De zogenoemde Press Council in boeddhistisch Birma (Myanmar)- een onafhankelijk media-arbitrageorgaan dat bemiddelt in persconflicten, journalistieke ethiek promoot en journalisten beschermt – gaat zich richten op het aan de kaak stellen van mensen en groeperingen in Birma die nepnieuws produceren om de publieke opinie te manipuleren. De raad doet dat na het indienen van een klacht door de autoriteiten in de regio Mandalay over een ogenschijnlijk nep mediaverslag dat kritisch staat tegenover de lokale overheid.

Het rapport over het bedrijfsleven dat de legitimiteit in twijfel trekt van aanbestedingen die gewonnen zijn door bedrijven die eigendom zijn van de familie van de regionale minister-president werd gepubliceerd op de Facebook-pagina van de Daily News Myanmar.

Mensenrechtengroepen en anderen buiten Birma wijzen op het veel grotere probleem dat Facebook wordt gebruikt om haatzaaiende taal tegen moslims te verspreiden – in het bijzonder de staatloze en vervolgde Rohingya in de staat Rakhine in het Westen van Birma – en zijn rol in het bijdragen aan gewelddadige aanvallen tegen deze bevolkingsgroep in het boeddhistisch-meerderheidsland in de afgelopen jaren.

Bron RFA.

Categorieën: Mensenrechten, Krijgsmacht, Politiek, Media
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk