Honderden Tibetanen zijn naar de sociale media gestroomd om er bij de Chinese regering op aan te dringen weer onderwijs in de Tibetaanse taal op te nemen in scholen, nadat Peking een witboek heeft uitgebracht waarin wordt beweerd dat de rechten van de Tibetaanse taal in de regio zijn gewaarborgd..
In het rapport van 28 maart over mensenrechten in Tibet, verklaarde China dat Tibetaans vaak wordt gebruikt in overheidsdocumenten, openbare aankondigingen, media en onderwijsinstellingen, en beweerde het dat zowel Mandarijns als Tibetaans wordt onderwezen op lagere en middelbare scholen. Tibetanen beweren echter dat deze verklaring onjuist is en dat China opzettelijk heeft geprobeerd het gebruik van hun taal te verminderen, wat zij zien als onderdeel van een bredere poging om de Tibetaanse culturele identiteit uit te wissen.
‘Tweetalig onderwijs’
In 2020 werd het Mandarijn de belangrijkste onderwijstaal in alle lagere en middelbare scholen in Tibet, aangeduid als ’tweetalig’ onderwijs; in de praktijk werd het Mandarijn echter overwegend gebruikt. In 2023 voerde China een beleid in waarbij alleen het Mandarijn werd gebruikt voor studenten die deelnamen aan het jaarlijkse toelatingsexamen voor de universiteit, waardoor veel etnische minderheden, waaronder Tibetaanse kinderen die de test eerder in hun moedertaal konden afleggen, in het nadeel waren.
Bovendien werd in de titel van het witboek, ‘Mensenrechten in Xizang in het nieuwe tijdperk’, de door Peking goedgekeurde term ‘Xizang’ gebruikt om Tibet aan te duiden, wat verder wijst op inspanningen om Tibetanen te assimileren in de Han-Chinese cultuur. De toegang tot Tibet voor buitenstaanders is ernstig beperkt door China, waardoor het een enorme uitdaging is om een accuraat beeld te geven van de omstandigheden ter plaatse.
Strengere controles
China’s beweringen over de mensenrechten in Tibet komen niet overeen met de werkelijke situatie en Maya Wang, associate China director bij Human Rights Watch, drong er bij Peking op aan om onbeperkte toegang toe te staan voor externe waarnemers en onafhankelijke onderzoekers.
In de afgelopen twintig jaar heeft de Chinese regering steeds strengere controles opgelegd aan Tibetanen als onderdeel van haar grotere strategie om de assimilatie van minderheidsgroepen af te dwingen,” verklaarde ze. Dit verhoogde niveau van onderdrukking, al lang gedocumenteerd door mensenrechtenorganisaties en media in ballingschap, staat in schril contrast met de beweringen van de Chinese regering over het waarborgen van de mensenrechten in Tibet.