse Yoga | Online
  • 19 april 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 21 april 2021
    Zen Spirit Doorgaande groep Meditatie Arnhem
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

Het zelfgekozen levenseinde

Erik Hoogcarspel - 15 april 2021

Je hoort steeds meer tegenwoordig dat een leven “voltooid” kan zijn, alsof het leven een klus is die je moet klaren. Ik begrijp het gevoel, maar uit de bijna-doodervaringen blijkt dat mensen die op het randje zijn geweest opeens andere opvattingen hebben gekregen.

De brug tussen China en Japan

Kees Moerbeek - 4 april 2021

Toen het koninkrijk Silla zich in het jaar 57 losmaakte van China, ontstonden de Drie Koninkrijken van Korea. Dit waren: het koninkrijk Goguryeo, het koninkrijk Baekje en het koninkrijk Silla. Dit artikel gaat met grote stappen door de geschiedenis van Korea. Eeuwenlang was het land de brug die China met Japan verbond en ook de brug waarover de Boeddha naar Japan reisde.

Ardan

Ardan - 4 april 2021

...

Over het lijden van boeddhisten in Bangladesh

Kees Moerbeek - 28 maart 2021

Bangladesh werd in 1971 na een wrede onafhankelijkheidsoorlog onafhankelijk van Pakistan. Dit ‘land van de Bengalen’, de letterlijke betekenis van ‘Bangladesh’, is de delta van de rivieren de Ganges en de Brahmaputra en grenst zowel aan India als aan Myanmar. Zo’n 0,6% van de ruim 162 miljoen Bengalen is Theravada boeddhist en 95% is moslim. In 1988 werd de islam er staatsgodsdienst. Dit artikel gaat over de grote lijnen van de positie van de boeddhisten.

Ekayano maggo – de kern van het pad naar zelfrealisatie

gastauteur - 25 maart 2021

Guy E. Dubois is auteur van verschillende werken over de leer van de Boeddha. Verder heeft hij verschillende vroeg-boeddhistische suttas vertaald vanuit het Pali naar het Nederlands en deze teksten becommentarieerd. Als yogi is hij volledig ongebonden t.o.v. elke boeddhistische stroming. Hij interpreteert de dhamma op een vrijgevochten manier. Al zijn boeken stelt hij gratis ter beschikking aan de lezers van het Boeddhistisch Dagblad

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

Meest recente berichten

  • Het jaar 2021 – dag 105 – goelag archipel
  • Alleen militairen in Birma kunnen revolutie doen slagen
  • Nederland in actie voor de bij
  • Het zelfgekozen levenseinde
  • Niet-weten als passe-partout

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Boeddhistisch Dagblad
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Bezoekersstatistieken

We gebruiken Google Analytics voor het bijhouden van bezoekerscijfers.

Dit helpt ons bij het verbeteren van de website; zo weten we wat wel en niet gebruikt of gelezen wordt.

Alle cookies staan uit in je browser. Zet cookies aan alsjeblieft, als je wil dat we je voorkeuren opslaan,

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens